reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
reklama
ja tez pierwszy raz słyszę o powodowaniu przez Mirenę torbieli - sama ją mam i jeszcze kilka lat do trzydziestki, a za sobą długie miesiące kompletowania wiadomości na jej temat i wypytywania ginekologów - nie spotkałam się dotąd z takim zdaniem

Witam,
ja bylam wczoraj u mojego ginekologa i polecila mi wlasnie zastrzyk, poniewaz w rodzinie jest ryzyko zylakow - a normalne tabletki - 2 skladnikowe moga powodowac zakrzepy itd. Poza tym przyjmowanie tabletek - minulet - kilka lat temu doprowadzilo u mnie do ciazy i poronienia po pierwszych 4 tygodniach. Powiedziala, ze owszem okres moze zaniknac calkowicie a plodnosc powroci po kilku miesiacach od ostatniego zastrzyku. Jesli chodzi o przybieranie na wadze - hormon powoduje wzmozenie apetytu - wiec to pewnie kwestia odrobiny samozaparcia :) czekam na pierwszy okres i zastrzyk - dam znac jak dziala:)

pozdrawiam

Czesc dziewczyny,

mam takie troche nie typowe pytanie ale mam nadzieje zu uzyskam jaka odpowiedz. Przez 8 miesiecy brałam Mercilon, wszystko było ok. Po tych 8 miesiacach odstawiłam tabletki, od tego czasu mineło juz 6 miesiecy. Chciałabym na nowo zaczac je przyjmowac od najblizszego okresu. Oto moje pytanie : czy powinnam to skonsultowac z lekarzem ? czy moge zaczac je normalnie przyjmowac od nowa ? Dziekuje i gorąco pozdrawiam
Za każda odpowiedz bede wdzieczna.

Marta

Hej dziewczyny. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a mam założoną spiralę (mirena) od ponad roku i... dupa.... Nie wiem co robić, moja ginekolog mówi, że spirala nie zaszkodzi dziecku, ale juz zdążyłam naczytać się różnych okropności i chcę ją wyjąć!!!! Co o tym myślicie???
Jakie jest ryzyko poronienia przy wyjęciu, a jakie przy zostawieniu spirali?? Help!!!

o rany! w ciąży przy Mirenie :szok:
no nic, jeśli faktycznie jesteś w ciąży, to faktycznie wyjmowanie wkładki teraz stwarza ryzyko poronienia
ogólnie wkładka wrasta w łożysko, absolutnie nie zagraża dziecku, rodzi się z łożyskiem i NIE wrasta w nóżki, główki, rączki i inne części ciała (pytałam dwóch ginekologów, w tym ginekologa położnika i koleżankę studiującą położnictwo, która z kolei pytała swoich profesorów)
szkoły są jednak dwie, bo wkładka pozostawiona w macicy stwarza jakieś ryzyko przedwczesnego porodu, ale jest ono mniejsze niż to ryzyko przy wyjmowaniu

OMG, to tak jak mówiła moja ginekolog, ufff... Ale to g... miało zadziałać przez 5 lat, a tu po roku takie cuda! Chociaż cała rodzina i znajomi mówią, że teraz jest najlepsza różnica wieku między dziećmi (moja córka ma 2 lata)...
Jednak bardzo boję się poronienia :(

:(

Ostatnia edycja:
Mirena [...] powoduje u młodych kobiet torbiele czynnościowe i trzeba ją wtedy wyjąć....

powoduje tworzenie się torbieli, to prawda:tak:
ale dopóki nie przekraczają jakiegoś rozmiaru, to nic się nie robi
ewentualnie potem się podaje leki, a na końcu dopiero wyciaga mirenę - jak już nic nie pomaga

Hej dziewczyny. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a mam założoną spiralę (mirena) od ponad roku i... dupa....

jeju:szok::szok::szok:
a jakie były objawy ciaży?????????

no i współczuję podejmowania decyzji
pamiętaj, niezależnie od tego, jaka będzie - na pewno dokonasz jej mądrze i nie możesz jej żałować

a spytałaś lekarza jak to się stało? Mirena ma pewność zbliżoną do sterylizacji - oczywiście, że zdarzają się wpadki, ale kurczę, musi Ci to wyjaśnić, źle założył? przesunęła się? przeterminowaną założył? uszkodzoną? masz poziom hormonów, który by jakoś brał udział w sytuacji? to dosyć droga rzecz i warto takie pytania rozważyć
nie martw się, będzie dobrze, zobaczysz :tak:

co do torbieli to na stronie mirena.pl znalazłam informację, że cyt."U 12% pacjentek obserwowano torbiele jajników" i dalej "Właściwości antykoncepcyjne systemu Mirena związane są z jego działaniem miejscowym, zatem u kobiet w wieku rozrodczym cykle miesięczne są zwykle owulacyjne i dochodzi do pęknięcia pęcherzyka jajnikowego. Niekiedy niepęknięty pęcherzyk nie zanika przez pewien czas i może się powiększać. W większości przypadków te powiększone pęcherzyki nie dają żadnych objawów, choć mogą dawać objawy podobne do torbieli jajnika: ból w obrębie miednicy mniejszej lub ból w czasie stosunku.
Takie powiększone pęcherzyki jajnikowe (torbiele) zazwyczaj zanikają samoistnie, lecz mogą też wymagać interwencji medycznej."
o :happy2:

reklama
Na razie rozmawiałam z ginekolog przez telefon, gdyż jestem w Szkocji, i powiedziała, że wkładka musiała się obsunąć :( Jak będę z Nią rozmawiać osobiście podczas wizyty i jak zrobimy usg i badania, napiszę Wam co dokładnie się stało - jeżeli to da się w ogóle wyjaśnić. Poza tym również uważam, że lekarz zakładając wkłądkę daje jakąś gwarancję i w zamian powinnam mieć darmową opiekę przez całą ciążę :D

Do góry