Witam. Jestem nowa. Dziś odebrałam wynik krwi z którego wynika że jestem w 4 tyg ciąży. Boli mnie troszkę brzuch na dole i czy to jest normalne? Lekarz mi dziś powiedział że trzeba poczekać do 7 tyg by zrobić usg bo teraz i tak nic nie będzie widać a i tak bym się nie nastawiala bo to może być tylko pecherzyk bez zarodka i tu zwariowalam. I jak dziewczyny jest ze zwolnieniem lekarskim? Nie ukrywam że mam ciężka i fizyczna pracę i boję się troszkę bo to pierwsza ciąża. A lekarz mi powiedział że póki nie ma usg to nie będzie wypisywal. Czy to normalne?
reklama
Rozwiązanie
Ostatni okres (pierwszy po stracie) miałam 18 lutego - trwał 1,5 dnia. Owulacje miałam 25 lutego. Powoli chyba powinien nadchodzić kolejny @... Ale dokładnie kiedy - nie wiem.Mąż aż takie nieregularne czy to pierwszy okres po stracie? Bo widzę że pisałaś o tym?
martakratka
Fanka BB :)
Niestety wielu lekarzy tak robi. Ja poszlabym do ogolnego i poprosila o L4 ale jestem po poronieniu wiec moge nie myslec trzezwo. Jeśli masz ciezką pracę i musisz dzwigac, to chyba bym sie jednak na zwolnienie zdecydowala. Robilas bete?Witam. Jestem nowa. Dziś odebrałam wynik krwi z którego wynika że jestem w 4 tyg ciąży. Boli mnie troszkę brzuch na dole i czy to jest normalne? Lekarz mi dziś powiedział że trzeba poczekać do 7 tyg by zrobić usg bo teraz i tak nic nie będzie widać a i tak bym się nie nastawiala bo to może być tylko pecherzyk bez zarodka i tu zwariowalam. I jak dziewczyny jest ze zwolnieniem lekarskim? Nie ukrywam że mam ciężka i fizyczna pracę i boję się troszkę bo to pierwsza ciąża. A lekarz mi powiedział że póki nie ma usg to nie będzie wypisywal. Czy to normalne?
Ewii
Jest to normalne, więzadła macicy się rozciągają, macica się powiększa stąd ten ból. Jeżeli lekarz nie wystawił ci karty ciąży ani zaświadczenia o ciąży to z tego co się orientuję jedyne l4 jakie lekarz (nawet rodzinny) może ci wystawić to te zwykłe (na 80%) musisz spróbować u innego lekarza ginekologa
Luiza.
Witam. Jestem nowa. Dziś odebrałam wynik krwi z którego wynika że jestem w 4 tyg ciąży. Boli mnie troszkę brzuch na dole i czy to jest normalne? Lekarz mi dziś powiedział że trzeba poczekać do 7 tyg by zrobić usg bo teraz i tak nic nie będzie widać a i tak bym się nie nastawiala bo to może być tylko pecherzyk bez zarodka i tu zwariowalam. I jak dziewczyny jest ze zwolnieniem lekarskim? Nie ukrywam że mam ciężka i fizyczna pracę i boję się troszkę bo to pierwsza ciąża. A lekarz mi powiedział że póki nie ma usg to nie będzie wypisywal. Czy to normalne?
Nie rozumiem! No nie rozumiem tego typu postawy u lekarza! Z dwiema moimi ciążami, które potwierdził mi tylko sikaniec (pierwsza ciążą się nie liczy, bo poszłam do ginka pierwszy raz w życiu i 4 mcu ciąży) poszłam do lekarza, położna wypytała o daty, cykle i takie tam podstawy, poleciła brać witaminy i zarejestrowała mnie do ginka na ok 7tc, któy zbadał, stwierdził, że wg niego jest ciąża i skierował na USG, które mu potwierdzi to na 100% i nigdy nikt mi nie powiedział (mam na myśli położne i lekarza), że mam się nie nastawiać i tak dalej. Arschloch z tego lekarza i każdego który kobiecie w ciąży tak mówi.
I tak, to normalne, że boli podbrzusze, to rozciąga się macica, w sumie to całą ciążę pobolewa, ważne żeby krwawień nie było. A w związku z ciężką pracą fizyczną, to na razie tylko lekarz rodzinny wystawi L4, ginek bez potwierdzenia ciąży na USG tego nie zrobi, mówimy o normalnym, bo nienormalny to jeszcze się zastawi tym, że nie da bo ciążą jest wzorowa, etc.
Aha no to trochę się uspokoilam. 3 tyg się przemecze w pracy bądź poproszę o coś lzejszego. I tak na usg muszę iść prywatnie bo terminy są takie ze glowa boli. Tak hcg mam 129. Powiedział że mało i że to początek. I tylko zlecił mi za tydz krew no i usg. A moczu i innych badań się nie robi?
Niestety wielu lekarzy tak robi. Ja poszlabym do ogolnego i poprosila o L4 ale jestem po poronieniu wiec moge nie myslec trzezwo. Jeśli masz ciezką pracę i musisz dzwigac, to chyba bym sie jednak na zwolnienie zdecydowala. Robilas bete?
Ewii
Mi w momencie założenia karty (7 tydzień) dał skierowanie wyłącznie na morfologię i mocz.Aha no to trochę się uspokoilam. 3 tyg się przemecze w pracy bądź poproszę o coś lzejszego. I tak na usg muszę iść prywatnie bo terminy są takie ze glowa boli. Tak hcg mam 129. Powiedział że mało i że to początek. I tylko zlecił mi za tydz krew no i usg. A moczu i innych badań się nie robi?
Ja też trafiłam na niezłego buca, książkę z jego mądrościami można by było napisać... powiem tyle że po potwierdzeniu ciąży poszedł ze mną do położnej i mówi że ma mi założyć kartę ciąży "ale tą małą bo nie wiadomo co z tego będzie" no załamać się idzie, mówić coś takiego bez jakichkolwiek podstaw - ciąża wzorowa, syn dorodny, lekarz buc do którego więcej nie pójdę
Ja dowiedziałam się, że jestem w ciąży w 5 tyg. poprzez zrobienie trzech domowych testów ciążowych:-) dwa dni później poszłam do lekarza by się upewnić (oczywiście prywatnie), lekarz od razu zrobił mi UZG dopochwowo bo tylko tak można coś zobaczyć i było wyraźnie widać maluteńką fasolkę. Dziwi mnie postawa twojego lekarza, być może nie ma specjalnej aparatury by zrobić Ci USG dopochwowo, nie wiem albo to konował. W 4 tc też zarodek już jest widoczny, więc pomyśl o zmianie lekarza. Co do bólu podbrzusza to tak jest to normalny objaw przypominający zapowiedź miesiączki. Spowodowane jest to tym, że zarodek zagnieżdża się w macicy, bo macica jeszcze na tym etapie się nie rozciąga ani więzadła- za wcześnie. Jeżeli masz ciężką pracę fizyczną to radziłabym ci wziąć zwykłe zwolnienie od rodzinnego do czasu aż pójdziesz do gin. początki ciąży są najtrudniejsze i trzeba wyjątkowo na siebie uważać, by dzieciątku nic się nie stało chyba nie chcesz później żałować jeżeli nie daj boże coś się stanie przez wysiłek w pracy.
Życzę Ci powodzenia.
Życzę Ci powodzenia.
Katerina1985
Spokojnie, ja też nie od razu miałam założoną kartę ciąży, to najmniejszy problem (ważne by zrobić to do 10tc, bo inaczej przepadnie becikowe). Do 8 tyg. ciąży tak naprawdę niewiele widać, a w okolicach 8 już powinno być pięknie słychać serduszko. Łykaj kwas foliowy i dbaj o siebie.
reklama
Luiza.
Spokojnie, ja też nie od razu miałam założoną kartę ciąży, to najmniejszy problem (ważne by zrobić to do 10tc, bo inaczej przepadnie becikowe).
Dlatego kocham wizyty na NFZ, oni muszą mieć wszystko w karcie, a przynajmniej u mnie w przychodni tak to działa. I mimo, że samą kartę ciąży mam założoną dopiero w 13tc (okolice świąt nie było mnie w Polsce, potem piątek z czwartkiem mi się pomylił i przepadła wizyta, kolejna była tydzień później, typowe ludzie wypadki-przypadki), to na karcie ciąży jest podana data kiedy przyszłam do przychodni z pozytywnym wynikiem testu ciążowego i od tej daty będzie zaświadczenie na becikowe. Także warto na to zwrócić uwagę, co wpisują w kartę choroby i z jaką datą, no tak teczka się nazywa
reklama
Iga0071
Ja miałem podobnie tzn poszłam wcześnie do lek. Po teście na USG za wcześnie żeby coś zobaczyć jedynie pogrubiona ścianę macicy to dobry znak i pozytywny test w gabinecie z moczu, po 2 tyg kontrola i już biło serduszko dopiero wtedy dostalam karta ciążowa. Jezeli dzwigasz to idź albo do ogólnego po zwolnienie do kolejnej wizyty lub pogadaj z szefem i powiedz jak jest ze potrzebujesz innej pracy bez dzwigania. Mi gin zabronił na 1 wizycie targania zakupów! Lepiej uważać trzymam kciuki a lekkie pobolewanie jak pisały dziewczyny to normalne
potem dojdzie ból piersi i wiele wiele innych
....