reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

masz taka gotowa z mlekiem modyfikowanym? to robisz tak jak na opakowaniu, przewaznie 5 lyzek stolowych na 150 ml wody - tam na nich pisze ze to powinno byc 4-5 lyzek czyli ok 45 g ale 1 lyzka takiej kaszki ma tylko 5 g, wiec to jakis absurd. ja daje tak jak napisalam, czyli 1 lyzka na 30 ml, tak jak mleko mm. ostatnio zamiast 1 lyzki kaszki smakowej daje 1 lyzke mannej nestle

i zawsze kaszke daje lyzeczka, jeszcze pare tygodni temu to by nam wiecznosc zajelo, ale teraz ladnie buzie otwiera wiec w ok 15 min zjada ta kaszke. podaje ja rano, bo wieczorem po kapieli jest zbyt zmeczony by jeszcze lyzka jesc

reklama
dziewczyny - wertuje to co naprodukowałyśice ale nie moge znalezc , wiem ze na pewno juz tu bylo-sory - powiedzcie mi jak wprowadzic ten gluten, kupilam dzis kasze manna ,i wiem ze male ilosci - tylko ze moj na cycku i sa dni ze oprocz niego nie che nic innego, a jak daje np sloiczek to co - mam zrobic manne i wymieszac ze słoiczkiem czy dac gotowa manne łyżeczką bez zupki ? I ogólnie ile tego dać na poczatek gdzies wyczytalam ze 1/2 łyżeczki ? tyle tylko przygotowac? I jak zwiększac ? Boze jaka jestem ciemna na ten temat;((( Kupilam manne z bobovity- dodaje sie od wody przegotowanej .

musisz przez pierwszy miesiąc dodawać do zupki, deserku lub mleka ok 2-3g glutenu tj ok pół łyżeczki, w drugim miesiącu powoli zwiększać ilość glutenu tak by w trzecim dojść do ok 6g

2-3 g to pol lyzki stolowej, chociaz ja od poczatku dawalam 1 lyzke stolowa - w poradnikach np bobovity pisze ze 2-3 g to jest 1 lyzka stolowa. chociaz moze to jest tak ze jesli jest to zwykla kaszka manna to pol lyzki, ale jesli z mlekiem mod to 1 lyzka tego.

jak jest sie na cycku to przez 2 miesiace podaje sie gluten a potem mozna juz dowolnie podawac, a na butelce teoretycznie powinno sie jeszcze 2 miesiace dawac.

wg schematu hipp, który mam od pediatry to pół łyżeczki, ale może inaczej jest w przypadku kaszki mlecznej a innaczej zwykłej manny, o której mówi mój schemat, zresztą musi być inaczej to logiczne, także masz rację

reklama
Moje drogie podpowiedzcie prosze jakich proporcji uzywacie do kaszki smakowej?? Podajecie lyzeczka czy w butli?? Bo mi jakos nie wychodzi:wściekła/y:

Bardzo dziekuje i tak sprobujemy. Mamy kaszke mleczno-ryzowa z malinkami :)

u nas ta kaszka nie podeszla.
w ogole przez nia nie chcial pic mleczka.

ja dodaje kaszke bananowa do kazdego mleka, okolo 2 miarek na 180 wody i 6 miarek mleka bebiko 2R.

dzisiaj i ja postanowilam ugotowac dziecku zupke. Do tej pory bylismy tylko sloiczkowi, ale ciagle cos Pawelka uczulalo, podejrzewam skrobie kukurydziana, ktora jest w wiekszosci sloiczkow z miesem.
Zupka ma w skladzie: marchew, pietruszke, ziemniaczka, indyka (sloiczek gerber) i kaszke manna.
Jak dalam kilka lyzeczek Pawelkowi sprobowac to pierwsza srednio podeszla, ale nastepne juz ze smakiem.

Dziewczyny mozna mrozic takie zupki w sloiczkach?

Do góry