reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

U nas koliki naszczęście bardzo rzadko ale ostatnio jak małego dopadło to go potraktowałam wodą, szybko się zrelaksował i uspokoił:tak: nie wiem czy to była kolka ale pomogło:-)
Co do piersi to są już jakiś czas miękie ale nie dokarmiam estem pewna że się najada jest spokojny i pogodny:tak: ale czasami w ciągu dnia to i co godzinę się dopomina w południe przesypia spaer generalnie około 3 godzin w nocy śpi rewelacyjnie od 6 do 7 godzin później papu i kolejne 3 godziny rano nadrabia aż do spacerku i popołudniu też;-)

reklama
Dziewczyny, chcialam zapytac ile nas tutaj jest karmiacych butelkami? I ile wypijaja mleczka Wasze maluchy?

Ja mialam (i mam) przy Kubie problem, ze ciagle je za malo....
A teraz odwrotnie - zastanawiam sie czy Filip czasem nie je za duzo :sorry:
Wiecie ile on je :szok: - jak maly smok :szok:.....120 ml to standard...a czasem ma takie zrywy, ze wiecej potrzebuje: zdaza sie 150, a pare razy nawet 180 ml wciagnął :szok:
A przeciez on ma dopiero 1,5 m-ca....nie wiem gdzie mu sie to miesci.....:eek:

Anetko ja karmię tylko butlą. Młody w standardzie wypija 120 ml. Tyle mu daję, bo tak pisze w instrukcjach na mleku. Parę razy wypił mi 150, ale ostatnio rzadko mu się to zdarza. Czasem nawet 120 nie wypije, zależy jaką ma przerwę w jedzeniu. W nocy przy większych przerwach wypije 120 a w dzień jak marudzi już po 3 godzinach to nie wypije tyle. Także różnie to jest. Teraz jak kupuję mu bebilon pepti, to pisze, że dziecko 3 miesięczne ma wypić 5 razy na dobę 150 ml, a na innych mlekach pisze 120. Ale mnie się wydaje, że to i tak jest uzależnione od dziecka.

Anetko - mój też róznie zjada... jest na Nutramigenie... i są z tym straszne cyrki, ostatnio za zgodą lekarza dosładzam to mleko glukozą bo bez to wypijał mi po 40, 60 a w porywach 90 ml jak już go głod przycisnął... i potrafił 10 albo 11 godzin nie jeść :no: od święta wciągał 120. Teraz mu daję płaską łyżeczkę glukozy (łyżeczka jest też bardzo płytka taka niestandardowa) i wypija 100 - 110 ml co 4 godzinki, czasem wciągnie więcej. Skończę jeszcze te dwie puszki nutramigenu które mi zostały i spróbujemy przejść na bebilon pepti choć czy ja wiem czy będzie go jadł :-(.
Kolejny problem to kupki jak nie robi 2 dni to mniej je i strasznie się męczy, czasem czopek to jedyne lekarstwo... chociaz staram się tego unikać.Jednak jeśli po trzech dniach bezkupkowych płacze i nie chce jeść to mu daję czopek i po minutce kupka... twarda i zbita :confused: Dostaje już debridat i nie pomaga. DZIEWCZYNY JAK MACIE JAKIEŚ RADY NA ZAPARCIA BŁAGAM O POMOC!!!!!

Hanuś - jak Twój Piotruś toleruje ten bebilon pepti?????

Anetko my tez z cycka na modyfikowane przeszlismy, Adas ma 8tyg i wypija 120ml co 2godz, powoli zaczynam mu robic 150 bo tak 2-3razy dziennie ma ze chce 130. Jak mial ok 6tyg to wypijal 90-120 co 2godz. Musisz jednak patrzec na to ze twoj bobasek to kawal chlopa (duzo wazy) i potrzebuje troszke wiecej jedzenia. Moj Adas wazy 5140 jest drobniutki wiec i drobniutko je. Wazne by zachowywac odstepy miedzy karmieniami, bo mieszanka nie jest tak lekko strawna jak cycus.

CzarnaAnutka skonsultuj sie z lekarzem i zmien mleko, moze to nie sluzy malcowi tak bardzo skoro ma problemy z kupkami. Tak jak u doroslych jak zjesz cos ciezkiego to tez o kibelku mozesz tylko pomazyc :sorry2:

Anetko my tez z cycka na modyfikowane przeszlismy,

dalczego przestałaś karmić piersią :confused: wybacz że pytam pewnie gdzies pisałaś
Już znalazłam a pytałam z ciekawości

U nas jest róznie, nadal karmie choć nie jest łatwo Szymonek zaczął przybierać na piersi w tydzień tylko 100g ale juz cos ruszyło dzisiaj byłam z nim na badaniu krwi i w 4 dni przytył 115 g na mieszanym przybierał ok. 300g na szczęście nie odrzucil piersi ale juz mu butli nie podaję zaczyna ładnie i dłużej niz wczesnie ssać a jak muszę go dokarmić to podaję mu mleko strzykawką

Ostatnia edycja:
CzarnaAnutko bebilon pepti się sprawdził. Wysypka z czoła Piotrusia zniknęła. Nie je też tak dużo jak zwykłego bebilonu, może jest bardziej sycące. Przedtem czasem po dwóch godzinach był już płacz, a teraz spokojnie wytrzymuje trzy, a nawet więcej. A jak wieczorem zje około 20, to potrafi przespać do 4 rano. Jedno mnie tylko ciekawi, bo zaczął popłakiwać przy jedzeniu. Nie za każdym razem, ale czasem mu się zdarza i nie wiem, czy to wiązać z tym mlekiem, czy poprostu zbieg okoliczności. Nie wiem. A i kupki mu się nie zmieniły, nadal robi co 2 - 3 dzień. Czasem częściej, ale nadal jest to bardzo nieuregulowane.
No i tak to jest z tym jedzonkiem. Ciekawe jaka dziś będzie noc... Bo Młody marudny całe popołudnie. :(

Jedno mnie tylko ciekawi, bo zaczął popłakiwać przy jedzeniu. Nie za każdym razem, ale czasem mu się zdarza i nie wiem, czy to wiązać z tym mlekiem, czy poprostu zbieg okoliczności. Nie wiem. :(

Mój Filip też czasem popłakuje zwłaszcza jak się wcześniej rozzłości, ale i bez tego a karmie go piersią ... może się nam skarżą w ten sposób :sorry:

buzia@k wiesz od samego poczatku mielismy problemy z silnymi wymiotami ale polozne mowily ze to sie unormuje :wściekła/y:, maluszek duzo stracil na wadze a zaczol przybierac dopiero po tygodniu i to bardzo powolutku. Az nagle pechowej soboty (ok 4tyg) dostal silnej alergi :-( Oczywiscie wykluczalam z diety co tylko moglam i probowalam co dwa, trzy dni podawac cycka ale niestety jak tylko zaczelo plynac mleczko Adasia zaczelo wysypywac i od razu wymioty :-( Nawet teraz po miesiacu jak podaje cycka na uspokojenie to konczy sie wymiotem i krostkami. A Adas mimo ze juz 4tyg jest na butelce daleje potrzebuje sie przyssac do mamusi :))))) Szkoda mi go bo On potrzebuje cycusia a cycus go truje :(

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny! mam taki problem wiki od kilku dni co drugie karmienie niechce mi pic mleka jest tak ze po noce tak o 6.30 wypija potem nastepne tylko troszeczke potem znowu normalnie nastepnie znowu niechce po kapaniu tak o 20 wypija ładnie a jak chce jej dac tak o 23 to tez niechce pozatym ma problemy z oddawaniem gazów zadko je oddaje . ale jak niemarudzi to jest radosna usmiechnieta kropelki na kolki dostaje i dostaje cebion multi bo pediatra kazał .Kolki zdarzja sie ale martwi mnie te jej jedzenie bo ona taka chudzitka jest a długa ze hej. Moze cos mi doradzicie z tym jedzeniem bo tak mi sie wydaje ze co drugie karienie ona nie jest głodna a daje jej co 3 godziny bo tak kazała połozna zeby przybierała na wadze.

Do góry