reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

Aia patrz u mnie z Laurą też karmienie w ogóle nam nie wyszło, a z Niną odwrotnie, od wczoraj od 14 jemy co 3 h :-) jak nie jemy, to śpimy, kupa wielgaśna, więc myślę, że wszystko okay :tak: jakoś powinna przyjść położna, tydzień Młodej nie widziała, więc na oko zobaczy czy urosła :-)

reklama
My bylismy wczoraj u lekarki na wizycie kontrolnej( bylam zapisac Malego do przychodni i przy okazji lekarka go przyjela ze wzgledu na to ze jeszcze wizyty domowej nie mieismy) i baaardzo sie zdziwilam, bo okazalo sie ze to moje mleko wcale nie jest takie zle skoro Synek przybral w 2 tyg 3dn 750g:eek: Przeciez to nie od tych 3 butelek ktore dostal do wizyty. Tak wiec lekarka odradzila dokarmianie i dopajanie. Ale wczoraj tylko na noc mu dalam zeby sie wyspal a nie budzil co godz. No i przespal ladnie 5h:tak:

Ok dziewczyny dziś u mnie akcja nocne ściąganie z mrożeniem, woreczki specjalne mam, wymyłam szufladę w zamrażarce i pytanie do doświadczonych, czy na dwa karmienia 300 ml styknie? i jak tako mleko potem rozmrażać, do jakiej temperatury podgrzewać itd.? co ja bym zrobiła bez tego forum:-D

Asia powinno styknąć zależy od żarłoka. Rozmrażasz w lodówce ewentualnie w temp pokojowej. podgrzewasz do ok 37 st. tak że na nadgarstku jak polejesz to nie poczujesz

Karen, mówi się że ból może trwać 3 tygodnie. Ale to oczywiście średnia pewnie...

Chyba faktycznie to działa, bo przy jednym ściąganiu zeszło 50ml. Tylko jakieś przezroczyste to mleko...
Mleko faktycznie jest takie półprzeźroczyste - to normalne :)

Dziewczyny a u nas jakiś kryzys laktacyjny chyba. Czy to możliwe że to ten kryzys 3 tygodnia? Ja karmię tylko piersią i do tej pory było ok a teraz te piersi jakieś miękkie się zrobiły i się Agatka jakoś nie najada - zjada jedną, drugą i jeszcze chce...
Nie wiem czy mam się wspomagać laktatorem czy zostawić sprawę dziecku i niech walczy...

Ostatnia edycja:
Zylcia, u nas ok. 3 tygodnia Aniela jakiś czas zjadała po 2 piersi na raz.

Asia, teoretycznie styknie, ale Franek ok. 6 tygodnia wytrąbił 210 ml jak byłam u gin. na kontroli ;) Lepiej miejcie mm w zapasie ;) Mój Mąż podgrzewał moje mleko w kąpieli wodnej.

Nie kupowałam tej Calmy, bo droga a Tymkowi cały czas nieźle szło łączenie Tommee Tippee (a one kształtem do piersi podobne) i piersi. Ale skoro z niej trzeba tak samo ciągnąć jak z piersi, to czy on da radę? :baffled: "Nauczy" go z powrotem ciągnąć? Skoro na piersi mu nie wychodzi to czemu na butli by miało wyjść...?

dzag, w sumie nie wiem, ale może warto spróbować. Chociaż moim zdaniem jedzenie z tej butelki jest trudniejsze niż z piersi.

No dziewczyny, ściągnęłam pierwsze 100 ml. Karmiłam ja do opróżnienia piersi z 15 minut, za półtorej h taką ilość z tej samej piersi ściągnęłam, czy to nie za mało? Teraz jak Wam tyle tryska:-), to się zastanawiam czy mam wystarczającą pokarmu.

Ostatnia edycja:
reklama
Te worki co zakupiłam do mrożenia fajne, ale pełne 100 ml do nich tak średnio wchodzi (ponad miarkę) i ładuje po 80. Przypuszczam, że na jedno karmienie będzie to dla niej za mało, chociaż mm nawet 60 nie dała rady zjadać jak byliśmy na odstawieniu. No i się zastanawiam jak to logistycznie zorganizować. Można połączyć mleka z dwóch różnych dni i razem podgrzać i podać dziecku? Czy podgrzać jedno, jak nie starczy, myć znów wszyto i znów podgrzewać kolejne 80? No i w jaki sposób podgrzewać coby jak najmniej mleka się zmarnowało? albo jak pisała ewa kąpiel wodna w jakiejś miseczce nad wodą albo mleko przelać do rądelka z woreczka i normalnie podgrzać?

Do góry