reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

reklama
Uleńka bardzo dobrze to wytłumaczyłaś. I tą bułkę trzeba zrobić kciukiem i palcem wskazującym bo ja na poczatku nożyce z palcy robiłam i to był błąd.
Nawał przeszłam w miarę spokojnie - w porównaniu z niektórymi z was. Olaf poradził sobie z nadmiarem. Karmiłam go w sumie 6 minu :) 3 z jednej piersi i 3 z drugiej. Po 6 minutach był najedzony!!! Szok! 3 dni to trwało i się uregulowało :)
Na brodawki pogryzione polecam lano-maść Ziajki! Mnie bardzo pomogła i nadal ją stosuję!

:szok: 6 minut :szok: u mnie to jest raczej 60 :-D je, biore ja do odbicia, popatrzy troche, uleje i znow je :eek:

Ulenka mi polozna kazala tak:
najpierw ubrac malej czapeczke, wlozyc do wozka lub lozeczka, otworzyc w pokoju okno i pierwszego dnia godzine, drugiego dwie, trzeciego trzy. Potem na werande, otworzyc drzwi, dzidzie ubrac jak na dwor i tak najpierw godzine, potem dwie i potem trzy. A potem jak nie wieje to na godzine na spacer.

Dziubasek ja sobie odpuscilam diety. Nie jem tylko grochu, fasoli, cytrusow, czekolady i kiszonek i zobaczymy. A i nie pieprze potraw za mocno. Na razie malej nic nie jest, najwyzej bede eliminowac.A jak skonczy miesiac to zaczne probowac i kiszonki i cytrusy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ulenka mi polozna kazala tak:
najpierw ubrac malej czapeczke, wlozyc do wozka lub lozeczka, otworzyc w pokoju okno i pierwszego dnia godzine, drugiego dwie, trzeciego trzy. Potem na werande, otworzyc drzwi, dzidzie ubrac jak na dwor i tak najpierw godzine, potem dwie i potem trzy. A potem jak nie wieje to na godzine na spacer.

To piekne - u nas raczej wygladalo tak: w niedziele wyszlismy ze szpitaka, we wtorek na kontrole do pediatry, na pobranie krwi do lab., wieczorem ponownie na pobranie krwi (cos im nie wyszlo), w czwartek ponownie do lab, znowu do lekarki, w piatek - normalny spacer 1 godzina - w opinii pediatr skoro i tak wylazlysmy to nie ma sensu werandowac. Tym sposobem czasami sa to 3 godziny a czasem godzina (zalezy od pogody) a najczesciej 2.

To piekne - u nas raczej wygladalo tak: w niedziele wyszlismy ze szpitaka, we wtorek na kontrole do pediatry, na pobranie krwi do lab., wieczorem ponownie na pobranie krwi (cos im nie wyszlo), w czwartek ponownie do lab, znowu do lekarki, w piatek - normalny spacer 1 godzina - w opinii pediatr skoro i tak wylazlysmy to nie ma sensu werandowac. Tym sposobem czasami sa to 3 godziny a czasem godzina (zalezy od pogody) a najczesciej 2.

Ja sobie odpuszczam ten sposob poloznej. Jak urodzilam Julie to byla sroga zima i polozna ktora przyszla do mnie jak mala miala 2 tygodnie to mnie ochrzanila ze jeszcze na spacery nie chodze. Dlatego wczoraj i dzis bylo werandowanie, a jutro idziemy na spacerek :tak:

mnie pani doktor powiedziała, że jak mały będzie miał ze 3 tygodnie co najmniej.

Dziewczyny, a stosujecie jakieś diety? Olafa chyba wieczorami brzuszek boli. Ja jem praktycznie wszystko!!!

Ja jem wszystko, w ograniczonych ilosciach jedynie czekolade, unikam rzeczy kwasnych i wzdymajacych (kiszonki itp.) a tak to wszystko po trochu. Ciezko znalezc przyczyne boli brzuszka, jesli jesz wszystko po trochu, nie wiesz nawet czy poszkodzila dziecku dzisiejsza kanapka z pomidorem, czy wczorajsza zupa... nie nalezy przesadzac. A znam mamy, ktore byly na scieslych dietach, dzieci i tak mialy kolki, a teraz sa alergikami.

My idziemy jutro na spacer na 0,5 godzinki. Mała będzie mieć w niedzielę 2 tygodnie i 3 dni.
A w poniedziałek zaczynamy latac po lekarzach więc troche na powietrzu też będziemy.

U mnie to samo. Mala ulewa, a wlasciwie wymiotuje juz ten pokarm i dalej zabiera sie za jedzenie :sorry: czasem wydaje mi sie ze z przejedzenia ulewa :eek: byleby tylko byc przy cycu :sorry:

Moje cycki od wczoraj sa ooooggrrooommmnneeee :szok: i nie wiem co z nimi zrobic. Bola, bez stanika to wogole masakra, mleka tyle ze malej bokami sie wylewa. To chyba nawal? na razie odstawilam herbatke laktacyjna. i nie wiem co dalej, bo mala nie jest w stanie wszystkiego spic z piersi :zawstydzona/y:

weź balsam do ciała i nasmaruj nim piersi, żeby natłuścić skórę, ale nie brodawki-one muszą być czyste i masuj piersi palcami od góry w kierunku brodawki i opukuj, a potem laktator, będzie Ci pięknie mleko spływać:tak: i piersi nie będą twarde, potem załóż ciasny stanik i nie pij dużo wody, najlepiej przez jeden dzień pij tylko ciepłe, albo wodę w małych ilościach (po łuczku) ale często. Nawał minie i na drugi dzień pokarm będzie w normalnych ilościach i piersi nie będą boleć- ja tak robię jak nawał mi przyjdzie.

ja mam z Patrykiem mały problem, bo on jak nie dostanie na zawołanie cyca, tylko po chwili to jest tak wściekły, że spokojnie jeść nie może i płacze przy karmieniu.
Tzn. je i puszcza pierś, płacze, a nawet krzyczy i znów łapie, puszcza i płacz:szok::-(
Nie wiem już jak go przystawiać, mam poduszkę do karmienia-super sprawa, mam kapturki z których mu leci/tryska jak dobrze zasysa cyca i dogadać się z nim nie mogę:-(
Nie jest tak zawsze, bo jak od razu ma co chce to jest o.k., je dość szybko i narwanie (ok. 30 min), a potem 2 godzinki śpi:tak:

reklama
Dziewczyny może słyszałyście o takim leku: RICINUS 5 CH jest to lek wspomagający laktację, czy może któraś z Was stosowała???

Ja cały czas walczę żeby zwiększyć ilość pokarmu ponieważ mała traciła na wadze muszę ją dokarmiać a wolała bym tego uniknąć stąd pytanie o ten lek.
Ja już próbuje wszystkiego herbatki laktacyjne piwo karmi laktator i już mi brak pomysłów, chyba zapiszę się do poradni laktacyjnej może tam coś pomogą

Do góry