neferetete
Fanka BB :)
a kiedy podajesz tą butelkę tzn o ktorej godzinie, nie masz przez to mniej pokarmubo mnie straszą ze jak bede czesto dokarmiac to strace pokarm, a ja bym chciala dac butle tez wlasnie po kąpaniu raz dziennie i nie wiem. Wczoraj dałam cyca o 18.35 potem po kąpaniu o 20 (cyrki byly) i do 22 maly sie meczyl tzn jadl przysypial i dopiero o tej 22 sie najadl i zasnal do 6.30
. Myslalam sobie o ominieciu tego musowego karmienia o 18.35 ale jak to zrobic
bo on tak od poczatku je przed sama kapiela
no co ty najlepsze jest karmi kawowe mniamobowiazkowo mala butelka po wieczornym karmieniu
Przeczytalam wczoraj w "mam dziecko" ze przy braniu tabletek atnty ma sie mniej pokarmuto prawda
![]()
Ok 19:30 jest kąpanie, przed kąpaniem zwykle musze dać przynajmniej jedną pierś (chociaż wiem, że nie powinno się kąpać po jedzeniu, ale po prostu staram się ją przetrzymać przynajmniej do tej 19:30 z kapaniem). Po kąpaniu ok 20:00 podaje drugą pierś, nawet jeśli marudzi i się kręci. Potem butla z tatą, przynajmniej 100ml
Robimy tak, bo zawsze wieczorem miałam mniej pokarmu i widziałam, że była głodna, a poto jest mleko modyfikowane żeby w razie czego podać i nie męczyć dziecka i samej siebie! Jak próbowałam na siłe jej nie karmić modyfikowanym to tylko źle to wpływało na mnie i na samą laktacje - bo ona była głodna, a ja zniechęcona i zmęczona. Teraz wieczory to sama przyjemność, a tata może się wykazać.
Jeżeli chodzi o ograniczenie karmienia piersią, to na razie tego nie robie. Niech je ile chce i kiedy chce, nawet przed kąpielą. Chociaż przed kapielą, to mam mniej pokarmu i wiem, że mało tego zje.
W nocy po butli mała też strasznie długo śpi, czasami nawet do 4:00. Jeżeli twoja też tak długo śpi, to polecam budzić się w nocy i odciągać pokarm. Na forum ktoś napisał, że to pomaga na laktacje bo w nocy wydziela się najwiecej prolaktyny. I to rzeczywiście działa, jak mała ma noc, w której sie budzi częściej, to ja 24h później mam o wiele wiecej pokarmu!!!
O tabletkach antykoncepcyjnych to nie wiem (na razie nie biore), chociaż one są hormonalne wiec pewnie jakoś wpływają.