reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kolka-zmora znana nam wszystkim

iwi 82

Wdrożona(y)
Miasto
Anglia
kobietki nie wiem czy już coś wspominałyście o kolce w waszych nowych postach-ja niewiele mam czasu by je wszystkie przeczytać i podejrzewam że inne mamy dzieci z kolką będą wdzięczne że jest post z poradami co można zrobić by pomóc dzidzi przestać płakać:-)
moje szybkie rady bo Jessi się budzi
1 podmuch suszarką w kierunku brzuszka, lub nocne odkurzanie:-)
2 noszenie małej w huście lub torbie dla niemowląt-męczące ale skuteczne
3 termofon ale bardzo ostrożnie
4 bujanie -każde dzieco woli inne-często na samolociki
5 a zbawieniem okazała się woda koperkowa do kupienia w supermarketach
Mała też często usyna na cycu-ale niemowlaczki z kolką czasem szarpią sutka tak jakby chciały jeść a tak naprawdę nie chcą-przy dużej cierpliwości udaje im się ostatecznie go chwycić i przy nim zasnąć -jedyny problem to uważać na takiego maluszka całą noc:baffled::rofl2:
a wy macie coś nowego??

reklama
Przede wszystkim trzeba pilnować by dzidzi się odbiło po jedzeniu. Jeżeli się nie odbije należy je wywołać. Pocieramy po stronie lewej, w okolicy żołądka, nasadą dłoni ku górze. Jeżeli to nie pomoże bierzemy dziecko na ręce jego rączki układamy sobie na barki, nóżki muszą być wyprostowane i trzymamy w takiej pozycji. Kładziemy dzidzię na pleckach i robimy my rowerek.
Nie można karmić częściej niż 1,5 godziny po ostatnim karmieniu. To nic nie da, pogarsza tylko sytuację, bo dziecko nie strawiło ostatniego pokarmu i jak dostanie nowe, to do kolki dochodzi ból brzuszka. Jeżeli dziecko domaga się karmienia, dać mu przegotowanej wody samej bądź z glukozą. Łyżeczka glukozy na 100ml wody. Bądź podać herbatkę koperkową lub rumiankową. Po pierwszym miesiącu życia dziecka można podawać herbatkę ułatwiającą trawienie.
Jeżeli dzidzia ma kolki można jej pomóc:
- masując brzuszek ruchem litery ''C'' zgodnie z ruchem zegara
- delikatnie unosić nóżki w stronę brzuszka uciskają go, potem prostować i tak powtarzać czynność
- położyć dziecko na brzuszku i podkurczyć mu nóżki do brzuszka, niemowlaki to lubią a jednocześnie pomoże to im się odgazować
- kładziemy dzidzię sobie na brzuchu, tak by nasz brzuch przylegał do jego i robimy mu masaż brzuszka naszym brzuchem.

Mam nadzieję, że komuś te informację będą przydatne;-)

Ja u mojego 3 tygodniowego synusia zauważyłam że napady kolkowe pojawiły sie u po wprowadzeniu witamin CebionMulti .... mamy teraz przerwe w podawaniu wit na 2 tygodnie i po 2-gim dniu od odstawienia ich jest o niebo lepiej ... do tego herbatka koperkowa Hippa i włączony wentylator coby maluszkowi buczało nad uszkiem i da sie to jakoś przeżyć ;)
Najważniejsze ze już tak nie cierpi ....no i nie płacze ;)
Do tego wszystkiego sama też pije herbatkę koperkową i gazy schodzą pięknie ;)
Pozdrawiam !

Zamiast herbaty z kopru włoskiego lepiej dawać herbatke ułatwiając trawienie - pisze na niej że jest od 1 miesiąca ale położna jak była u mnie powiedziała że można dawać po 1 tygodniu (ja podaję) a położne nawet dzieciaczkom w szpitalach podają jak mają duże problemy z brzuszkiem. Sam koper włoski może u niektórych dzieci powodować powstawanie gazów a w tej herbatce jest i rumianek i anyż.
Ponadto warto odstawić nabiał na jakiś czas i zobaczyć jak dziecko reaguje (czy się nie polepszy) - fakt że dziecko nie ma widocznej alergii na skórze nie oznacza że algereny nie gromadzą się powodując właśnie m.in. problemy żołądkowe - alergia na skórze może pojawić się bowiem dopiero po kilku tygodniach a wtedy już trudniej "wyplenić" alergeny powstałe po nabiale :tak:

My do tej pory mieliśmy jeden napad kolki.Codziennie piję plantex i jak narazie sytuacja sie nie powtórzyła.

U nas herbatka z kopru niestety nie pomogła...ja piję rumiankową herbatkę...no i kropelki esputicon jak na razie u nas zdały egzamin!

Pisała o tym na wątku karmienia, ale tutaj bardziej się sprawdzi:

1) dzwięk suszarki - stosuje ją w nocy, trochę pogrzeje brzuszek, pomasuje lub tylko trzymam włączoną
2) w skrajnych przypadkach dzwięk odkurzacza od razu pomaga

no i oczywiscie kładzenie na brzuszku, noszenie na przedramieniu głową zwróconą do podłogi, podnoszenie w pionie do odbijania, nawet jak w trakcie jedzenia ma dużą przerwę to do góry i znów jedzonko. Jak dziecko uśnie to trudno o beknięcie, niby w nocy nie jest koniecznie - wszystko zależy od tego czy spokojnie je.

Wszystkie te środki zawierają jedną substancję: simeticon
INFACOL zawiesina 50ml | Układ pokarmowy | i-Apteka.pl
BOBOTIC krople 30ml | Układ pokarmowy | i-Apteka.pl
http://www.leki-apteka.pl/go/_info/?id=476http://www.doz.pl/leki/p335-Espumisan

dodatkowo do powyższych można zastosować: wodę koperkową
.476Gripe Water (woda koperkowa) 150 ml.

na receptę debridat
DEBRIDAT - Encyklopedia Leków - Przychodnia Internetowa - www.przychodnia.pl
na zaparcia i wdęcia
PROSZEK TROISTY - Encyklopedia Leków - Przychodnia Internetowa - www.przychodnia.pl

Czy ktoś stosuje lampe bioptron na kolki? Bo ja poświeciłam malutkiej wczoraj troszke po brzuszku i jakby mniej płakała. I nie wiem teraz czy to zasługa tej lampy czy plantexu.

Witam u mnie kolki też są przwdziwą zmorą.dzidziuś wogóle ostatnio mało śpi a ma dopiero trzy tygodnie. u mnie też pomaga suszarka ale czasami nawet to nie skutkuje. od wczoraj próbuje stosować kropelki sab simplex czy któraś z was je stosowała ją podaje jeden dzień i jakby trochę lepiej ale zobaczę po paru dniach czy będą efekty :-)

reklama
U mnie sab simplex działał tylko przez 3 dni potem już nie no może jest leciutka poprawa ale w sumie nie wielka, podawałam również espumisan również nie pomogło.
Sab simplex podaje przed każdym posiłkiem po 15 kropli.

Wczoraj byłam u lekarza bo małą coraz bardziej niespokojna i lekarz przepisał viburcol, debridat i esputicon - zobaczymy czy pomoże.

Do góry