• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Koniec urlopu macierzyńskiego a L4!

Hej! Potrzebuje porady, najlepiej mamy która była w takiej samej sytuacji.
W lutym tego roku urodziłam dziecko, z dniem porodu moja umowa o pracę została rozwiązana co jest jednoznaczne z tym, że po urlopie macierzyńskim nie mam pracy. Czy w związku z tym po zakończeniu macierzyńskiego w lutym 2026 mogę iść jeszcze na L4? Czy w przypadku braku zatrudnienia zostanie mi normalnie wypłacony zasiłek chorobowy? Z góry dziękuję za wszystkie informacje:)

reklama
Jak chorobowy po zakończeniu macierzyńskiego?
Chodzi Ci, jeśli byś się pochorowała ogólnie, nie będąc zatrudnioną to czy dostajesz jakieś pieniądze?

Chodzi mi o to żeby przedłużyć pobyt z dzieckiem w domu ale nie za darmo:)

Oj no to ciężko. Na bezrobociu możesz mieć zwolnienie tj ZUS ZLA, które powinnaś dostarczyć do Urzędu.
Ale świadczenia chorobowego nie otrzymasz. Masz po prostu ubezpieczenie zdrowotne z urzędu pracy, ale nie masz płatnika składek - pracodawcy. Możesz za to brać zasilek dla bezrobotnych, jeśli dostarczysz L4 z kodem B to z tego co mi wiadomo, jesteś chroniona od wykreślenia z rejestru z tytułu niezdolności i kontynuujesz pobieranie zasiłku dla bezrobotnych.

reklama
To na urlopie macierzyńskim jakie niby jest ubezpieczenie Twoim zdaniem?
Jeśli umowa wygasła z dniem porodu to nie jesteś na urlopie macierzyńskim (urlop przysługuje tylko aktualnie zatrudnionym pracownikom). W związku z tym, że w dniu porodu miałaś ważną umowę to ZUS wypłaca ci zasiłek macierzyński ale nie jest to urlop od pracodawcy. A skoro nie jesteś osobą zatrudnioną to nie masz ubezpieczenia. Należy ci się prawo do bezpłatnego leczenia (Tobie i dziecku) ale nie należy Ci się żadne L4 bo już nie masz pracodawcy i nie odprowadzasz składek.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry