reklama
malina1979
;)
dziubasek08
Fanka BB :)
Z tego co ja się orientuję to jeżeli przebywa się pod innym miejscem niż zameldowania to powinno się to zgłosić, ale skoro masz chodzące L4 to zawsze możesz iść do apteki czy lekarza. Jak zus będzie chciał wyjaśnień gdzie byłaś jak oni byli u ciebie a nie zastali cię w domu. Jeżeli pracujesz w dużej firmie i na zwolnieniu wypłatę dostajesz od pracodawcy to masz nikłe szanse na kontrolę, bo to pracodawca przy wysyłaniu składek do zus odejmuje sobie twoją pensję od składek.Mniej więcej tyle wiem na ten temat.
malina1979
;)
Teraz zalecono częstsze kontrole bo jest afera, że tyle ludzi korzysta z L4 zamiast urlopów lub gdy nie chcą składac wypowiedzenia w pracy. Ja od 10 tc jestem na zwolnieniu ale faktycznie większość czasu siedze w domu. Zresztą mam zepsuty domofon więc nawet jak mnie bedą chcieli odwiedzic to moga się nie dostać ;-)
Witam dziewczyny,
Zus kontroluje w drodze losowania z systemu i również na wniosek pracodawcy - jeżeli to zus wypłaca zasiłek, jeżeli pracodawca - to może sam skontrolować pracownika. Musicie poinformować ZUS lub lekarza który wypisuje zwolnienie o adresie pod którym bedziecie chorować.
Pozdrawiam
Zus kontroluje w drodze losowania z systemu i również na wniosek pracodawcy - jeżeli to zus wypłaca zasiłek, jeżeli pracodawca - to może sam skontrolować pracownika. Musicie poinformować ZUS lub lekarza który wypisuje zwolnienie o adresie pod którym bedziecie chorować.
Pozdrawiam
witam, podbijm wątek. zostałam zaproszona na kontrolę ZUSpo 16 dniach zwolnienia
Zwolnienie mam z powodu arytmii serca i spadków poziomu magnezu. Arytmie mam od 3 lat i w tej ciazy nei robilam zadnych badań, ale arytmie można z łtwościa wysłuchac stetoskopem bo ejst ona bardzo liczna. Starsznie się denerwuję
i boję się,z eto prcodawca mi zorbił taki numer
reklama
RatinaZ
Fanka BB :)
Jesteś w ciąży...mogą Ci nagwizdać....
Ja jestem na l4 od 10 tc bo pierwszą ciążę poroniłam w 7tc i o drugą się bałam z moją panią doktor..poza tym byłam do 17 tc na duphastonie...Większość z Nas wie,że to niezbyt przyjemny lek...Mój pracodawca nie ma nic do macierzyństwa,wręcz mi szef powiedział,że jak on widział po swojej żonie ile jest roboty po urodzeniu dzidziusia to zaleca mi wyspanie się na zaś i zobaczymy się za jakieś minimum 1,5 roku...
Ja jestem na l4 od 10 tc bo pierwszą ciążę poroniłam w 7tc i o drugą się bałam z moją panią doktor..poza tym byłam do 17 tc na duphastonie...Większość z Nas wie,że to niezbyt przyjemny lek...Mój pracodawca nie ma nic do macierzyństwa,wręcz mi szef powiedział,że jak on widział po swojej żonie ile jest roboty po urodzeniu dzidziusia to zaleca mi wyspanie się na zaś i zobaczymy się za jakieś minimum 1,5 roku...