reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Krótka szyjka po konizacji - wizyty, objawy, ciąża

Cześć! Czy jest na sali ktoś z krótka szyjką/po konizacji i doświadczeniem ciążowym i moze się podzielić doświadczeniem?

Sytuacja taka: 21 tc, macica dwurożna, stan po konizacji z hpv; od początku szyjka ma 2,4-2,6 mm Bardzo mało, ale nie skraca się, cały czas tyle samo. Zamknięta, w usg i badaniu jest ok. Lekarka sama przyznaje, ze jest w kropce, czy zapobiegawczo pessar czy czekać. Poprzednia ciąża donoszona, szyjka była ok (ale to było przed konizacją!). Biore utrogestan, spazmoline i magnez. Napiecia brzucha mam od kilku tygodni, ale bez dramatu, po zwiększeniu dawek leków zdarzają się wieczorem. Nie sa bolesne.

Pytania (o których zapomniałam na wizycie): czy jakieś objawy mogą występować przy skracaniu/rozwieraniu? Czy wizyty co 3 tygodnie to standard w takiej sytuacji? Nie potrzeba częściej?
Przyznam, ze sie trochę zestresowałam i zastanawiam się, czy po założeniu pessaru nie będzie mi lepiej psychicznie (aczkolwiek mam świadomość, ze to tez nie jest pójście na manicure tylko interwencja medyczna). Chętnie sie dowiem, jak było u was.

reklama
- nie, zwykle nie ma objawów skracania szyjki
- tak, wizyty co 3 tygodnie są ok

Pessar jest ciałem obcym i zwiększa ryzyko infekcji. Aczkolwiek wydaje mi się, że lekarkę masz trochę taką niepewną w tej kwestii.
Bo na dobrą sprawę mogłaś mieć np. załozony szew w 1 trymestrze. Ja bym tak wolała.

Mnie się szyjka potrafiła skrocić tak, że między wizytami wylądowalam w szpitalu.
Generalnie no możesz skonsultować z kimś innym, ale nie bardzo wiem co poza przetrzymaniem na ten moment można zrobić. Skoro ta szyjka się nie skraca to jest ok.

Hej. Myślę że jeśli nic się nie dzieje z szyjka to sama konizacja nie jest powodem zakładania szwu lub pessaru. Ja mam o tyle zła sytuację bo mam niewydolna szyjkę i dodatkowo jestem po konizacji. Prawie nie mam części pochwowej a cała szyjka wynosi okolo 23mm. Jeszcze będę mieć jedną konsultacje zanim w ogóle się zdecyduje na kolejną ciążę

Do góry