reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
MOM to jest najwiekszy delikates naszego psa :-) Oczywiscie nie zmielony ale w calosci, swiezy do rzucia i gryzienia: kosci, chrzastki, tlusta skora, pazury, kopyta = ubostwia i jest to dla niej zdrowsze niz tzw. czyste mieso :-D No ale my nie psy przeciez :tak:

Ja rowniez gotuje bez kostek. Dodaje lubczyku z ogrodka i tez jest aromatycznie :happy:

Andav - jak juz bedziesz tropic etykietki: ziemniaki z Izraela sa okresowo w Edece, naprzemiennie z... egipskimi :nerd: Ostatnio widzialam je w czerwcu. Z Izraela zima w Marktkaufie widzialam tez papryke a jagniecine w REALu z... Nowej Zelandii (jakby blizej zadnych owiec nie bylo)

Przez Was wszystkie czytalam wczoraj niemieckie strony o rozszerzaniu diety i po porownaniu z polskimi i australijska strona Wikasika chaos w mojej glowie sie jeszcze spotegowal :szok: Tym bardziej dziwie sie tym laskom, ktore wyrywaly do przodu z nowymi smakami, bo ja bym te klopotliwa procedure najchetniej (z wygodnictwa) choc ciut ciut odwlekla w czasie :-p
 
Flaurka ja np cebuli nigdy do rosołu nie opalałam i nie podsmazalam nigdy warzyw wiec moze dlatego smaku takiego nie szło wydobyc i czesto wrzucalam jedna albo dwie kostki rosolowe. A ty do rosołu dajesz grzybki?
a o MOM to duzo duzo slyszalam i czytalam dlatego jak kupuje wedliny to staram sie czytac ile mięsa w mięsie jest i zwracam uwage zeby nie bylo to MOM
 
Flaurka podsmazylam warzywa na maselku i rzeczywiscie aromat super i cebulke tez dalam:tak:.... i kostki rosolowe tez:angry: bo jednak wygladalo to jak woda z warzywami- smakowalo tak samo:crazy: a teraz robie ciacho- kto chetny????

Kugela normalnie nie moge doczekac sie zakupow zeby popatrzec co i skad- na prawde paranoja zeby owce z nowej zelandi ciagnac- swiat oszalal!!!
Ja tez mam metlik w glowie z tym rozszerzaniem diety- kleiki, kaszki, co, jak, kiedy, czym lloooo matko- wiec do pazdziernika cycuje i nie zaprzatam sobie niczym glowy- co ciekawe rzeczy z tego watku kopiuje a jak przyjdzie czas to pogadam z polozna i ta mi na pewno powie co i jak- oby:tak:
 
podziele sie przepisem na zapiekanke makaronowa. Rodzinie i znajomym smakuje.

1opakowanie makaronu kokardki
0,5kg lub troche wiecej mielonego
brokuł
sos czosnkowy Knorr koniecznie musi byc w proszku
sos 4 sery z brokułami tez np z Knorra
ser żółty

Mielone smazymy na patelni dodajac przyprawy np pieprz, sol, oregano jak kto lubi oraz przecier pomidorowy, aby miesko nabrało odpowiedniego koloru. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aby były aldente. NA dno naczynia zaroodpornego wrzucamy polowe ugotowanego makaronu, na to ukladamy podsmazone mielone, ktore polewamy przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym, na to kolejna warstwa makaronu i ukladamy brokuły podzielone na rozyczki. Wszystko zalewamy sosem 4 sery i na koniec posypujemy zołtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak zeby sie ser rozpuscil. Smacznego.
SL384933.jpg
moze ktoś sie skusi i podzieli sie pozniej opinia :D
 
a mi potrzebny ŚWIETNY przepis na ogórki kiszone, ale takie, które mogę zrobić w plastikowym, szczelnym wiaderku i będę je mogła zjeść wcześniej niż w zimie. dodam jeszcze, że liście dębu w mojej okolicy występują tylko w książkach.
przeczytałam na internecie mnóstwo przepisów i zgłupiałam - jedni dają wodę przestudzoną, inni wrzącą, jedni przycinają ogonki inni nie.. szaleństwo, a chciałabym choć raz zrobić dobre ogórki - moje wychodzą np smaczne, ale miękkie, albo twarde, chrupiące i kwaśne:/ najlepsze jest to, że wszystkie robiłam w tym samym czasie:dry:
bardzo proszę o pomoc:)
 
Zanetaa przepisu ci nie podam ale zamiast liści dębu możesz użyć liści porzeczki oczywiście jeśli takowa występuje w okolicy ;-)No i nie jestem pewna czy plastikowe wiaderko jest najodpowiedniejsze do kiszenia, ale ekspertem nie jestem :-)
 
Katasza - o liściu wiśni też czytałam, alb winogrona..
i też myślałam, że wiaderko jest bee, ale naczytałam się stos przepisów z kiszeniem w plastikowej butelce:szok: z resztą moja teściowa w wiaderku robi tylko mogę ją prosić o przepis - jak na biszkopt i surówkę - nie doczekam się. wiadereczko jest z przykrywką i szczelnie się zamyka.
 
Katasza - o liściu wiśni też czytałam, alb winogrona..
i też myślałam, że wiaderko jest bee, ale naczytałam się stos przepisów z kiszeniem w plastikowej butelce:szok: z resztą moja teściowa w wiaderku robi tylko mogę ją prosić o przepis - jak na biszkopt i surówkę - nie doczekam się. wiadereczko jest z przykrywką i szczelnie się zamyka.

Żaneta - jutro dam Ci przepis mojej mamy :)
 
reklama
Do góry