reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Dzięki dziewczyny. Ja całą kuchnię mam w sprzęcie boscha/siemens (to, to samo) i wszystko sprawdza się super. Ten większy robot o którym pisałam, to też bosch i sprawdza się dobrze.
Tylko nie wiem na co miałabym zwrócić uwagę (poza mocą) przy wyborze blendera.
 
Dziękuję Fiore. Jakaś dzisiaj mało przytomna jestem i nie mogłam znaleźć stronki z poradami :baffled:.
 
ja mam chyba z brauna, tesciowa mi kiedys kupiła, prawde powiedziawszy to jeszcze z niego nie korzystalam hehe
 
JAPONKA

- 1,3 kg jabłek
- 8 jajek
- 40 dag maku
- 1 szklanka cukru
- kostka margaryny
- 10 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 50 dag zmielonego twarogu
- 5 łyżek cukru pudru

Żółtka i cukier utrzeć z margaryną. Dodać 2-krotnie zmielony sparzony mak, 1 kg startych i odciśniętych jabłek, proszek i kaszkę. Wymieszać z ubitymi białkami. Piec 70 min w 180 stopniach
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. 3/4 wymieszać z twarogiem i pudrem, a 1/4 z resztą przetartych na mus jabłek. Na ciasto wyłożyć galaretkę twarogową , a jak nieco stężeje- jabłkową.

Aha Blacha 20x36 cm:)
 
Muffinki bananowe

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2/3 szklanki maślanki
2 duże jajka albo 3 małe
85g masła
3 duże banany albo dowolne inne owoce

Masło rozpuścić, dodać maślankę i jajka, wymieszać. Koniecznie w tej kolejności dodawać bo się jajecznica zrobi. W misce mieszamy suche składniki, wlewamy mokre i dorzucamy banany. Całość mieszamy łyżką aby się połączyły. Mogą zostać grudki to w niczym nie przeszkadza. Miksera nawet z szafki nie wyciągamy.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem bo oczywiście każdy piekarnik piecze inaczej.
Ciasto można też wlać do zwykłej formy tylko trzeba piec trochę dłużej.
Można cukrem pudrem posypać.
 
reklama
Mufinki
2 szkl. maki
3/4 szkl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. mleka
100 gr rozpuszczonego masla
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 tabliczki czekolady(mlecznej,bialej,gorzkiej)
1 szkl orzechow wloskich lub bakali
W misce wymieszaj skladniki suche,w drugiej mokre,polacz suche z suchymi. Dodaj czekolade(pokrojona w wieksza kostke) i bakalie(ja mielilam).Piec ok 20min w 200 stopniach. Ja robie dwa ciasta i jedne z czekolada a drugie z bakaliami:tak:
Podam Wam przepis na Murzynka sama robilam i sie udal:-)
1 kostka palmy
10 lyzek wody
1,5 szkl cukru
3 lyzki kakao - to wszystko zagotowac
4 zoltka
2 szkl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Do wystudzonej masy dodac zoltka,stopniowo dodawac make z proszkiem. Na koniec dodac ubite bialka. Piec w 180 stopniach okolo 40 min ( ja pieklam godzine zalezy od piekarnika). Jak ciasto wystudzilo sie przekroilam i posmarowalam powidlami sliwkowymi a na wierzch cukier puder:tak:
 
Do góry