• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Ewunia1981 ma super opiekę głównie przez dodatkowe choroby... zdrowa ciąża nie jest tak.fajnie prowadzona. Pierwsza wizyta wypada ok 12tc i wtedy są badania krwi. Potem ok 15tc pogadanka u położnej w 18 tc USG jedno jedyne na całą ciążę. Ok 24tc wizyta u położnej lub lekarza kontrola moczu. Potem co jakieś 2-3tc badania u położnej lub lekarza badanie moczu paskami[emoji1] nie w laboratorium, mierzenie brzucha centymetrem i dotykania brzuszka by stwierdzić jak duża jest dziecko[emoji43]. I jeśli wszystko jest ok na tym kończy się opieka w ciąży...
Ja nie byłam zadowolona... zlewali moje problem z wysokim tetnem i ciśnieniem. Chcieli mi robić RTG klatki piersiowej. A USG polegało na oglądaniu raczek i paluszków zamiast dokładnych pomiarów. Przez to ich olewanie urodziłam 2miesiace przed czasem.

reklama
Ja w ciazy z corka czułam się dosyc dobrze w 1 trymestrze, pamiętam glownie sennosc, nudnosci trwaly krótko. A teraz gorzej znosze. Pelne 12 tygodni a nudnosci nadal nie przeszly :( a co do plci mam przeczucie, ze bedzie chlopiec, w dodatku wczrajsze zdjęcie z usg jak dla mnie pokazuje cos mocno odstajacego [emoji23] [emoji23]

Jak najbardziej:) właśnie te lekkie szturchania to mogą być ruchy maleństwa a raczej jego wielkie podskoki bo machaniem rączką jeszcze nas nie zdoła ruszyć:)
Ja tak zaczelam czuć wlasnie, na dzień dzisiejszy jest to juz prawie codziennością ale z prawego boku przeniosło sie na środek, przeważnie tak z godzinę po porzadnym posiłku

Kochana a z której strony masz umiejscowione łożysko ? :)

Andzia u mnie był nadczo dwa tyg temu 91 a dziś widzisz zrobiłam test i jest cukrzyca więc trzeba uważać może zrób też test obciążenia glukoza . Ja jutro kupię paski do glukometry i będę mierzyć sobie
Lekarz mi nie dał. Mówiłam, pytałam o ten cukier powiedzial że ok ze nast badanie w tym czasie co normalnie czyli 20ty ktorys tydzien. Musiałabym sama na swoj koszt robic. Ale zaś bedzie że robie za jego plecami. Nie wiem sama. Zagadam z nim jeszcze w poniedzialek może mi da dla swietego spokoju jak mu zaczne marudzić.

Witajcie dziewczyny, super że was znalazłam[emoji4]
Jestem Ola, mam 27 lat i jestem w 11t i 3d ciąży, to moja druga ciąża, 8 października 2016 roku poprzez cc urodziłam córeczkę w 25 tc, walczyliśmy o życie malutkiej 2 miesiące niestety w końcu przyszło najgorsze... Cieszę się, z tej ciąży ale tak bardzo się boję, że znów coś się stanie, że znów będę przez to przechodzić. Ehhh każdy mi mówi ze mam nie myśleć o tym, ale wiecie jak to jest.
Teraz każda wizyta to dla mnie ogromny strach, 9 października mam usg genetyczne Boże tak bardzo się boję że będzie coś nie tak, mam koszmary, ciągle czytam co może być. 8 października 2 rocznica urodzin Kornelki. Ciężki ten październik ...

Mam nadzieję, że was nie zanudziłam. Ten mój post, bez ładu i składu ale musiałam to z siebie wyrzucić.

Troszkę czytałam co tam u Was I cieszę się że wszystko dobrze.
Pozdrawiam. Ola [emoji8]
Witaj. Przykro mi bardzo z powodu Twojej straty, nie wyobrazam sobie przez co przeszłaś.
Jest nas tu sporo po różnych doświadczeniach i wspieramy się nawzajem, mam nadzieje ze sie tutaj odnajdziesz i zaaklimatyzujesz szybciutko.

Lekarz mi nie dał. Mówiłam, pytałam o ten cukier powiedzial że ok ze nast badanie w tym czasie co normalnie czyli 20ty ktorys tydzien. Musiałabym sama na swoj koszt robic. Ale zaś bedzie że robie za jego plecami. Nie wiem sama. Zagadam z nim jeszcze w poniedzialek może mi da dla swietego spokoju jak mu zaczne marudzić.
Ja robie wszystkie badania prywatnie a to kosztowało 26 zł . Może zrób dla swojego spokoju albo tak jak mówisz pomarudz mu trochę

Dziewczyny, trochę straszycie z tą cukrzycą dzisiaj i zaczęłam się zastanawiać czy można się jej nabawić podczas ciąży mając niski cukier? Czy z glukozy na czczo 78 może się przez miesiąc-dwa zrobić nagle powyżej 90? Zawsze myślałam, że na cukrzycę trzeba sobie dłużej zapracować, ale skoro piszecie, że nawet osoby z niedowagą ją mają to zaczęło mnie to męczyć.

Dziewczyny, trochę straszycie z tą cukrzycą dzisiaj i zaczęłam się zastanawiać czy można się jej nabawić podczas ciąży mając niski cukier? Czy z glukozy na czczo 78 może się przez miesiąc-dwa zrobić nagle powyżej 90? Zawsze myślałam, że na cukrzycę trzeba sobie dłużej zapracować, ale skoro piszecie, że nawet osoby z niedowagą ją mają to zaczęło mnie to męczyć.

Tak, może sie pojawić w ciąży, można tez mieć cukier na czczo w porządku, a po obciążeniu za wysoki. Ale nie ma się co na zapas przejmować :) myśle, ze rozsądna dieta jest tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Już jestem po, mamy 6 cm, wszystko prawidłowe, przezierność 1,30, łożysko na ścianie tylnej. Lekarz pokazywał mi, że jest rączka, jest druga, ale widziałam tylko czarno-białe plamy. :D Może z czasem dojdę do wprawy w zauważaniu dziecka na USG :D Wahamy się z datą porodu miedzy 11, a 13 kwietnia, więc bez zmian. :)
Akurat idę do doktor Gierczynskiej za tydzień w środę, zapisałam się jakieś 3 tygodnie temu, bo lokalizacja mi bardzo pasuje, więc idealny zbieg okoliczności, bo chciałabym już u niej zostać jak będzie fajna. :) Powiedz mi, czy robi USG na wizytach? Czy w ogóle mają tam sprzęt do tego? Bo przed badaniem połówkowym chciałabym zrobić podgląd koło 17 tygodnia, bo dalej u mnie żadnych wieści jeśli chodzi o płeć, a przez 8 tygodni umrę z ciekawości. :)
Hehehe najważniejsze że wszystko oki. Strasznie się cieszę:) A co byś wolała?
U mnie przeciętność 1,4 termin 13.04. A podeslesz fote tego badania? Jestem ciekawa jak wygląda opis u innych lekarzy. - bo ja nic nie mam o lozysku napisane...swoje też mogę wyslac jeśli kogoś to interesuje.
nie widzialam u niej usg Ale pokój jest duży więc może i jest- jakby nie bylo możliwości na wizycie zrobić badania to poproś ja o skierowanie powinna wystawić na wcześniejsze niż polowkowe. ta placówka na chmielnej to typowa ginekologia więc ma wszystko do tego. Ciekawa jestem Twoich wrażeń o doktor koniecznie daj znać.

reklama
Witajcie dziewczyny, super że was znalazłam[emoji4]
Jestem Ola, mam 27 lat i jestem w 11t i 3d ciąży, to moja druga ciąża, 8 października 2016 roku poprzez cc urodziłam córeczkę w 25 tc, walczyliśmy o życie malutkiej 2 miesiące niestety w końcu przyszło najgorsze... Cieszę się, z tej ciąży ale tak bardzo się boję, że znów coś się stanie, że znów będę przez to przechodzić. Ehhh każdy mi mówi ze mam nie myśleć o tym, ale wiecie jak to jest.
Teraz każda wizyta to dla mnie ogromny strach, 9 października mam usg genetyczne Boże tak bardzo się boję że będzie coś nie tak, mam koszmary, ciągle czytam co może być. 8 października 2 rocznica urodzin Kornelki. Ciężki ten październik ...

Mam nadzieję, że was nie zanudziłam. Ten mój post, bez ładu i składu ale musiałam to z siebie wyrzucić.

Troszkę czytałam co tam u Was I cieszę się że wszystko dobrze.
Pozdrawiam. Ola [emoji8]
Cześć kochana ;) wiele z Nas przeżyło stratę, ja do prenatalnych cala drzalam i wymiotowalam z nerwów przed każdą wizyta... gdyby nie mąż ze mną na każdej wizycie i jego wsparcie to było słabo. Teraz jest ociupine lepiej po wynikach z pappa. Także wspieramy się, marudzimy, dzielimy niepokojem i strachem :)
Przepisala mi zawiesine, którą można w ciąży. Jest na zgage i refluks. Na razie nie biore poczekam na wizyte u gina. Ja ogólnie przed ciążą miałam problemy z żoładkiem. Także coś może w tym być. Zobaczymy co reszta lekarzy powie.
Też mam efekt dziwnej guli w gardle, myślałam że to zgaga 0.o nigdy nie miałam tego wcześniej i myślałam że tak moze być... chyba się tym zainteresuje i wspomnę lekarzowi bo rzeczywiście jest to męczące... często mogę zasnąć tylko w pozycji siedzącej bo jedzenie jakby podchodzilo mi do gardła... szyja boli przy niektórym nachyleniu i czuje wtedy to coś mocniej. Daj znać co dalej :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry