reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

witamy sie i my:) wczoraj Viki znowu miała problemy z zaśnięciem- tzn ja to nazywam problemem, ale ona miała zabawę na calego - piszczała sobie , smiała, "gaduliła" - a ja oczy na zapałki juz - w końcu koło północy chyba - wziełam ją na tapczan, przytuliłam i momentalnie zasnęła- i szok- obudziła sie dopiero o 3:40 !!! - ostatnio budziła mi się już koło 2:(

jtaudul- jak dobrze , że wszystko ok:-)

w tematach cycania - ja się zgadzam z GosiaLew - Kubę karmiłam ponad rok bo miało być cacy a on alergik na całego, więc tylko napiszę ,że śmieszą mnie te opinie , że matka krzywdę robi dziecku , ze cycem nie karmi, bo przecież "długie karmienie zapobiega alergii"...dlatego z Viki postanowiłam , ze nic na siłę i jak będę miała problemy z laktacją to zwyczajnie zacznę dokarmiać - i niech ona decyduje co chce - i chce butle więc pije butlę , a ja z tego powodu nie mam żadnych wyrzutów sumienia, bo czuję , że dobrze robię - zresztą na cycu Viki wykazywała większe objawy alergii niż teraz , więc coś w tym chyba jest ...a za cycem nie tęskni , bo nawet jak ją do piersi przytulam , to jakoś nie szuka ;)

ja tez jestem chustonoszka - raczej po domu - na takim większym spacerku to dopiero ze 3 razy byłam - bałam się wiatrów , a w te upały po prostu zakładam cienkie body- takie na ramiączkach - w same upały to nie wychodzę - a tak ogólnie to Viki momentalnie mi w chuście zasypia- gorzej jak chce ją wyciągnąć:-) - a w temacie motania - jak dziecko juz samodzielnie główkę trzyma to jest więcej możliwości wiązania- ja małą juz motam w X (koala chyba?) - podwójne i pojedyncze - dokladnie nie rozróżniam tych nazw - ale jest takie jedno wiązanie , gdzie ona ma na sobie tylko jedna warstwę materiału - chyba to jest ten podwójny x (??) - i tę pozycje noszenia ostatnio preferujemy- tylko chyba troche za luźna ja wtedy motam- ale kupiłam na grouponie kupon na warsztaty chustowe za 28 zł- to sie naucze wiązać poprawnie w końcu :-)
idę frisztikać :-D - miłego dzionka:-)

Ostatnia edycja:
reklama
tab a mówiła coś o konkretnym mleku? bo może podpisała umowe z jakimś producentem. Mój synek przyjmuje witaminke D w kropelkach za którą płacę coś koło 4 zł. A ostatnio lekarka próbowała mi wcisnąć coś w kapsułkach - jakiś taki kompleks że nie tylko synek miał by brać ale ja jakiś dodatkowy też. Sprawdziłam w aptece to 30 kapsułek jego kosztowało 30zł a 30 kapsułek dla mnie 45zł. Czyli za miesiąc 75 zł. To ja już wole te zwykłe za 4zł w kropelkach. Ale widać było że pani przekupiona na maxa, bo ulotekk tych preparatów to miała całą teczkę :/

DorisŁ- jaką klimę montujecie? Napisz coś o niej proszę albo podaj linka- my też musimy sobie zamontować i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

W kwestii naszych mężów- wczoraj postanowiłam zrobić test i po obiedzie nie schowałam naczyń do zmywarki tylko zostawiłam na stole. Jak wróciłam po 2 godzinach do domu naczynia dalej stały na stole...ręce mi opadły po prostu.

U nas trochę chłodniej, popadało parę kropel ale znowu jest slonko. Za chwilę zmykamy na spacer.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mam doslownie sekundke, mala spiaca zniecierpliwiona - idziemy na spacer, ale najpierw chcialam wypic kawe bo zasne.
Bylysmy u lekarza bo mala nadal katarzy uznala ze to katar alergiczny.... Mala ma wysypke, moze jednak po truskawkach :( musialam odstawic...

Odnosnie chusty to zalozylam dwa razy, ale w domku no i rzeczywiscie cieplo bylo - ja tez wiaze tak ze jedna warstwe ma, zobacze ubiore ja cieniutko i wtedy wyjde zobaczymy...

Kurcze wszystko ulala na mnie a bylam juz gotowa, biegne sie przebrac

Buzki dla Was i maluchow

Mój też się rzuca i w nocy drapie, nawet jak ma czystą skórę, to jest typowe dla dzieci z atopią, syn mojego szwagra ma 9 lat i do tej pory się drapie.

A tak w ogóle to mam takie przemyślenie, co do karmienia piersią, tak jak 30 lat temu były te śmieszne zasady, że pokarm zatruty, karmić co 3-4 godziny, przerwy nocne, dokarmiać mieszanką albo w ogóle zrezygnować z piersi tak teraz jest takie parcie na karmienie piersią wśród lekarzy, że czasami to jest aż chore. Nie ma czasem jakiegoś złotego środka. Siostra mi opowiadała, że jej koleżanka karmiła piersią 10 miesięcy, mimo, ze synek miał problemy skórne, ale posłuchała się lekarza, bo lekarz zalecił i wyszło potem, że mały ma uczulenie na gluten. Przez 10 miesięcy niszczył mu się układ pokarmowy i teraz ma większe problemy niż gdyby był wcześniej na odpowiedniej mieszance. Mi też lekarka powiedziała, że lepiej karmić piersią, że to, że mały sie drapie to nic. Ciekawe jak ją by tak ciągle swędziało. Ogólnie to ja jestem za karmieniem, tylko chodzi mi czasem o różne przypadki kiedy się nie da, albo niektóre kobiety same rezygnują, bo się w tym nie widzą a zaraz dziwnie na nie się patrzy.

A tak w ogóle to witam.

Niestety nie jest powiedziane że jak przejdzie się na mieszankę to problemy z alergią miną. Tym bardziej świąd. Moja córka nie tolerowała Pepti, musiała mieć Bebilon Amino-preparat gdzie białka mleka rozbite sa do aminokwasów a i tak skóra była chora. Jesli chodzi o świąd, to jeśli alergia skórna utrzymuje sie do 2 roku życia to dochodzi do drapania sie nawykowego i robi sie z niego prawie odruch bezwarunkowy, czyli np jakaś sytuacja stresowa=drapanie. I moja córka niestety tak ma. Jak tylko zaczyna płakać drapie sie po brzuchu. To samo w nocy-obudzi sie, jest zestresowana, zaczyna sie drapać, nie może zasnąć, koło zamknięte.
Jedyny sposób na zmniejszenie świądu u takich maluszków to oprócz specjalnych emolientów, Fenistil w krpolach podawany przez dłuższy okres. No i sterydy łagodza świąd ale wiadome jakie są skutki stosowania.

Mialysmy wyjsc... najpierw 4 razy sie przebralam - dwa razy zwrocila na mnie mleczko, raz zrobila kupe :/
Jak juz bylysmy gotowe - mala w wozku to lunelo deszczem i musialam ja polozyc do lozeczka bo potwornie zla byla ...

Nasia to ja wiem, ze nie zawsze mm pomaga, chodziło tylko o to że jest takie parcie na karmienie piersią czasem u lekarzy, że za wszelka cenę, znam też przypadek, że lekarka kazała matce być na wodzie i chlebie tylko przez kilka tygodni i dopiero potem wprowadzać pojedynczo do swojej diety pokarmy i sprawdzać co uczula - chore to już jest. My jesteśmy na fenistilu właśnie.

Witam Dziewczyny :-)
Czy przyjmiecie mnie do swojego grona ?
Mam na imię Justyna , mieszkam w Komorowie i jestem mamą trzech chłopców :-)

Niestety nie jest powiedziane że jak przejdzie się na mieszankę to problemy z alergią miną. Tym bardziej świąd. Moja córka nie tolerowała Pepti, musiała mieć Bebilon Amino-preparat gdzie białka mleka rozbite sa do aminokwasów a i tak skóra była chora. Jesli chodzi o świąd, to jeśli alergia skórna utrzymuje sie do 2 roku życia to dochodzi do drapania sie nawykowego i robi sie z niego prawie odruch bezwarunkowy, czyli np jakaś sytuacja stresowa=drapanie. I moja córka niestety tak ma. Jak tylko zaczyna płakać drapie sie po brzuchu. To samo w nocy-obudzi sie, jest zestresowana, zaczyna sie drapać, nie może zasnąć, koło zamknięte.
Jedyny sposób na zmniejszenie świądu u takich maluszków to oprócz specjalnych emolientów, Fenistil w krpolach podawany przez dłuższy okres. No i sterydy łagodza świąd ale wiadome jakie są skutki stosowania.

Od jakiegoś czasu Bebilon Amino nie jest produkowany i matki takich bardzo alergicznych dzieci mają przerąbane, zostają im tylko bardzo drogie Bebilon Neocate i Elecare.

reklama
Witam w poludnie

U nas pospane do 10 :-) Nocka tez byla ladna tylko 1 karmienie :-)

Witaj Justyna, kazda mama mile widziana a taka doswiadczona jak ty to juz szczegolnie

Susel no chyba sie nie spodziewalas ze twoj maz bedzie wyjatkiem i sie domysli ze jak sie nie schowa to sie nie wymyje;-)

Margoz fajnie ze rodzinka znowu w komplecie

Do góry