reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Dzięki dziewczyny!
póki karmiłam piersią (3 tyg temu jeszcze) to te nocne karmienia uważałam za normę ale myślałam, że jak przejdziemy na butlę to czas niejedzenia się trochę wydłuży. A tu nic. Dziś spał trochę lepiej ale to przypadek pewnie.
Co do zębów to ja mam wrażenie, że u nas wyrzynał sie ok 4 tyg.

Sunshine 200ml mleka to chyba w sam raz , nawet na puszce z mlekiem jest takie zalecenie: 3 razy po 210ml. Mój zjada zazwyczaj 120ml, wieczorem 150, 180ml. Za to kaszki czy zupki zjada duzo. potrafi prawie całą miseczkę wciągnąć, czyli ok 150-200g

reklama
Dzieki dziewczyny :)
Nasia a igorek je 120, 150 , 180 plus 3 razy w nocy? bo pisalas ze on sie budzi w nocy na jedzonko. Skoro 210 to norma (bo tez czytalam na puszcze ze 210) to moze igorek powinien w ciagu dnia jesc wiecej?

Sunshine nie wszystkie dzieci chcą jeść więcej. U nas są takie dni, że Kuba wypije tylko na raz 50 ml mimo stałych pór jedzenia. Ostatnio Kuba nie chciał pić mleka na wieczór i budził się w nocy, dzisiaj wypił do ostatniej kropli. Aha te normy to są uśrednione, jedne dzieci mogą wypić więcej inne mniej.

Ale dzisiaj miałam marudę. Kuba coś kiepsko spał na dniu i był zmęczony i płaczliwy. A teraz już zasypia.

Moj Daniel dzis zrobil mamie niespodzianke i obudzil sie o 7 rano, bez nocnego karmienia:) wzielam go do siebie nakarmiam i od razu zasnal. Spalismy do 9. Ja dopoki nie musze chodzic do biura to wole sobie pospac do 8-9 lub 10.
U nas dokładnie to samo już drugi dzień z kolei pobudka o 7 i spanko dalej, tylko my na cycu cały czas. Ogólnie u nas mała budzi się po 8 jak synek szykuje się do przedszkola, pobryka ze mną do 20 i zasypia do 12-13. Po południu już tak ładnie nie śpi, najwyżej godzinkę, czasem wcale. No i u nas mleczko z piersi nadal głównym posiłkiem, oprócz niego daję tylko obiadek i deserek albo soczek, żadnych kaszek na razie.
Tab dobre z tym mlekiem na maturę :-D
A moja krupcia do słów mama i baba dołączyła dzisiaj tata :-)
Chciałam wrzucić nagranie na Youtube, ale mi nie chce skonwertować, a to plik mp4 :-(

Ostatnia edycja:
dziewczyny, ile śpią wasze dzieci w ciągu dnia?? chodzi mi o liczbę stałych drzemek

koło 10 drzemka polgodzinna, kolo 12-13 na spacerze ok godz. i czasem jeszcze po poludniu 30min-1h.

Rok temu my w ciazy chorowalysmy, niestety idzie jesien i łatwiej o przeziebienie. Wszystkim dzieciom i mamom zdrówka.

Maja od ponad 2m-cy przesypia od 20 do 6-7 rano. Niestety od kiedy chodze do pracy to budzi sie o 6. Zawsze wyprzedza moj budzik o pol godz :(
Ale dzisiaj w nocy po 2 sie obudzila. Płakała i dopiero butla ja uspila. Ja bym tam zwalała na zęby bo tez wszsytko ciagle gryzie i sie złosci. Biedne te dzieciaczki z zabkami. Zeby to chociaz nie bolało.'

Sunshine Maja pije 180ml

GosiaLew odezwali sie z tej pracy gdzie aplikowalas?

Maja nauczyla sie rzucac na glebe. W pozycji na kolanach i raczkach sie buja i robi czasem wyskok do przodu, tak sie jakby rzuca. Jak jest w tej pozycji to tez lapie sie za tapczan czy co tam jest w poblizu i pewnie niedlugo zacznie kombinowac ze wstawaniem.

Dzieki dziewczyny :)
Nasia a igorek je 120, 150 , 180 plus 3 razy w nocy? bo pisalas ze on sie budzi w nocy na jedzonko. Skoro 210 to norma (bo tez czytalam na puszcze ze 210) to moze igorek powinien w ciagu dnia jesc wiecej?

Igor je w ciągu dnia 3 razy mleko po 120ml+ kaszka na drugie śniadanie i zupka na obiad i w ramach kolacji 150, 180ml mleka. A w nocy zależy ale norma to 2, 3 razy mleko po 120ml.
Nie wiem czy to dużo, czy mało??

Mój śpi 2a razy dziennie, około 10ej i 15ej po około 1,5h. jak śpi krócej to ma trzecia drzemkę.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny Lenka drugi dzien z rzedu zasypia mi podczas jedzenia kaszki w foteliku. Normalnie na pol spiaco je a myje ja i przenosze juz na spiocha. Wszystko dlatego ze cwaniura mala nie chce spac w dzien. Dzis byly 2 drzemki po 20 minut.

Sunshine Lenka wypija na raz 90-120 ml mleka i na wiecej nie da sie skusic. Widocznie tyle jej wystarcza. Tej normy z puszki to chyba w zyciu nie wypije.

Ewitka straszna papla z tej twoje corci. Moja to tylko koj koj koj mowi jak ma smoka w buzi. Zupelnie jak mamusia w jej wieku :-)

dziewczyny, ile śpią wasze dzieci w ciągu dnia?? chodzi mi o liczbę stałych drzemek

Kuba śpi tak koło 8-9 godzinkę, potem potrafi spać tak od 11 do 14 prawie czasem i wtedy już do 19 nie śpi ale pada wieczorem. A dzisiaj ta druga drzemka była jakaś krótka, na spacerze spał 5 minut a potem przysnął na 30 minut. Generalnie to czasem śpi 2 razy a czasem 3 z czego ta ostania to po 15 taka krótka jest.

DorissŁ nie odezwali sie niestety, pewnie za duże wymagania finansowe miałam (choć jak dla mnie nie za wielkie) albo im nie przypasowałam jako kandydat, mieli odezwać sie w tym tygodniu, niby tydzień sie nie skończył, ale atpię, że się odezwą. A w piątek mam za to rozmowę z moim szefem w sprawie powrotu do pracy, bo dziś do mnie zadzwonił i sie spytał czy w ogóle wracam, bo im się bałagan porobił z pracownikami, teraz pracują sami pełniący obowiązki bo połowa na macierzyńskich, hehe.

Qrde tak jak czytam o postępach Waszych dzieciaczków to normalnie martwi mnie ten mój Kuba. Jest tak leniwy, kombinuję jak mogę, żeby zachęcić go do wszelkich prób aktywności, jak ćwiczymy to sie wkurza. Cały czas szuka oparcia z tyłu jak go noszę. Jedynie sprawnie przewraca sie na brzuszek (w jedną stronę tylko ciągle) czasem na plecy wróci, próbuje podnieść tyłek, ale jakos tak mu to kiepsko idzie. Teraz jeszcze mamy 2 tygodnie przerwy w rehabilitacji, bo ciągle terminu nie ma. Ja go już "sadzam" czasem, żeby się przewrócił (asekurowany) że z tyłu nie ma zawsze podpory.

reklama
Dzis rozmawialam z health visitor i ona mi powiedziala, ze Daniel powinien pic mleko 3 razy po ok 200ml. Rano ok 7-8 jak sie budzi mleko, potem owsianka czy cos innego na mleku (kupuje gotowe ), potem obiad plus pol pojemniczka jogurtu lub owockow, potem kolacja plus druga polowa jogurtu. Niby kalcjum jest bardzo wazne. Obiad i kolacja to sloiczki (bo ja nie gotuje dla Daniela, sloiczki maja 100-130g).

Daniel wcina wszystko ze sloiczkow. Pije od 120 do 210 ml mleka za jednym posiedzeniem :) przewaznie w gornej granicy. Mi sie wlasnie wydaje , ze jak dziecko sporo zje w ciagu dnia to wtedy sie nie budzi. Chrisa siostry corka jest o 5 tygodni mlodsza od Daniela, ciagle cos je, nie spi w ciagu dnia. Chodzi spac o 20 i wstaje o 8 rano.

Daniel przewaznie wstaje o 7-8 lub 9, potem ok 11-12 spi od godziny do 3 godzin, zalezy od dnia. Czesto gdzies jezdzimy wiec w samochodze tez czasem pospi. chodzi spac o 20 -21 lub 22.

Musze isc zwarzyc daniela, jakies 3 tygodie temu wazyl 9kg z czyms. Wtedy jeszcze karmilam go piersia. Taki maly pulpecik z niego jest. Ciekawe ile za jednym razem wypijal z piersi. Taka ciekawostka- kazda kobieta produkuje tyle samo mleka, dzieci kobiet z wiekszym biustem jedza wiecej za jednym razem i rzadziej, bo sie najadaja. Dzieci kobiet z mniejszym biustem jedza czesciej i mniej. Nie wiem czy w kazdym wypadku sie sprawdza , ale znam kolezanki z malymi biustami i dzieci jadly krotko i czesto, chrisa siostra tez ma maly biust i jej mala ciagle wisi na cycku, ale je krotko :) Moj Daniel jadl dlugo ,co 4 godziny, czasem jak sie urodzil to potrafil 6 godzin przespac...chyba cos w tym jest, bo ja mam duzy biust .

Do góry