reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Trochę dziwna ta rada pediatry, przecież Nutramigen to nawet nie normalne mleko, a preparat mlekozastępczy. Normalne mleko ma sporo sodu i może obciążać nerki u dziecka, ja bym jeszcze nie ryzykowała podawania normalnego mleka - ewentualnie mm, albo przetwory mleczne, żeby sprawdzić czy nietolerancja przeszła (bo chyba była skoro podawany był Nutramigen, a nie normalne mm?..), można dawać jogurty, sery itp., normalne mleko od krowy jest ciężko tolerowane nawet przez część dorosłych (np. ja nie piję w ogóle mleka, bo mnie po nim brzuch boli, za to przetwory mleczne jem bez problemu).

A jeśli chodzi o refundację to dobrze słyszałaś, Nutramigen nie jest teraz refundowany. Jeśli dobrze pamiętam to teraz kosztuje około 30zł za puszkę.

reklama
moja pije nutramigen, mamy zapas 6 puszek po zeszłorocznej cenie, nawet nie wiedziałam ze aż tak zdrożeje...
mój lekarz też poradził zmianę na mleko modyfikowane i od kilku dni dodaję trochę bebika do mieszanki, na razie jest ok, żadnych wysypek i bólu brzuszka

Mnie właśnie też nie bardzo podoba się ten pomysł z mlekiem zwykłym dlatego właśnie chciałam się dowiedzieć jak inne dzieciaczki nutramigenowe. Ala ma podawany nutramigen dlatego że strasznie wymiotowała po zwykłych mm i nie przybierała na wadze.
Czyli jest to objaw skazy ale żadnych wysypek nie miała - właśnie mam zamiar jej wprowadzać te serki i jogurty dla dzieci chyba one są po 6 i 9 mies. i zobaczymy co się będzie działo.

Hej
my nie jestesmy na nutramigenie ale na enfamilu 0 lac caly czas tym poczatkowym i pediatra chce wprowadzic inne mleczko dopiero po roku takie z laktoza ale jak to bedzie to narazie nie wiemy. Ale o normalnym mleku tez nic nie wspomniala, choc skazy nie mamy, chyba uznala, ze to za wczesnie.

Ja też jestem w szoku jesli chodzi o propozycję wprowadzenia zwykłego mleka po nutramigenie. Mleko w postaci przetworzonej (serki, jogurty, sery, masełko) owszem, ale nie zwykłe mleko. Powiem wam, że ja synka karmiłam 1,5 roku, w tym czasie mleko modyfikowane spożywał tylko w kaszkach, jadł normalnie jogurty i serki i wszystko bylo OK. Jak zaczęłam wprowadzać mu NAN2 to zaczęły się problemy - liszaje, wzdęcia, na NAN3 długo nie mogłam przejść, bo organizm reagował na zmianę alergicznie, w końcu na modyfikowanym byliśmy do 36 m-ca (pił to Nestle bez cukru), choć jogurty, serki normalnie jadł.
Teraz pije zwykle mleko i wszystko jest w porządku. Udało nam się uśpić reakcje alergiczne.
Madzia, najlepiej wprowadź na początek np NAN2 a potem NAN3 jak wszystko bedzie OK, no i za jakiś czas próbować zwykłe, ale wszystko po kolei i spokojnie.
Dziewczyny a ile płacilyście za Nutramigen z refundacją? To jest taka puszka 200g czyli dwa razy droższa od mleka NAN?

dawno nie pisałam ale jestem na bieżąco :)

u nas wszystko ok, Filipek przestał domagać się mleka w nocy natomiast ok 2 w nocy płacze bo chce do nas do łóżka i dopóki go nie przytulę i nie wezmę do siebie to nie uśnie z powrotem sam w łóżeczku :-( i tak jest prawie codziennie ;-/ więc już się pewnie uzależnił od tego ;-/ czasem jednak potrafi usnąć i spać do 6-7 sam, potem się budzi ale jak go wezmę do siebie to śpimy czasem nawet do 9-9:30. Więc się nawet wysypiam :)
ostatnio mamy też już 1 drzemkę w ciągu dnia, nawet 2 godzinną,chyba że śpi krócej to czasem jeszcze uśnie ok 17 na nie całą godzinę.
mamy 7 ząbków i 8my chyba zaraz będzie wybijał.

buziaki dla chłopców Figi z okazji roczku i dla wszystkich naszych bąbelków

Jak czytam ile wasze dzieci maja zebow to sie zastanawiam czy moja Lenka skonczy tylko na dwoch;-)

A ci pediatrzy to sie powinni zdecydowac czego chca bo jeden kaze mleko dawac juz teraz a mojej siostrze dopiero pozwolil u 3 letniego dziecka. Pamietam jak Lenka miala 4 miesiace to ja pediatra kazala przestawic na 2-to tez bylo conajmniej dziwne-przynajmniej dla mnie.

A ja przyzwyczajam Lenka do innego ksztaltu smoczka bo te kuleczki ktore ona miala do tej pory ciezko dostac i w dodatku strasznie nieestetycznie wygladaja bo sa takie ciemne zolte. Zawsze mi sie wydawalo ze sa poprostu brudne. Teraz ma sliczne lateksowe no i wybor o wiele wiekszy :-)

reklama
Polis moja Ala też ma tylko dwa więc chyba tak może być.
Jadę dziś z Kubą do alergologa to spróbuje go podpytać co myśli o tym pomyśle z tym mlekiem dla Ali.WX

Ostatnia edycja:
Do góry