• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

L4

KamaKr18

Zaciekawiona BB
Witam Was dziewczyny. Wg kalendarzyka jestem w 8 tygodniu ciąży, ciąża Potwierdzona testami i beta hcg. Wizytę u ginekologa mam 4.09 będzie to pierwsza wizyta z racji że o ciąży dowiedziałam się przed wylotem na urlop.. Mój urlop już minął, dzis powinnam iść pierwszy dzień do pracy. Jeśli w środę mam wizytę u lekarza to czy jest w stanie mi wypisać l4 od poniedziałku? Dwa dni do tyłu? Moja praca jest ciężka psychicznie i fizycznie. Pytam żeby się nie stresować żeby w pracy nie było problemów.

reklama
Rozwiązanie
Każdy bierze zwolnienie z innych powodów. Ja zrezygnowałam przez pracę z chemią. Na dobrą sprawę mogłabym siedzieć do końca, ale tonery z którymi pracuję szkodzą płucom, nerką i wątrobie. Po 2 miałam okropne bóle podbrzusza i krzyża od siedzenia, a praca siedząca, jak przyszedł klient i coś chciał to bardzo szybko zapominał, że obsługuje go kobieta w ciąży. Dodatkowo dziecko ułożyło się nisko i ugniatało na zrosty po operacji z przed bardzo wielu lat. Na maderę nie latam :) Jak wychodzę z domu to biorę paragony, żeby nie było, że sobie wakacje urządziłam i tyle... a to że pójdę do apteki okrężną drogą to już bez przesady.
Pytanie tylko czy w ogóle wypisze zwolnienie. Ciężka praca nie jest powodem do niego. Pracodawca powinien przenieść Cię na takie stanowisko aby nie narażać Ciebie i dziecka.
Nie widzę innej opcji by nie wypisał.. W ciąży nie najlepiej się czuje, a w 48 stopniowym upale, dzwiganiu i stresie to chyba oczywiste. Mój pracodawca wie że jestem w ciąży i zdaje sobie sprawę z tego że mogę pójść na l4.

Nie widzę innej opcji by nie wypisał.. W ciąży nie najlepiej się czuje, a w 48 stopniowym upale, dzwiganiu i stresie to chyba oczywiste. Mój pracodawca wie że jestem w ciąży i zdaje sobie sprawę z tego że mogę pójść na l4.
Ale to nie pracodawca o tym decyduje tylko lekarz. Moze być tak, że wypisze papier, że jesteś w ciąży a pracodawca musi Ci zapewnić inne stanowisko. Skoro ciąża nie jest zagrożona to lekarz może nie widzieć podstaw do wystawienia ZLA. Takie jest prawo. W praktyce bywa różnie.

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry