• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

L4

KamaKr18

Zaciekawiona BB
Witam Was dziewczyny. Wg kalendarzyka jestem w 8 tygodniu ciąży, ciąża Potwierdzona testami i beta hcg. Wizytę u ginekologa mam 4.09 będzie to pierwsza wizyta z racji że o ciąży dowiedziałam się przed wylotem na urlop.. Mój urlop już minął, dzis powinnam iść pierwszy dzień do pracy. Jeśli w środę mam wizytę u lekarza to czy jest w stanie mi wypisać l4 od poniedziałku? Dwa dni do tyłu? Moja praca jest ciężka psychicznie i fizycznie. Pytam żeby się nie stresować żeby w pracy nie było problemów.

reklama
Rozwiązanie
Każdy bierze zwolnienie z innych powodów. Ja zrezygnowałam przez pracę z chemią. Na dobrą sprawę mogłabym siedzieć do końca, ale tonery z którymi pracuję szkodzą płucom, nerką i wątrobie. Po 2 miałam okropne bóle podbrzusza i krzyża od siedzenia, a praca siedząca, jak przyszedł klient i coś chciał to bardzo szybko zapominał, że obsługuje go kobieta w ciąży. Dodatkowo dziecko ułożyło się nisko i ugniatało na zrosty po operacji z przed bardzo wielu lat. Na maderę nie latam :) Jak wychodzę z domu to biorę paragony, żeby nie było, że sobie wakacje urządziłam i tyle... a to że pójdę do apteki okrężną drogą to już bez przesady.
Tak jak dziewczyny piszą - lekarz wystawić może 2 dni w tył, ale nie masz 100% pewności, że na pewno Ci wystawi. Jednak różni lekarze różnie do tego podchodzą. Pewnie trochę zależy też od tego czy idziesz prywatnie (wtedy łatwiej jest o L4 bez wyraźnych wskazań) czy na NFZ. Dlatego ja bym z góry nie zakładała, że to L4 na pewno dostaniesz i albo poszła te 2 dni do pracy i dogadała się z pracodawcą, że będziesz jakieś lżejsze rzeczy wykonywać, albo póki co wzięła 2 dni urlopu.

reklama
Zależy od lekarza. Znam dziewczynę, której nie chciał wystawić w 5 miesiącu ciąży mimo pracy fizycznej. Jego tłumaczenie pracodawca musi zapewnić ciężarnej warunki do pracy.
Dobrze wszystko zrozumiałe co tu pisze ke
Ale to nie pracodawca o tym decyduje tylko lekarz. Moze być tak, że wypisze papier, że jesteś w ciąży a pracodawca musi Ci zapewnić inne stanowisko. Skoro ciąża nie jest zagrożona to lekarz może nie widzieć podstaw do wystawienia ZLA. Takie jest prawo. W praktyce bywa różnie.
Wszystko rozumiem co piszesz jednak ja nie miałam wyboru, bo moj ginekolog przyjmuje tylko w środy. Chodziłam do niego zanim zaszłam w ciążę.. Więc jeśli wypisalby l4 to czy mógłby wypisać od poniedziałku dwa dni wstecz. Jeśli nie wpisze to później będę się martwić
Tak jak dziewczyny piszą - lekarz wystawić może 2 dni w tył, ale nie masz 100% pewności, że na pewno Ci wystawi. Jednak różni lekarze różnie do tego podchodzą. Pewnie trochę zależy też od tego czy idziesz prywatnie (wtedy łatwiej jest o L4 bez wyraźnych wskazań) czy na NFZ. Dlatego ja bym z góry nie zakładała, że to L4 na pewno dostaniesz i albo poszła te 2 dni do pracy i dogadała się z pracodawcą, że będziesz jakieś lżejsze rzeczy wykonywać, albo póki co wzięła 2 dni urlopu.
Ginekolog jest prywatnke
Oczywiście, że nie mam pewności.. O to będę martwić się później. Co do urlopu gdybym go miała to nie pisała bym tutaj dziś :) moj ginekolog przyjmuje tylko w środy dlatego jest taka sytuacja. Chodziłam do niego przed zajściem w ciążę prywatnie.

Dobrze wszystko zrozumiałe co tu pisze ke

Wszystko rozumiem co piszesz jednak ja nie miałam wyboru, bo moj ginekolog przyjmuje tylko w środy. Chodziłam do niego zanim zaszłam w ciążę.. Więc jeśli wypisalby l4 to czy mógłby wypisać od poniedziałku dwa dni wstecz. Jeśli nie wpisze to później będę się martwić

Ginekolog jest prywatnke
Oczywiście, że nie mam pewności.. O to będę martwić się później. Co do urlopu gdybym go miała to nie pisała bym tutaj dziś :) moj ginekolog przyjmuje tylko w środy dlatego jest taka sytuacja. Chodziłam do niego przed zajściem w ciążę prywatnie.
A nie dasz rady przemęczyć sie tych dwóch dni? Przeciez pracodawca wie, ze jestes w ciąży,albo mozesz po prostu wziac jeden dzien urlopu na zadanie jeśli nie wykorzystałas.

Jeżeli lekarz nie będzie chciał wystawić zwolnienia to proszę iść do innego. Ja poszłam na zwolnienie od 6 tygodnia i żaden z lekarzy u których byłam nie robił nigdy żadnego problemu, a byli i prywatni i na nfz. Proszę tu nie słychać za przeproszeniem głupot o przenoszeniu na lżejsze stanowisko, jeżeli czuje się Pani w pracy źle to proszę nie mieć żadnych skrupułów i brać zwolnienie. Człowiek zarabia marne grosze, a jeszcze z tego co miesiąc tysiące różnych składek musi płacić , dlatego w tym momencie proszę to wykorzystać i odpoczywac:) pozdrawiam

reklama
Jeżeli lekarz nie będzie chciał wystawić zwolnienia to proszę iść do innego. Ja poszłam na zwolnienie od 6 tygodnia i żaden z lekarzy u których byłam nie robił nigdy żadnego problemu, a byli i prywatni i na nfz. Proszę tu nie słychać za przeproszeniem głupot o przenoszeniu na lżejsze stanowisko, jeżeli czuje się Pani w pracy źle to proszę nie mieć żadnych skrupułów i brać zwolnienie. Człowiek zarabia marne grosze, a jeszcze z tego co miesiąc tysiące różnych składek musi płacić , dlatego w tym momencie proszę to wykorzystać i odpoczywac:) pozdrawiam
Ja nie widzę, zeby ktokolwiek pisał tu głupoty. To sa tylko sugestie, a autorka i tak zrobi jak uważa.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry