reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
hej dziewczyny,

Moniczka witamy serdecznie:-);-)

Marta1981 najważniejsze, że lekarz juz teraz zauważył i w porę przepisał leki. Będzie dobrze trzymamy kciuki:-)
Ja Igorkowi daję tylko 1 kroplę Vigantolu i ostatnio się pytalam czy zwięlszac to lekarz nie kazał. Ciemiączko Igorek ma jeszcze dosyc duże także sama nie wiem. Muszę chyba to skonsultowac z innym lekarzem bo jak piszecie ze dajecie 6 kropel to dla mnie:szok:.

pozdrawiam

Ja daję 2 krople od 3 tyg życia. 4 miesiące był karniony tylko piersią teraz je również kaszki i słoiczki ale lekarz kazał utrzymać tę samą dawkę vigantolu.

Ciemiączko ma małe. Nawet kiedyś jak byliśmy z nim u endokrynologa to zasugerował żeby zmniejszyć mu dawkę witaminy d ponieważ na jego oko to ciemiączko mu za szybko zarasta. Ale nasz pediatra powiedział,że wielkość ciemiączka tak na prawdę nie jest wyznacznikiem czy dawka tej witaminy jest odpowiednia. Kazał dawac 2 krople i już. A co do małego ciemiączka powiedział,że to jest uwarunkowane genetycznie i niektóre dzieci mają ciemiączko wielkości dłoni i to też nie świadczy o krzywicy. Co lekarz to inna opinia.

Ekhmm..... ja oprócz tych 6 kropel vigantolu to daje jeszcze cebion multi i do tego w mleku modyfikowanym bebilon pepti też jest witamina D3 więc sporo tego :sorry2: ale to w związku z jego miękką potylicą. Olivierek jest dużym chłopakiem, ma już 70 cm wzrostu i za 4 dni kończy 5 miesięcy :tak:

Co do wit D3 to my podajemy Julce 1 kropelkę dziennie, czasme wlecą mi dwie a czasem zapomnę dać. Ciemiączko Julka ma małe więc nie widze potrzeby zwiększac dawki. Julka tez dostaje cebion ale zwykły ( wit C) a nie ten multi gdzie jest cały zestaw witamin.
6 kropel vigantolu to na prawde końska dawka. Moim zdaniem zbyt duża dla takiego malucha. Przedawkowanie witamin tez jest groźne. Ale coś mi się wydaje, ze jak Moniczka podajesz 6 kropel a główka nadal miękka to może się ta witamina wcalnie nie wchłania. Zapytaj pediatry o inny preparat.

Jeszcze w szpitalu pediatra mi powiedziala, ze 1 kropla dla zdrowego dziecka jest wystarczająca i teraz lekarza mają tendencje do przesady. No i nasza "rejonowa" pediatra to potwierdziła, wiec tego się trzymam.

reklama
Nam lekarka kazała zwiększyć witaminkę D3 do 3 kropli bo powiedziała że Karolinka bardzo szybko rośnie i od miesiąca podaję 3. Cebion też dostaje 5 kropelek.
Długo nie pisałam tylko podczytywałam bo nie miałam wogóle czasu. Mój mąż chory leży w domu. A faceci są gorsi niż dzieci jak są chorzy i teraz mówię że mam dwoje dzieci:tak:Dzisiaj właśnie pojechał na kontrolę do lekarza to mam chwilkę. :-) Na Swięta jedziemy do rodziców więc na szczęście nic nie muszę przygotowywać;-)
Pozdrawiam

Do góry