basieniak
Fanka BB :)
Madzia skoro podnosi się do siadu do rozumię, że już siedzi w miarę. To ważne. Nam rehabilitant powiedział że do skończenia 9 miesiąca dziecko powinno w miarę siedzieć. No i, że raczkowanie w sumie niewiele później. Spróbuj tak jak nam każe ćwiczyć czyli sama podkurczaj małemu nogi jak do raczkowania, i próbuj go tak postawić. Pierwsze parę razy byle mu pokazać, że tak można, co jakiś czas dodatkowo delikatnie naciśnij na bioderka i ramionka żeby poczuł, że to tam ma się trzymać no i delikatnie nim bujaj tak jak dzieci same sprężynują. U nas po 2 dniach kilku takich powtórzeń mała już sporadycznie sama się do tej pozycji podnosi (sporadycznie bo po co skoro można się przemieszczać pełzając). Potem dodatkowo można mu zrobić "taczkę" żeby przebierał rączkami jak się to przy raczkowaniu robi. No a po tygodniu to już rehabilitantprzesuwa albo nóżki albo rączki żeby to drugie małą sama robiła. Czasami trzeba dziecku pokazać co i jak
Już jest chyba na tyle duży bo Wiki niewiele starsza.
ale pomału...
Też macie tak nieregularnie po porodzie? U mnie zawsze było 28 dni - nawet o stałej porze dnia
ja też bym ten test już dawno zrobiła..do mnie jeszcze @ nie zawitała i jestem happy, bo nie spieszy mi sie..co za życie