reklama

Lipiec 2016

reklama
Cześć dziewczyny :)
czy któraś z Was zastanawiała się nad pobraniem komórek macierzystych z krwi pępowinowej? Wczoraj na zajęciach szkoły rodzenia była kobieta z banku komórek macierzystych, w sumie fajna sprawa tylko jak dla mnie to strasznie droga. Zastanawiam się czy warto inwestować
zastanawiałam i jak dla mnie strasznie drogo a i jeszcze opinii od osób które poxniej skorzystały też nie widziałam

Ta kobieta mówiła że w Polsce jest tylko jedna firma która zajmuję się przechowywaniem tych materiałów i tak jest pobierana opłata abonamentowa za przechowywanie. W najtańszym wariancie jest to 550 zł na rok i to się opłaca dopiero rok po porodzie. Dla mnie to dużo kasy szczególnie że teraz jest sporo wydatków związanych z dzieckiem. Ale z drugiej strony to też jest takie zabezpieczenie dla dziecka, właściwie dla jego zdrowia.
Ta kobieta nie do końca była poinformowana albo tylko z tą jedną firmą ma kontakt. Przesłałabym Ci ulotkę od mojego lekarza. Jest ta wymienionych kilka firm. Znajdę i zeskanuje i tak Ci jakos dam bo nie wiem czy odpowiednik tej ulotki jest w necie a jak nie znajdę na już to 8smego jestem u lekarza to wezmę nową. Jednak z tej ulotki wyczytałam, że nia każda z tych firm jest w pelni polecana i dlatego temat odrzuciłam. Płać nie wiedząc czy w ogóle to już dobrze działa..

Ja o tym mysle intensywnie ale jeszcze musze sie doedukowac w temacie. To jest potem tak ze ten bank komorek sami wybieramy i pewnie placimy jakis tam abonament za przechowywanie, czy tak?
tak, abonamenty są trzy. w zależności jakie opcje wybierzesz, czy krew tylko z pępowiny czy chyba tez z łożyska..dokładnie nie pamiętam bo ulotkę czytałam ponad miesiąc temu

Ja się już dawno zastanawiałam ale koszt fakt bardzo duży.
Ale od tego roku powstał w nieodległej ode mnie miejscowości bank komórek macierzystych i z tego co się orientowalam to jedyny bezpłatny w Polsce. Dwa szpitale w województwie na razie pobierają ta krew i w jednym z nich będę rodzić. Także jeżeli to co pisze okaże się faktem to nie będę zastanawiać się ani chwili!
Uważam że wszystkie kobiety powinny mieć taka możliwość bezpłatna skoro to może w przyszłości uratować życie naszych dzieci!
Jesli się zdecydujesz to poinformowanie w ostatniej chwili nic Ci nie da bo musisz już przyjechać z jakąś teczuszką z tego banku na porodówkę (wszystko co piszę nei znam z autopsji jedynie z lektury, mogę się mylić)

reklama
Poczytałam trochę o tym pobraniu i ogólnie fajna idea, ale trochę drogo i nie ma gwarancji, że w razie czego na pewno będzie mogła pomóc (ilość itd.). My się nie zdecydujemy...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry