reklama
Paulina9303
Fanka BB :)
Ale ja nie mówię, żeby zaniechać kontroli i mieć generalnie luz. Bardziej psioczę na glukometry. Ja z moimi odchyleniami na czczo klasyfikowałabym się w Polsce na insulinę praktycznie od razu po diagnozie. Praktycznie nie schodziło mi z glukometru na czczo poniżej 90. Tylko, że u mnie to był trend, który się utrzymywał.Tak, to prawda, ale jednak jakis trend musi być zachowany. Ja musialam mieć ileś razy (nie pamietam- 2 czy 3?) przekroczenie danej wartości zeby podnosić dawkę.
Ciężko by było sprawdzać krew codziennie w laboratorium, wiec niestsyu trzeba sie posiłkować tym co jest i uwzględniać błąd pomiaru. A jednak nieodpowiednio kontrolowana cukrzyca może mieć poważne konsekwencje
Ja nie chcę tutaj być mądrzejsza od lekarzy, tylko mnie to intrygowało dlaczego są takie różnice między państwami, a ich podejściem.
Paulina9303
Ja się z moim umówiłam już na czwartek na krzywą, bo chce mieć też sytuację klarowną.U mnie dzisiaj znowu glukoza trochę wyższa na czczo. 92,0. No nic zobaczymy co powie lekarz na ten wynik w piątek. Najwyżej zrobię tą krzywą szybciej
Tyle, że mój gin uważa, że wystarczy mi tylko ta krzywa. Jeśli wyjdzie źle to wiadomo, natomiast jeśli wyjdzie ok to chciałabym ponownie w tym tygodniu ciąży, który jest na to przewidziany. Zobaczymy
Hopeful_11
Ja miałam w poprzedniej ciazy cukrzycę, wiec teraz robiłam krzywa 2 tygodnie temu- wyszła ok. Lekarka mi mówiła, że powtórzymy jeszcze raz w 25 tygodniu, tak jak jest standardowo, natomiast ja cały czas sie obawiam, że mi ta cukrzyca wczesniej wyskoczy.Ja się z moim umówiłam już na czwartek na krzywą, bo chce mieć też sytuację klarowną.
Tyle, że mój gin uważa, że wystarczy mi tylko ta krzywa. Jeśli wyjdzie źle to wiadomo, natomiast jeśli wyjdzie ok to chciałabym ponownie w tym tygodniu ciąży, który jest na to przewidziany. Zobaczymy
nagi🥀
Zaangażowana w BB
Zazdroszczę takiej szefowej.Moja też mówiła właśnie że DHA istotne, akurat sama wcześniej kupiłam mama dba premium plus i powiedziała żeby przy tym zostać
Ja 11+ ileś (dalej się gubię z liczeniem) i też brzuch ciągnie, mogłabym spać cały dzień i najgorzej, że jak wcześniej nudności prawie nie miałam, tak ten tydzień to jakaś porażka, zwłaszcza popołudniami i wieczorami, jest gorzej niż na początku
Rozmawiałam dzisiaj z szefową i kamień z serca, bardzo dobrze to przyjęła, wręcz się wzruszyła i sama zasugerowała żebym poszła na L4 jeśli czuję potrzebęprzynajmniej o to będę bardziej spokojna, jeden stres mniej...
Paulina9303
Jeśli mi wyjdzie ok to planuje i tak trochę tym glukometrem sprawdzać i parę razy pójść na glukozę na czczo z krwi.Ja miałam w poprzedniej ciazy cukrzycę, wiec teraz robiłam krzywa 2 tygodnie temu- wyszła ok. Lekarka mi mówiła, że powtórzymy jeszcze raz w 25 tygodniu, tak jak jest standardowo, natomiast ja cały czas sie obawiam, że mi ta cukrzyca wczesniej wyskoczy.
annn1
Ja mam sensor. Kupiłam na 2 tyg przed wizytą u diabetologa i szczerze ... pierwsze 4 dni działał beznadziejnie. Różnice między sensorem a glukometrem kolosalne. Teraz jest już lepiej i z refundacja raczej się zdecyduje na kontynuację ale łącząc sensor z glukometrem. A od dziś mam jeszcze problem z tym że w ogóle nie zapisuje mi wyników automatycznie na telefonie tylko co chwilę muszę przykładać, bo gubi sygnał.Ja wczoraj miałam wizytę u diabetologa... nasłuchałam się tyle o diecie i sprawdzaniu cukru po każdym posiłku, że aż mnie głowa rozbolała. Cukier miałam podwyższony tylko na czczo. Mam 2 tygodnie próby z dietą i muszę robić pomiary po dużych posiłkach- później decyzja czy będzie włączona insulina, czy dalsza dieta. Dzidziuś chyba się wystraszył, bo mdłości od wczoraj dużo słabsze i zaczęłam nawet czuć się głodnaSą tutaj jeszcze "słodkie" dziewczyny? Korzystacie standardowo z glukometru, czy macie sensory? Nie ukrywam, że kłucie się minimum 4 razy dziennie do końca ciąży troche mnie przeraża....
Ostatnia edycja:
annn1
Kurcze to u mnie aż takich różnic nie ma między glukometrem, a pobraniem z żyły. Mniej więcej mi się wynik pokrywał. Może zależy od glukometru ?Glukometry to najgorsza zmora dla ciężarnych. Odchyły do 10/15% to norma. Oczywiście o ile u cukrzyka cukier na czczo 85 czy 95 nie robi żadnej różnicy o tyle u ciężarnych decyduje czy wprowadza się insulinę czy nie.
Dla mnie szczerze jest w Polsce jakaś mania dawania tej insuliny. I cieszę się, że mieszkam na zachodzie i mam inne normy na glukometrze dla ciężarnych niż polskie. Oczywiście uważam, że ważnym aspektem jest kontrolowanie tego, jednak czasami chyba lepiej iść i sprawdzić z żyły częściej niż się fiksować na tym glukometrze. No i oczywiście ważne są pomiary płodu. Ja byłam mega zestresowana żeby brzuszek nie rósł za szybko przez to wszystko co się naczytałam
Paulina9303
U mnie w dniu pobrania glukometr 96, żyła 88Kurcze to u mnie aż takich różnic nie ma między glukometrem, a pobraniem z żyły. Mniej więcej mi się wynik pokrywał. Może zależy od glukometru ?
Mam raczej takie lepsze firmy. AccuCheck albo Contour
reklama
Hankaa
To samo u mnie..U mnie w dniu pobrania glukometr 96, żyła 88
Mam raczej takie lepsze firmy. AccuCheck albo Contour