reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
O matko, to ja się tylko mogę cieszyć, że mnie prolutex ominął i jadę tylko na cyclogescie. Do kiedy masz go stosować? Masz już od lekarza jakiś plan na schodzenie z leków?
Ja od niedzieli mam zmniejszyć o połowę proga. Za każdym razem mam jakieś takie wewnętrzne obawy, gdy jakiekolwiek leki mam odstawiać 😅
W piątek mam ostatnią wizytę w klinice i pewnie wtedy się wszystkiego dowiem.

Tak mnie męczy, że biegam co chwilę... Dobrze, że chociaż ten Prolutex mam w zastrzykach, to przynajmniej mam pewność, że się wchłonie. Gdybym wiedziała, że aż tak się to rozkręci, to próbowałabym załatwić receptę wcześniej.

W piątek mam ostatnią wizytę w klinice i pewnie wtedy się wszystkiego dowiem.

Tak mnie męczy, że biegam co chwilę... Dobrze, że chociaż ten Prolutex mam w zastrzykach, to przynajmniej mam pewność, że się wchłonie. Gdybym wiedziała, że aż tak się to rozkręci, to próbowałabym załatwić receptę wcześniej.
A nie możesz jutro napisać do kliniki albo lekarza/ położnych by wystawili ci receptę? Mi kazali się kontaktować, gdyby coś się działo. Tak samo już gin prowadząca jak mi wypisywała receptę mówiła, żeby w razie niepowściągliwych wymiotów dawac znać. Szkoda żeby cię tak męczyło i odwadniało.

A nie możesz jutro napisać do kliniki albo lekarza/ położnych by wystawili ci receptę? Mi kazali się kontaktować, gdyby coś się działo. Tak samo już gin prowadząca jak mi wypisywała receptę mówiła, żeby w razie niepowściągliwych wymiotów dawac znać. Szkoda żeby cię tak męczyło i odwadniało.
Tak, tak. Pisałam do lekarza, u którego będę prowadzić ciążę, ale odpisał, że może wystawić dopiero jutro (głupio zrobiłam, bo liczyłam, że wieczorem będzie lepiej i nie napisałam wcześniej. Rano napiszę maila do kliniki, może stamtąd dostanę szybciej. Teraz brałam jakiś Prevomit, który mąż mi przywiózł, może tym razem się przyjmie.

U mnie pracodawca chyba poleciał w kulki z moją wypłatą.. jeszcze nigdy nie dostałam tak niskiej wypłaty jak wczoraj za cały miesiąc l4 (sprawdzałam na pewno mam wystawione z kodem b). W pierwszej ciąży moje wypłaty zgadzały się z moimi wyliczeniami. Mniejwiecej dostawałam taką kwotę jaka była średnia z ostatnich 12 miesięcy wiadomo były jakieś tam różnice +/- 200 zł ale to w zależności od długości miesiąca itp., a tutaj liczyłam średnią odkąd wróciłam do pracy i wyszło mi takie 4600-4700 zł netto. A moja wypłata 3500 zł 😂😂 to nawet jest mniej niż normalne chorobowe czyli 80% 🙈

U mnie pracodawca chyba poleciał w kulki z moją wypłatą.. jeszcze nigdy nie dostałam tak niskiej wypłaty jak wczoraj za cały miesiąc l4 (sprawdzałam na pewno mam wystawione z kodem b). W pierwszej ciąży moje wypłaty zgadzały się z moimi wyliczeniami. Mniejwiecej dostawałam taką kwotę jaka była średnia z ostatnich 12 miesięcy wiadomo były jakieś tam różnice +/- 200 zł ale to w zależności od długości miesiąca itp., a tutaj liczyłam średnią odkąd wróciłam do pracy i wyszło mi takie 4600-4700 zł netto. A moja wypłata 3500 zł 😂😂 to nawet jest mniej niż normalne chorobowe czyli 80% 🙈
Poproś o pasek wypłat i zobaczysz kwoty jak zostało rozliczone.

Tak, tak. Pisałam do lekarza, u którego będę prowadzić ciążę, ale odpisał, że może wystawić dopiero jutro (głupio zrobiłam, bo liczyłam, że wieczorem będzie lepiej i nie napisałam wcześniej. Rano napiszę maila do kliniki, może stamtąd dostanę szybciej. Teraz brałam jakiś Prevomit, który mąż mi przywiózł, może tym razem się przyjmie.
Jak tam u ciebie sytuacja dzisiaj? Jak się czujesz?

Poproś o pasek wypłat i zobaczysz kwoty jak zostało rozliczone.
właśnie dostałam i to jakiś śmiech na sali. Nawet chat gpt jest w szoku i nie wie skąd wzięli te kwoty. A nawet mam wypłacone 3 dni jako 80% gdzie sprawdziłam kolejny raz wszystkie zwolnienia i każde jest z kodem B 😂

reklama
właśnie dostałam i to jakiś śmiech na sali. Nawet chat gpt jest w szoku i nie wie skąd wzięli te kwoty. A nawet mam wypłacone 3 dni jako 80% gdzie sprawdziłam kolejny raz wszystkie zwolnienia i każde jest z kodem B 😂
Napisz do kadr, może przeoczyli kod na L4 lub program im źle zaciągnął skladniki do listy. Programy często wariują i źle naliczają wynagrodzenia przy różnych zmiennych w tym np L4. Chat gpt może nakierować ale dokładnie Ci nie wyliczy kwoty bo nie wie np czy masz ppk, co zaznaczała w pit2, jakie masz potrącania itd.

Do góry