reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Pocieszę Cię, moja mama opowiadała mi, że jak byłam taka mała to tylko i wyłącznie na brzuszku spałam, jak tylko się mnie przewróciło na plecki to od razu pobudka 🤭 I teraz u nas historia zatacza koło, bo Filip przez to, że ciągle go coś tam goni w jelitkach i refluksowo to zasypia na dłużej tylko na brzuszku, a przecież nie będziemy dziecka męczyć i zmuszać do spania na plecach, ani on się nie wyśpi, ani ja na przykład w nocy. Także u nas praktycznie każdy sen już na brzuchu 🙃 Z tym, że mamy w łóżeczku monitor oddechu i młody już swobodnie przewraca główkę z boku na bok i podnosi. Monitor kupiliśmy na promocji za niecałe 2 stówki i dzięki temu mamy dużo spokojniejszą głowę. Ale może Czarek ma ten sam problem co nasz młody? Jak charczy i płacze to być może pokarm mu się wraca i po prostu go boli i piecze, a dodając do tego klasyczne bolączki jelitowe takich małych dzieci to w ogóle ma combo. Dzieci, które chcą spać na brzuszkach mają mniej problemów trawiennych typu kolka. Niby jest to odradzane ze względu na SIDS, ale takie maluszki to przecież też ludzie i mają swoje preferencje 🤷‍♀️
No właśnie nie wiem, nie chcę go zmuszać do spania na pleckach i sama chciałabym w nocy spać, no ale mam obawy, a nie mam monitora oddechu i jak tylko leży na brzuszku, to ja nie zasnę, co chwilę sprawdzam, czy ma nosek drożny :( Główki jeszcze jakoś zbytnio nie podnosi, bardziej nóżki podnosi jak jest na brzuszku jak akrobata, ale z boku na bok czasem zmieni, gorzej jak podczas zmiany zatrzyma się na środku. Dziwne jest to, że wcześniej normalnie spał na plecach, ale też nie charczał, a teraz zwłaszcza w nocy i po modyfikowanym jest masakra, więc coś musi być na rzeczy.

reklama
Ja przystawiam po 15min do kazdej na karmienie. Pierwsze 5min na pewno doi bo slychac jakby z butli pila. A pozniej to roznie... zaczyna sie dziamdanie, a czasem jeszcze uslysze pozniej takie dojenie. Ponoc w 8min dziecko moze sie najesc. Ale pewnie tez taka z dupy statystyka, kazde inne a to jakas usredniona cyfra.
Mi ta doradczyni laktacyjna mówiła, że jakaś kobieta się martwiła, czy się dziecko najada, bo po 5 minutach wypluwało pierś, a dziecko jak to określiła jak "pączek w maśle, więc raczej głodny nie był :D Ja mojemu dzisiaj dałam cyca przez kapturki, ból trochę mniejszy, więc nie musiałam mu zabierać i po jakichś 10-15 minutach z jednej piersi zasnął, więc chyba się najadał, po spacerze już było gorzej, to dorobiłam modyfikowane, ale spać wciąż nie chce :(

Polecam ten wpis:
Z książeczek w nim występujących mamy (ale są raczej dla dzieci ciut starszych, mój noworodzio na razie ogląda kontrastowe):
Zobacz załącznik 1249756
Jeszcze mam książeczki sensoryczne z elementami o różnych fakturach, ale jeszcze nie trafiłam na idealną, bo albo wszystkie wstawki są gumowe albo jakieś malutkie...
No i jeszcze książeczki z wierszykami, ale również czekają na swój czas ;)
Te sensoryczne książeczki są super, widziałam na Instagramie ręcznie robione, ale drogie :( Gdzie kupowałaś swoje i za ile? ;)

Mi ta doradczyni laktacyjna mówiła, że jakaś kobieta się martwiła, czy się dziecko najada, bo po 5 minutach wypluwało pierś, a dziecko jak to określiła jak "pączek w maśle, więc raczej głodny nie był :D Ja mojemu dzisiaj dałam cyca przez kapturki, ból trochę mniejszy, więc nie musiałam mu zabierać i po jakichś 10-15 minutach z jednej piersi zasnął, więc chyba się najadał, po spacerze już było gorzej, to dorobiłam modyfikowane, ale spać wciąż nie chce :(
A probowalas go moze odkladac na mate edukacyjna. Mnie dzisiaj zszokowalo ze mloda tak dlugo wykazywala zainteresowanie. Dlugo tzn pol godziny 🤣 dzis po poludniu duzo spala wiec szykuje sie na ciekawa noc 😪

reklama
Do góry