reklama

Lutóweczki w kuchni - przepisy,zachcianki itp

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lutym 2013' rozpoczęty przez Ania1973G, 24 Czerwiec 2012.

  1. Ania1973G

    Ania1973G Moderator

    Miejsce na dzielenie się sprawdzonymi przepisami na smaczne i niekoniecznie zdrowe obiady,desery,sałatki itd. Dzielimy się tym na co mamy zachcianki a od czego nas odpycha ciążowy węch... :D Żeby nam na głównym nie zginęło w tłumie...
     
  2. de_merteuil

    de_merteuil Zaciekawiona BB

    Ja akurat zachcianki mam całe życie. Dosłownie. Żadna tam ciąża, po prostu potrafię obudzić się w środku nocy i mieć straszną ochotę na coś konkretnego. W ciąży nic się nie zmieniło. A w zasadzie zmieniło, ale na gorsze - jedzenie mnie odpycha, jem jak ptaszek, mogłabym w ogóle nie jeść. Jedyne co mogę jeść w dużej ilości i codziennie bez żadnych żołądkowych rewelacji to mrożona pizza 4 sery dr Oetkera i pianki z ogniska, dlatego w ciągu ostatniego tygodnia aż 4 razy robiliśmy ognisko. :D Ciągle czekam na wilczy apetyt i mam ogromną nadzieję przytyć w ciąży, bo niestety jestem chuda jak patyk i przez 23 lata życia nocne podjadanie i picie śmietany niestety tego nie zmieniły. :(
     
  3. reklama
  4. Ania1973G

    Ania1973G Moderator

    Ja w nocy nie podjadam,a;e w 1 ciąży to odrzucenie od sera żółtego,pieczywa,mięsa.

    Jadłam tylko chrupkie pieczywo,dużo owoców,warzyw i nabiału bo miałam na to chęci noo i zupy chińskie non stop,bo jedynie te mi w brzuchu zostawały w pewnym okresie a i tak nie dotrwałam do końca 1 trymestru
     
  5. kasiadz

    kasiadz Fanka BB :)

    to ja polecam ciasto marchewkowe i ciasto bananowe, w poprzedniej ciąży jadłam je na zmianę;)
     
  6. kasiadz

    kasiadz Fanka BB :)

    szybkie i łatwe bananowe

    4 banany najlepiej bardzo dojrzałe
    1.5 szklanki cukru (ja zazwyczaj daje ciut mniej)
    0,5 szklanki oliwy
    2 szklanki mąki
    2 jaja
    1 łyżeczka czubata sody

    piec w 180 st C ok 40-60 minut.

    wszystko z wyjątkiem bananów mieszamy dokładnie w misce i jak się ładnie połączy to dodajemy zmiksowane babany. Mieszamy razem i siup na blaszkę (używam takiej podłużnej jak do keksa albo małej) KONIEC
    super smakuje z kawałkami czekolady







    Ciasto marchewkowe
    1 i 1/4 szkl. oleju
    4 jajka
    2 szkl. Cukru
    2 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 szklanki drobno utartej marchewki.
    Dodatkowo można dodać orzechy, rodzynki, kawałki czekolady wg smaku i uznania.

    Jaja ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy stopniowo olej i mąkę i całą resztę.
    Pieczemy w temp. 190 st. ok 50 min.
    Przepis jest na zwykłą blachę





    i tu macie jeszcze ciekawy przepis:

    JABŁKA ZAPIEKANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

    [FONT=&quot]Składniki :[/FONT]

    • [FONT=&quot]4-5 jabłek[/FONT]
    • [FONT=&quot]1/2 szklanki cukru[/FONT]
    • [FONT=&quot]1 bardzo czubata szklanka płatków owsianych górskich (NIE BŁYSKAWICZNE)[/FONT]
    • [FONT=&quot]około 100 gram masła[/FONT]
    • [FONT=&quot]troszku cynamonu[/FONT]

    [FONT=&quot]Przygotowanie :[/FONT]
    [FONT=&quot] [FONT=&quot]Na początek, spód naczynia żaroodpornego posmarowac masłem kilku milimetrową warstwą.[/FONT][/FONT]
    [FONT=&quot] Jabłka obieramy i kroimy w sposób dowolny. Ja najbardziej lubię jak są pokrojone tak, że cwiartki jeszcze na około 3 części bo wtedy są cieńsze a kilka warstewek wychodzi... No ale jak kto lubi :)[/FONT]
    [FONT=&quot] Pokrojone jabłka, wykładamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne.[/FONT]
    [FONT=&quot]Posypujemy cynamonem. Jeżeli jabłka są z kwaśnego gatunku można, jeszcze lekko posypac jabłka cukrem, ale nie polecam bo jak dla mnie za słodkie to wszystko się robi :)[/FONT]
    [FONT=&quot] W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cukier i płatki owsiane i gotujemy ciągle mieszając przez parę minut aż, się ładnie cukier rozpuści a masło nasący płatki owsiane (ja często w trakcie dodaję jeszczę troszke masła żeby płatki za suche nie były).[/FONT]
    [FONT=&quot] Tak przygotowane płatki wysypujemy do naczynia żaroodpornego na jabłka.[/FONT]
    [FONT=&quot] Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze około 180[SUP]o[/SUP]C - 190[SUP]o[/SUP]C na górę i dół, ale ja tak po 10 minutach przełączam na samą górę, żeby płatki się lepiej spiekły :)[/FONT]
     
  7. aaronka

    aaronka Fanka BB :)

    Kochane mamy, a ja nie mam żadnych zachcianek. Nic. Tak jak było przed zajściem w ciążę jest i teraz. Moge jeść wszystko prócz kaszy gryczanej i grochu.
    Myślę, że to taki psikus za to, że nie mam nudności:)
     
  8. na_cik

    na_cik Fanka BB :)

    Mój mąż miał wczoraj ze mnie niezły ubaw. Najpierw przeczytałam gdzieś słowo "jajka" i stwierdziłam,że lubię jajka i zjem 3. Potem zaczęłam wyjadać ogórki konserwowe(przecież zawsze je lubiłam-więc mogę zjeść pół słoika). Ale jak siedzieliśmy i oglądaliśmy film a ja złapałam go za rękę, zaczęłam wąchać i z wielkimi oczami spytałam: co to?? Wtedy mój mąż nie wytrzymał. Parsknął śmiechem, powiedział,że to tosty. A ja ze smutkiem stwierdziłam,że myślałam,że to leniwe z bułką i cukrem :)
    Ale nie wiem czy to zachcianki. Zawsze miałam dziwne pomysły :p
     
  9. patik80

    patik80 Fanka BB :)

    a ja ciągle mam na coś ochotę tylko nie umiem sprecyzować na co:-D
    podam Wam przepis na dobrą sałatkę od mojej przyjaciółki

    SAŁATKA Z TORTELLINI

    -paczka tortellini z serem
    -puszka mandarynek
    -por
    -szynka
    -puszka kukurydzy
    -majonez
    -sól i pieprz


    Tortellini ugotować, ostudzić, szynkę pokroić w paseczki, por - białą cześć pokroić drobno, madarynki odsączyć od soku, wszystko wymieszać, doprawić i dodać majonezu:) I gotowe!
     
  10. reklama
  11. na_cik

    na_cik Fanka BB :)

    Dziewczyny.
    Potrzebuję porady. Dostałam przepis na naleśniki, ale się rozpadają. Mimo,że w smaku są genialne. Nie wiem czy nie pomogła by zmiana patelni na mniejszą. Ale wydaje mi się,że musiała bym ulepszyć ciasto. Wiecie może jakie są magiczne sztuczki,żeby temu zapobiec?
     
  12. klowee

    klowee Fanka BB :)

    jak sie bardzo rozpadaja to można jeszcze dodać mąki, wyjda miej puszyste i twardsze ale wyjdą;)

    zawsze pierwsze na początku smażenia się rozpadną, ale musisz napisać przepis żeby ci pomóc;)
     

Poleć forum