Hej
Dee_ super, że zabieg odbył się łagodnie :-)
Cosik ostatnio nie mam weny na pisanie :-(Zauważyłam, że moje życie zaczęło się kręcić wokół odliczania do kolejnej wizyty a poza tym niewiele mnie interesuje

.
Co do czucia ruchów to myślę że po skończeniu 16, 17 tc sporo nas odczuwających się uzbiera, bo jak czytam że niektóre w 11, 12 czują ruchy to tylko uśmiecham się pod nosem zastanawiając się jak tak można sobie wkręcić ;-)
Witaminki... każdy ma swój rozum. Ogólnie większość lekarzy zaleca tryb, tak jak piszecie: do 12 tc tylko kwas foliowy a później witaminki, mimo to producenci tych suplementów rekomendują łykanie przez całą ciążę a nawet na etapie planowania (oczywiście dla nich to zysk). Moja ginka też polecała Pregna Plus ale ewidentnie było widać, że przedstawiciel firmy produkującej ten preparat dobrze się wokół niej zakręcił- kalendarze, notesiki, długopisiki i inne pierduły w gabinecie to gadżety od producenta pregny... Nic więc dziwnego że akurat ten preparat poleca

Ja przeszłam z folika na witaminki jakoś w 11 tc, bo akurat "suchy" folik mi wyszedł, a witaminki też mają go w składzie 0,4 mg. Ja łykam vitaminer-prenatal.
Na rozstępy póki co jeszcze nic nie stosuję, hartuję skórę żeby sama popracowała nad jędrnością póki nie ma gwałtownych przyrostów wagi i objętości brzucha. Nie mniej jednak mam już upatrzone preparaty w które mam zamiar się zaopatrzyć- Pharmaceris Foliacti i oliwka Lipocel z Ziaji polecane i sprawdzone na koleżankach.