reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Luty 2013

Sylwia z ukłonami:)))

250g miękkiego masła,
150g miałkiego cukru,
40g kakao w proszku,
300g mąki,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przybranie:
2 łyżki kakao w proszku,
175g cukru pudru,
60 ml wrzątku z czajnika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(ja dodaje zapach jak nie mam)
posypka

nagrzej piekarnik do 170C i wyłóż blachę papierem do pieczenia

utrzyj w misce masło z cukrem. Gdy otrzymasz lekką, miekką, puszystą , masę wmieszaj 40g kakao (przesiewaj je jeśli zawiera grudki), a potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Albo, jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki w malakserze.

Ciasto jest bardzo lekkie i lepkie. Uszczknij kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć kulkę i spłaszcz na gruby placuszek. Ułuż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.

Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli castka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.

Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a nastepnie przełóż je na metalową kratkę z płachtą gazety pod spodem (będzie na nią spadać nadmiar przybrania).

Aby zrobić przybranie, zmieszaj kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt w małym rondlu na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 min.

Gdy ciastka ostygną, polej wierzch każdego łyżką czekoladowej glazury - żeby przykleić do niej posypkę- rozprowadzając ją dnem łyżeczki. Po przygotowaniu 6 ciastek ozdabiaj je kolorową posypką, póki polewa nie wyschnie.

Prosze:DDD

Smoniczka też je chyba robiłam, to takie jakby surowe w środku czy inne??

reklama
Jestem:) stwierdziłam, ze po prostu nie będę wdawać się w bzdurne dyskusje na bzdurne tematy..Prosiłabym, by jednak spory personale załatwiać na privie między sobą;-) Ja tu jestem by w miłej atmosferze wymienić się doświadczeniami czy spostrzeżeniami na temat ciąży i wychowania niemowlaczka:) I tego sie trzymam:tak:
Plecy mi siadają na maxa, boli mnie też pod żebrami:szok: z dnia na dzień coraz bardziej:( Do tego zatoki dokuczają, jak nie przejdzie do poniedziałku to trzeba by się wybrać do przychodni..

Annaroksana widze już przywitała rodzinkę:D
Gnidka- łączę się z Tobą;)
Bella- ale bym zjadła takie cudeńka:)Ale stać nie mogę:( Mam wyrzuty sumienia co do mężulka, bo coraz rzadziej gotuję lub piekę:( Ciągle coś mi jest
Domi- ja ciągle coś mam z uchem, kup sobie Audisprey albo krople do usuwania woskowiny. Czytałam zresztą, że w ciąży często ucho się zatyka. Jak Cię ucho nie boli to lekarz jedynie Ci odetka ucho, np strzykawką z wodą- mój tato np sam sobie to robi:p
Aniołeczek- dasz radę z tym pokarmem:) Byłam na roku z dziewczyną co urodziła dosłownie kilka dni temu i ojciec jej dziecka przyjeżdżał specjalnie wieczorami (zostawała na noc na zajęcia niedzielne)by odciągnęła mleko, a nie mieszkali w mieście gdzie była uczelnia. Czasami bywa ciężko, ale wystarczy chcieć i sobie jakoś czas zorganizować by podołać dla dzidzi:)

Ostatnia edycja:
dobra, to ja na te ciastka jestem już gotowa :cool2::-D a tak serio, to nasza irlandzka 4 mogłaby się gdzieś w strategicznym miejscu umówić, bo mi sie ostatnio straaaaaasznie nudzi w domu. :p w weekend powinnam juz dojść do siebie.

A tak w ogóle to cierpię okropnie, bo 3 listopada w Dublinie gra Muse, na których czekałam 3 lata... i teraz nie mogę pójść, bo z takim brzuchem to Bóg wie jak to się skończy... ktoś mnie z łokcia potraktuje, albo mnie zadepczą... :(

ja nie zaczynam od nowa tylko chciałam wyrazic swoje zdanie a to według mnie duża różnica. chciałam zebyście sie pogodziły. nie chodzi mi tylko o Anie i Deizzi ale o te wszystkie które poczuły się urażone i myslę że za powiedzenie słowa Przepraszam głupio wyszło nikomu nie spadnie korona z głowy. o to mi chodziło. no ale to moje zdanie a skoro chcecie się kłócic to szkoda. fajnie było.
kazdy ma zdanie na ten temat i choc czasem cisnie się cos na usta to po co od razu peplac wszystko. czasem dwa głebsze oddechy i swiat staje się promienny.
a hormony ciążowe daja się każdej we znaki co czesto widac i słychac:-D
i basta i koniec! nie mozemy popisac o bólach brzucha czy ciasteczkach?? chyba po to forum jest:)

BELLA CUDO!! ciacha w sam raz do zagryzania przez ciężaróweczki:)

co do monitora oddechu to ja słyszałam, ze te wynalazki sa polecane dla dzieci z jakimś wyższym ryzykiem śmierci łózeczkowej ale nie wiem czy to prawda i jak cos to mnie poprawcie. chętnie sama sie dowiem czy takie cudo sobie sprawic:)

zrobiłam placki ziemniaczane i najedzona jestem jak.....:p

Ja też chcę placków buuuu ale mąż nie lubi a dla siebie samej nie chce mi się robić.:no:
Domikcw wszystkie już zjadłaś? może podeślesz kilka sztuk?

dobra, to ja na te ciastka jestem już gotowa :cool2::-D a tak serio, to nasza irlandzka 4 mogłaby się gdzieś w strategicznym miejscu umówić, bo mi sie ostatnio straaaaaasznie nudzi w domu. :p w weekend powinnam juz dojść do siebie.

A tak w ogóle to cierpię okropnie, bo 3 listopada w Dublinie gra Muse, na których czekałam 3 lata... i teraz nie mogę pójść, bo z takim brzuchem to Bóg wie jak to się skończy... ktoś mnie z łokcia potraktuje, albo mnie zadepczą... :(

znam ten ból, ja się szykowałam na Coldplay..Ale nie zniosłabym tej podróży do Warszawy, chyba z 600km. Zresztą nie powinno się dziecka narażać na duży hałas:/ Musimy się poświęcić;-)

SMONICZKA pewnie, ze mam i to tyle że wszystkie lutówki by się mogły posilic:-D ja i tata jestesmy fanami placków więc musze stos w domku miec:p
BELLA a mniej wiecej ile ci sztuk wychodzi z takiej porcji ciasta??

mogę ponarzekac??:-p
wczoraj byłam na zakupach i w naszym zadu***** jest jeden taki większy sklep albo sklepik z atykułami dla dzieci. poszłam:) myslę zorietuje się co i jak. no i pytam o komplet poscieli z moskitiera a one patrza na mnie jak na idiotkę i mówią ze takiego czegoś nie maja. no se mysle pieknie. poszłam oglądac wózki pytam. były chyba 4 na krzyz z czego mi się jeden w miare podobał ale o cenie nie wspomnę.... pytam czy te skretne koła są blokowane. ona ze nie wie. pytam o spacerówke no też nie wiem. o fotelik pytam mówi ze jest no sukces! nawet o wymiary nie zapytałam bo nie chciałam kompromitowac jej:wściekła/y:

no i powiedzcie mi gdzie ja coś kupię??
myślałam o allegro ale jak zamówie a bedzie wózek badziewny?? na zdjęciu zawsze wszystko ładne. a wy gdzie wszystko kupujecie??:zawstydzona/y:

SMONICZKA pewnie, ze mam i to tyle że wszystkie lutówki by się mogły posilic:-D ja i tata jestesmy fanami placków więc musze stos w domku miec:p
BELLA a mniej wiecej ile ci sztuk wychodzi z takiej porcji ciasta??

mogę ponarzekac??:-p
wczoraj byłam na zakupach i w naszym zadu***** jest jeden taki większy sklep albo sklepik z atykułami dla dzieci. poszłam:) myslę zorietuje się co i jak. no i pytam o komplet poscieli z moskitiera a one patrza na mnie jak na idiotkę i mówią ze takiego czegoś nie maja. no se mysle pieknie. poszłam oglądac wózki pytam. były chyba 4 na krzyz z czego mi się jeden w miare podobał ale o cenie nie wspomnę.... pytam czy te skretne koła są blokowane. ona ze nie wie. pytam o spacerówke no też nie wiem. o fotelik pytam mówi ze jest no sukces! nawet o wymiary nie zapytałam bo nie chciałam kompromitowac jej:wściekła/y:

no i powiedzcie mi gdzie ja coś kupię??
myślałam o allegro ale jak zamówie a bedzie wózek badziewny?? na zdjęciu zawsze wszystko ładne. a wy gdzie wszystko kupujecie??:zawstydzona/y:

dlatego ja nie idę do sklepów w moim mieście, bo będzie to samo:tak:;-)Ja wybieram się do większego miasta, tj kierunek Poznań, listę hurtowni już mam i tam pooglądam a zamówię taniej na necie:tak:

reklama
Domi 24 szt ale takie duże dość jak dłoń i grube:)

ja nie mam kłopotu z zakupami bo w Wawie niby wszystko jest więc oglądam i zamawiam na necie ... ale za to ceny u nas to kosmos jakis;/
ja raz byłam na wakacjach na wsi i tam qrna miescina mała ale 4 apteki są!! to idę i mówię, że chce żela przeciw ukąszeniu komarów dla dziecka chico firmy, a panie na mnie patrzą jak na taką launie z miasta, głupią jakąś...mąż się śmiał, że jak ta stara z filmu Kogel Mogel z Pusią co na wieś przyjechała... wiecie o której mówie?

Do góry