reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Luty 2013

LORENA po bebilonie pepti tak nie ulewała... zobaczymy co będzie dalej.
MARTUSZKA ja mam sterimar baby i też tak mi się psika jak tobie:angry: nienawidzę tego dziadostwa. a tyle kosztowało!!!

byłam z małą u lekarza. zaszczepili ja tylko na żółtaczkę, resztę dopiero po onini neurologa. na złośc nie mogę się dodzwonic, zeby się umowic:wściekła/y: na ip powiedzieli, że mała ma wzmożone napiecie mięśniowe i słabszą jedną strone, a najlepsze to, że warga się zapada i kazali to sprawdzic... załamka

reklama
Dziewczyny, to trzeba przycisnąć lekko z brzegu:tak:z końcówką już włożoną w dziurkę od noska. Jak przyciska się na całości to mocno dozuje:tak:

Pochwalę się: mój Leoś od kilku dni gaworzy coś w stylu "Dzidzi" i "Mamamamama";)

Domi a jak stwierdzili to napiecie? Wczoraj wlasnie o tym czytalam bo u mnie Nati zaciska jeszcze piastki i lekarze sie wypowiadali, ze czesto mowia o tym na wyrost...ze czasem wystarczy malenstwu wiecej spokoju i bezpieczenstwa i dziecko sie rozluznia, nie mowie oczywiscie, ze u Ciebie tego brak ale u nas np. Maz mala z wanienki wyciaga pod paszki ...a sugerowali zeby robic to inaczej bo dziecko sie spina...i od dzis staramy sie zwracac na to uwage, mam nadzieje, ze u Was jednak nie bedzie klopotu z napieciem:***

Poli superrrrr gratuluje:)))

hejka, u nas Robercik zaczął ulewać, nie zmieniliśmy mleka a pojawiło się ulewanie, mam nadzieję, że to nie objaw jakiejś choroby tylko Robal je bez opamiętania i ma za dużo w brzuszku...dalej stosujemy zagęszczacz ale chyba już przestał działać...do tego walczymy z ciemieniuchą ale ogólnie jest ok ;-)a tymczasem zabieram się za wieeeeeelkie sprzątanie bo jeszcze nawet walizka po majówce nie rozpakowana :-D

Laski ale sie ciesze, u malej bioderka swietnie, wszystko sie ladnie nadbudowuje, 20. Maja mamy usg i zobaczymy ile dokladnie sie nadbudowalo, i od tego zalezy ile jeszcze koszli bedzie:)))
Trzymajcie prosze swoje magiczne kciuki za to aby bylo wszystko dobrze w usg!!!!!

Heloł Mamuśki melduje się po grilowej majówce:-D U nas w końcu odpukać narazie wszystko ok- oczywiście oprócz ulewania ale do tego już zdążyłam się przyzwyczaić;-) Kupy się unormowały tzn od 2 tyg były mega zielone ale doszliśmy od czego, Młody od 1,5 miesiąca bierze witamyne B6 i kwas foliowy i widocznie przestał już je tolerować- witaminy wylądowały w koszu i wszystko wróciło do normy:biggrin2: W sobote robiliśmy morfologie w środe odbieramy wyniki i mam nadzieję, że wszystko się ustabilizowało.
Martuszka my używamy wody sterimar i raz jest dobrze raz ląduje wszystko w oczach Kubusia:-(
Bella super, że u Natalki bioderka się poprawiają:-D
Domikcw biedna Lenka a pewne to że ma wzmożone napięcie mięśniowe? może na ip zbadali Małą 'na odczep się'? A jak rozpoznać, że dziecko ma jedną strone słabszą? Kubuś jak go kłade do spania na wznak to preferuje prawą strone ale w lewą strone główke też trzyma np w dzień jak go nosze. Czy takie zachowanie jest niepokojące?
Poli super, Leoś zuch chłopak

Poli- dzieki za instrukcję psikania :)
Bella- super że u Natalki te bioderka się leczą :) będzie laska jak ta lala :))
A to piąstki powinny byc juz rozprostowane???? Felek ma zacisnięte.
tym sie nie przejmuję, bo jego tatus do tej pory ma zacisnięte :-DSerio:-D

Z tym napięciem to u nas Felek tez chyba napięty. Jak sie urodzil byl caly wygięty w "C", w karcie mu tez wpisali. Ale lezał poprzecznie i to ponoc typowe. Jedna pediatra kazala zrobic badanie u neurologa ok 3 m-ca. Bo jeszcze miał drżenie konczyn. Ale to drżenie widzę że ustało, a nózki mu lataly jak telegraf. W "c" jeszcze trochę się wygina.
Ta pediatra do której chodzimy w mediocoverze powiedziała, żebysmy nie szli do pediatry przed ukonczeniem 3 m-ca, bo zaraz nam cos wynajdzie i zacznie leczyc. Dokladnie tak powiedizała. NA razie więc nie bylismy.
Ale chyba jest troche napiety, bo jedna raczke prostuje, a druga podkurczona.

Bella, a to nie powinno się pod paszki? O co chodzi? Ja tam malego czesto pod paszki podnoszę, a nawet dłuzej potrzymam czasami.

Z wanny to mozna wyciągać za uszy. Zeby rąk nie poparzyć. Sorrrrrrrry, taki stary głupi kawał mi się przypomniał :-)

O co chodzi z tymi centylami? Czy oprócz wydzielenia normy wzrostu, wagi, obwdu głowki ma to jakis wiekszy sens? Czy to cos jeszcze oznacza?

Martuszka co do wyciagania z wanny to pisali aby ogolnie podnosic dziecko jak najwieksza czescia reki i przytulac do siebie bo wtedy czuje sie spokojne i bezpieczne a takie energiczne wyciaganie z wanienki i noszenie dalej od siebie moze stresowac dziecko, wiesz w wodzie milo i cieplo a tu nagle szok...i wtedy dziecko zaciska wlasnie piastki, co jest interpretowane jako oznak napiecia miesniowego. Rehabilitant mowil, ze czasem wystarczy wiecej uwagi i te oznaki niepokojace mijaja (nie jest to wtedy napiecie a jedynie stres u dziecka) Zaciskanie powinno mijac pod koniec 3 miesiaca, Nati konczy juz 4. Istotne jest czy jak zaciska piastke to kciuk ma w srodku czy na zewnatrz (ale czemu nie wiem) Nati ogolnie zaciska mniej juz ale odruch jeszcze ma:/ tylko kciuk ma wyciagniety:)

Co do centyli to istotne jest aby dziecko szlo jednym centylem i nie skakalo, ale jakies tam roznice sa ok:) u nas Nati z 3 na 50 wpadla i teraz tak sobie nim idzie powoli:) Iza byla ponizej 3 przy urodzeniu a potem wpadla na 90, ale ze szla nim dalej to lekarze nic nie mowili. Jesli dziecko jest np. Na 50 centylu i nagle spada na 3 to jest sygnal, ze cos tam moze sie dziac nie tak.
Troche zawilo pisze ale mam nadzieje ze zrozumiale hehe

Nam tez mowili ze do konca 3 miesiaca nie ma co wymyslac bo dziecko ma faktycznie wtedy zwiekszone napiecie miesni ktore z czasem mija:)

reklama
u nas nic jeszcze nie stwierdzili z tym napieciem. czekam na konsultacje. w srode mamy neurologa. na ip pediatra to zasugerowała. mała czasem tak zaciska piastki, że aż paluszki ma białe. kciuk ma w środku. robi to czasem przez sen, ale przede wszystkim jak płacze, no i ponoc dolna warga jej wpada do srodka. nie zawsze tak robi. czasem to zauważałam, ale myslałam, ze to normalne i tak oto sobie czasem buzinke ułozy:( o ja głupia... a no i po urodzeniu, przez kilka tygodni czasem, ale bardzo sporadycznie zauwazyłam, takie drżenia nózek, ale myślałam, że to normalne. czytałam, że dzieci maja niedojżały układ nerwowy i tak czasem ma byc...

mala nam znów koncert odstawiła. jeszcze jakby tego wszystkiego mało było to Kolki się przyplątały...

Do góry