• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Majowe Mamy 2016

Evelina - ale jest chyba coś takiego, że jak masz zaświadczenie o ciąży, to pracodawca musi to uwzględnić i odpowiednio dostosować twoje obowiązki. Jeśli nie ma jak, to może cię wysłać do domu, ale dalej musi ci płacić pensje. Tylko pracodawca pewnie nie będzie szczęśliwy w takim momencie i wolałby, żebyś poszła na to L4.
O chyba masz rację: https://parenting.pl/portal/godziny-pracy-w-ciazy : Jeżeli nie jest możliwe zorganizowanie pracy w sposób eliminujący zagrożenie dla jej zdrowia ani też przeniesienie jej do innej pracy, pracodawca zobowiązany jest zwolnić pracownicę na okres ciąży ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Evelina może spróbuj pójść do Okręgowego Inspektoratu Pracy lub Państwowej Inspekcji Pracy. Powinni pomóc, jak pracodawca nie poprawi Ci warunków. Dobrze chyba kojarzę, że jesteś z Poznana, to oni mają siedzibę na Św. Marcinie.
http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie

reklama
Już mam dość takiego przepychania :crazy:
W skrócie:
Lekarz prowadzący na pierwszej wizycie powiedziała, że jestem zdolna do pracy i dał mi zaświdczenie do mojego pracodowcy o dostosowanie warunków pracy do mojego stanu.
Moja kierowniczka no to, że nie ma takiej opcji i mam iść na l4
Lekarz rodzinny dał mi zwolnienie na mdłości ( po zakończniu miałam dalej skonsultować co ze mą juz z ginekologiem )
Trafiłam do innego ginekologa na zastępstwo i przedłużyl mi jakoś bez problemu zwolnienie ( ale nie jestem do niego przekonana i nie wiem czy tak chętnie by to zwolnienie cały czas kontynuował)
No i dziś moja prowadząca odmówiłam mi ( naciągnełam ją na 2tyg i z łaska mi dała, ale na tym koniec )

Najbardziej interesuje mnie to czy pracodawca dużej znanej firmy może tak napawde umyć ręce czy rzeczywiście w takiej sytuacji jakiej się znalazłam to nie jest konieczne l4 tylko to może firma powinna sama to załatwić z zusem ??

Nowe wiesci w temacie 'dla kogo 500zl'
Wyborcza.pl

Wychodze z zalozenia, ze nie warto doszukiwac sie na tym etapie co sie bedzie nalezalo, tylko poczekac na rozwoj sytuacji i narodziny Malenstwa. Nastepnie zajac sie formalnosciami.
Jest balagan w naszym panstwie i jeszcze wiele moze sie zmienic, a przed nami jeszcze ok pol roku, wiec niech przeleca nam te miesiace w spokoju :)

QUO
Jak czekasz na pierwsze dziecko to masz czas, ja mam już dwoje na świecie i mnie interesuje czy od stycznia na to drugie własnie już dostanę! a na trzecie po porodzie.5 stów piechotą nie chodzi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Uff. Udało sie. Tzn jeszcze nie do końca, uvw(ubezpieczyciel z Holandii) będzie sie kontaktował na nr mojego A. w poniedziałek. Przynajmniej w pracy wiedza ze nie udaje i szef mnie uspokoił mówiąc ze jak sie nie czuje dobrze to mam siedzieć w domu:) no to siedzę. Bobas najważniejszy:) a i dziś dowiedziałam sie, ze moja bratowa mnie goni... Jakiś 6 tydzień:) 2016 będzie rokiem wyjątkowym:)

Drugi trymetr -ten lepszy -przespałam cały dzień:szok:
głowa nie wiem od czego mnei boli czy od spania czy od zmęczenia...
Głodna jestem niesamowicie ale do lodówki nie mogę podejść:baffled:
a miało być soł biutiful...

Tirli dzięki za info
Basi89 no to dobrze że się w pracy wyjaśniło...
kameleon a jak mam ph moczu 8 i za mały ciężar właściwy a reszta jest ok bez bakterii i tp to co???
GosiaLew kawa kawą ale to nie jest lekarstwo przecież...
Justyna Siorek to ja też zamawiam:-D
Malutka ja miałam żele 14 lat więc wiem coś o tym, a teraz nie wyobrażam sobie ich założyć znowu...
Evelina89 szukać innego ginekologa, popytać znajomych, poczytać na formach a firma może skrócic godziny pracy albo całkiem z niej zwolnić i wypłacać 100% pensji dalej, dlatego gonią na l4 bo wtedy zus płaci
bineczka współczuję, a brałaś prevomit? wit b6? byłas na kroplówkach ?? to pomaga
Niesia_88 jeśli lekarz mówi że wyniki są ok to są ok, ja mam ciągle coś wyżej coś niżej, ale często jedno zawyżone z automatu coś obniża. Gdyby było coś nie tak na 100% by zareagował, następnym razem po prostu dopytaj dlaczego tak jest, z czego wynika i czym grozi
Maui też jestem zdania że 500zł lepiej mieć niż nie, same pieluchy kosztują krocie a jeszcze jak trzeba mm karmić to już dramat

13x13 głową boli od rewolucji hormonalnej w organizmie. A propozycje mojej sytuacji to dogadamy się z szefem, że przez ten okres około dwóch tygodni zostaje tylko tak jakby mentor mojej zastępczy i zdejmuje ze mnie obowiązek podejmowania decyzji i prowadzenia działu. Potem idę na l4

Niesia to nie są złe wyniki, nie dużo przekraczają normy. Szczególnie ze lekarz tak mówi. Ja mam płytki krwi poniżej - 129 tys a norma od 150. I pewnie będą spadały jeszcze. Martwić się będziemy jak spadną do 20 tys. W ciąży z tym nic się nie robi, bo to samo mija. Już tak miałam z synem. Ale spadły tylko do 75 tys i nie mogłam mieć zzo

Ewelina89 No jak dla mnie to zmienić gina, bo rodzinny do końca ci nie wpisze a pamiętaj, że jak będziesz dłużej niż 31 dni na l4 to musisz iść na komisję żeby nawet wrócić do pracy.

Basia89 No właśnie się zastanawiałam jak to u ciebie z ubezpieczeniem jak ty chodzisz do lekarza w Niemczech a pracujesz w Holandii

Ostatnia edycja:
13x13 -14 lat? Nieźle, ja noszę 5 rok już. Ale zdejmę, może hybrydy założę po porodzie.

Basi89 - dobrze, że coś się wyjaśniło.

Ja mojego męża wyprawiłam z teściową do szpitala. Od południa narzekała na ból w klatce piersiowej i w plecach... Kazałam się jej zbierać i czekają na Lutyckiej właśnie. A w szpitalu padł system, wszystko ręcznie wypisują.

A wczoraj dzwoniła do mnie kadrowa z firmy, że mam napisać pismo o wyrównanie zasiłku chorobowego z 80% na 100%, bo dwa tygodnie przed przyniesieniem zaświadczenia miałam L4 od lekarza rodzinnego bez kodu B. Super, zawsze to kasa więcej.

reklama
GosiaLew to jest tak zwany transfer. Płacić za ubezpieczenie muszę w Holandii bo praca " zmusza " mnie do posiadania ubezpieczenia, w momencie zmiany adresu na niemiecki musiałam poinformować holenderskiego ze sie przeprowadzam po za granice Holandii i potrzebuje zaświadczenie o ubezpieczeniu dla niemieckiego ub. Warto to zrobić bo np w Holadnii podejście do zdrowia jest moim zdaniem jak ze średniowiecza. Lecza Cię paracetamolem na wszystko, kobiety musza pracować do konca ósmego miesiąca, cała ciąże nie widzisz ginekologa, rodzą najlepiej w domu, wracają do pracy po trzech miesiącach od porodu bez możliwości przedłużania wolnego płatnego. W Niemczech masz opiekę ginekologa, położnej, leki na receptę za darmo bądź za tzw symboliczne euro, no i pózniej płatne przez państwo min półtorej roku wolnego z możliwością przedłużenia nawet do trzech lat.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry