reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

dzień dobry! W związku z cukrzyca ciążowa lekarz od razu zlecił mi zrobienie testu obciążenia glukoza, właśnie sobie siedzę. Nie cierpię tego, mam nadzieję że wyjdzie dobrze, bo nie mam ochoty znowu badać cukrów 3 razy dziennie.
Dobrej soboty życzę! ☺️
U mnie zdiagnozowano we czwartek. Z tym, że od razu dostałam zalecenie przyjmowania insuliny 😢 Cukry miałam ok, 94-99 na czczo. Zrobiłam test obciążenia i po godzinie miałam lekko przekroczone, po dwóch ok.
Dziewczyny ja nie umiem dobrze zbilansować tej diety chyba, bo rano wyszły mi ciała ketonowe w moczu. Wrzucam sobie wszystko w Fitatu i pokazuje, że posiłki są zbilansowane, ale chyba jednak za mało tych węglowodanów. Mam nadwagę, więc naturalnie jem mniej, tym bardziej, że zalecone mam 1800 kcal, stąd ten głód się pojawia. No i teraz nie wiem czy jest on z powodu ograniczenia pożywienia czy złego zbilansowania. Ja zwariuję, już naczytałam się o kwasicy ketonowej 🙈.

reklama
U mnie zdiagnozowano we czwartek. Z tym, że od razu dostałam zalecenie przyjmowania insuliny 😢 Cukry miałam ok, 94-99 na czczo. Zrobiłam test obciążenia i po godzinie miałam lekko przekroczone, po dwóch ok.
Dziewczyny ja nie umiem dobrze zbilansować tej diety chyba, bo rano wyszły mi ciała ketonowe w moczu. Wrzucam sobie wszystko w Fitatu i pokazuje, że posiłki są zbilansowane, ale chyba jednak za mało tych węglowodanów. Mam nadwagę, więc naturalnie jem mniej, tym bardziej, że zalecone mam 1800 kcal, stąd ten głód się pojawia. No i teraz nie wiem czy jest on z powodu ograniczenia pożywienia czy złego zbilansowania. Ja zwariuję, już naczytałam się o kwasicy ketonowej 🙈.
Wejdź sobie w chat GPT i wpisz taki prompt:
Zaproponuj dietę dla kobiety z nadwagą i cukrzyca ciążowa w pierwszym trymestrze ciąży. Zapotrzebowanie kaloryczne ustal na 1800kcal. Zadbaj o odpowiednie zbilansowanie diety pod kątem zdrowej ciąży i samopoczucia mamy.

Nie chcę tu wklejać bo bardzo długi tekst (mogę wysłać na priv) ale zaproponował konkretny jadłospis i wskazówki na co zwracać uwagę. Potem możesz go oprosić o dietę na 7 dni, usunięcie produktów których nie lubisz itp.

Cześć dziewczyny!
Ja już się zaczynałam czuć coraz lepiej, mdłości zaczęły znikać, aż tu nagle dopadła mnie jelitówka 😥 dwa dni i noc wyjęte z życia, ciągłe wymioty, już się zastanawiałam czy na sor nie jechać, dziś wymioty przeszły, ale za to z odwodnienia mnie migrena męczy, ciężko mi cokolwiek zjeść, mam nadzieję, że do wieczora już dojdę do siebie ☺️

reklama
Cześć dziewczyny!
Ja już się zaczynałam czuć coraz lepiej, mdłości zaczęły znikać, aż tu nagle dopadła mnie jelitówka 😥 dwa dni i noc wyjęte z życia, ciągłe wymioty, już się zastanawiałam czy na sor nie jechać, dziś wymioty przeszły, ale za to z odwodnienia mnie migrena męczy, ciężko mi cokolwiek zjeść, mam nadzieję, że do wieczora już dojdę do siebie ☺️
Trzymaj się🫶. Oby już było wszystko dobrze

Do góry