reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

reklama
Bo czasem wszystko jest w porządku, a trzeba się nagimnastykować, żeby tętno złapać. Więc jak nie czuję, że coś jest nie w porządku, to nawet nie chce mi się wyciagać i sprawdzać, żebym sobie zaraz czegoś nie nawkręcała, że coś jest nie tak ;P

o to ja jestem w podobnym miejscu z moim 14 miesięcznym mlekołakiem 😉
I też jesteś w trakcie kończenia kp? Możesz coś podpowiedzieć? 😉 Moja znajoma położna mówi, żeby posmarować piersi sokiem z cytryny albo ... musztardą. Dziecku takie mleko smakowe nie będzie odpowiadać. Na razie nie chcę wprowadzać takich metod.

Jak to zrobiłaś? Masz jakieś rady ? ;) Próbuje odstawić dziecko. Na razie zmniejszając liczbę karmień w ciągu dnia. Z 8 udało się zejść na 6. Też co 2, 3 chce pić mleko.
Akurat fajnie się złożyło, jest tak zaabsorbowany tym co się dzieje dookoła że zaczęłam zapewniać mu masę rozrywek (zabawa balonami, instrumenty, muzyka, książeczki, "pomaganie" w gotowaniu i pracach domowych) i dzięki temu rzadziej się dopominał. Najpierw ograniczyłam do karmienia 2 razy w ciągu dnia, przed południową drzemką i koło 16.00. Później zastąpiłam te momenty innymi rytuałami (przed południem usypiam go albo w trakcie spaceru albo na piłce, kołysząc i śpiewając, a popołudniu po prostu daję mu do picia ciepłą wodę z odrobiną herbatki owocowej, przytulam go, drapię po pleckach i ten rytuał bliskości wystarczy). Nadal pozostaje karmienie wieczorne, przed snem i właśnie tak zasypia i karmienie w nocy (czasami raz albo dwa do rana, a czasami ciągłe wiszenie na piersi w zależności od zapotrzebowania). Teraz stopniowo częściej podaję mu wodę zamiast piersi żeby powolutku go przyzwyczajać, oczywiście czasami zadziała i po chwili zasypia, a czasami jest wielkie oburzenie i spojrzenie w stylu "chyba oszalałaś, dawaj cycka!" 🤣 Dwie zasady którymi się kieruję i które mam wrażenie że działają to metoda małych kroków i zastępowanie jednego rytuału picia mleka jakimś innym. Mój Juleczek akurat kocha rytuały i stały rytm w codziennym funkcjonowaniu ale wiadomo, każde dziecko jest unikatowe i zupełnie wyjątkowe więc nie wiem czy w każdym przypadku to zadziała. Trzymam kciuki i życzę powodzenia. 💚

I też jesteś w trakcie kończenia kp? Możesz coś podpowiedzieć? 😉 Moja znajoma położna mówi, żeby posmarować piersi sokiem z cytryny albo ... musztardą. Dziecku takie mleko smakowe nie będzie odpowiadać. Na razie nie chcę wprowadzać takich metod.
Mój syn ma 17 miesięcy, skończyliśmy KP po skończonych 13 miesiącach i właśnie dlatego, że chcieliśmy drugie dziecko, a młody całe noce był przyssany i skutecznie blokował powrót cyklu xD U nas w dzień się jakoś naturalnie sam odstawił, bo pokochał jedzenie, je dużo i chętnie, więc już o tym mleku w dzień nie pamiętał, za to w nocy najchętniej ssał non stop. Więc u nas metoda była drastyczna, po prostu w dnia na dzień skończyliśmy z KP w nocy, były trzy dni płaczu, bo to był dla niego też sposób na usypianie, ale po tych trzech dniach jakoś też przeszedł nad tym do porządku dziennego.

U nas metoda małych kroków w nocy nie działała, bo na każdą odmowę reagował strasznych płaczem, więc już poszliśmy za ciosem. Szkoda mi było strasznie i chciałam się złamać, ale szybko przestało mu brakować. Aż zdziwiona byłam, bo to był straszny cycoholik ;) Teraz się po prostu w nocy przytulamy.

Tylko z zasypianiem chyba źle rozegraliśmy, bo wcześniej zasypiał przy piersi, a w czasie odstawiania nosiliśmy na rękach i tak się przyzwyczaił, nie chce sam zasypiać, a robi się coraz ciężej... ;)

U nas podobnie radykalne odstawienie. Za dnia Nie jadła niekiedy wcale w nocy czesc9ej. Mąż przeją usypianie na 3 noce a w 4 już prosiła żebym to byla ja i nawet o cyca nie prosiła. Miała 14 miesięcy

a co to znaczy zbyt częste? Jaki interwał czasowy? I skąd info, że nie jest zalecane? To, że w innych krajach mają inne podejście niż u nas to wiem, czasem np uznają ciążę od 12 tygodnia dopiero a wcześniej nie ale to nie znaczy, że nie jest to ciąża bo w innym kraju ktoś tak postępuje
Zbyt częste - gdy nie ma do nich wskazań. Tu np. Artykuł w temacie. Nie twierdzę nigdzie, że USG jest szkodliwe.

A jak wskazują normy z laboratorium? Ja robiłam ostatnio, wydaje mi się że dosyć wysoki masz wynik, ale nie znam się na tym.
Normy są dla kobiet nie w ciąży, są ok tylko ten pierwszy to po przeliczeniu dla kobiet w ciąży to mam 93 i tak miałam z córcia rok temu tylko po godzinie mi spada glukoza w ona powinna rosnąć skoro piłam coś słodkiego ☹️

reklama
Hej dziewczyny mam problem który miałam w poprzedniej ciąży jak mi lekarz zrobił obciążenie glukoza w 3 miesiącu a jak zrobiłam po 20 TC to miałam wyniki prawidłowe i teraz mam tak: 5.18 glukoza na czczo, po godzinie 4.47 a po kolejnej godzinie 4.10, czy któraś z Was też tak miała?
Sprawdziłam nawet normy u mnie, faktycznie niskie te wyniki 🫣 a na czczo, zgodnie z tym co napisali u mnie to między 5.1 a 6.9 to jest cukrzyca ciążowa, powyżej cukrzyca w ciąży. Mi rośnie a później spada więc niestety nie poratuje. Kiedy wizyta ?

Do góry