reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maluszkowe zakupy

Asze ja poduszke zaczełam uzywac koło roczku dopiero
dla noworodka/niemowlaka wogóle nie jest wskazana taka poducha;-)
więc ja na twoim miejscu wstrzymała bym sie z jej zakupem;-)

reklama
Powiedzcie mi czy pójdzie kupić samo wypełnienie do poduszki do łóżeczka?? Mam dwie kołderki więc stwierdziłam że trzecia nie będzie potrzebna, no ale nie mam podusi:confused:, kupiłabym same poszewki no ale podusia by sie też przydała, chyba że kupie taki komplet do wózka i będę używać tamtej podusi. Co myślicie???:confused:
Asze, u nas poduszka jest używana tak gdzieś od ukończenia przez Przemka 1,5 roku. Nie pamiętam do kiedy dziecko powinno spać bez poduszki, chyba do 2 lat, ale wtedy Przemek zaczął sobie podkładać pluszaki albo kocyk pod główkę i od tego czasu zaczął spać na poduszce. Na allegro są wypełnienia do poduszek, można też w ikei kupić (ale te są troszkę mniejsze) i jysk (oglądałam niedawno, ale nie pamiętam czy to był taki standardowy wymiar). Więc nie ma sensu spieszyć się z tym zakupem.

Mrowa - śliczne nowe zdjęcie Amelki! Wygląda jak księżniczka! :-)

A wracając do tematu, bo koleżanka napisała mi kiedyś taką liste co mam kupić co do pielęgnacji maluszka. I tak, mam tu: szare mydło, rumianek w torebkach, sól fizjologiczna, spirytus , fiolet - gencjane. Kupić to wszystko czy coś jest zbędne??
A poza tym waciki mają być jakieś "szczególne" tzn są specjalne dla dzieci czy te tradycyjne które używam do demakijażu??

Może to i głupie pytania, ale po prostu nie wiem :crazy:

A wracając do tematu, bo koleżanka napisała mi kiedyś taką liste co mam kupić co do pielęgnacji maluszka. I tak, mam tu: szare mydło, rumianek w torebkach, sól fizjologiczna, spirytus , fiolet - gencjane. Kupić to wszystko czy coś jest zbędne??
A poza tym waciki mają być jakieś "szczególne" tzn są specjalne dla dzieci czy te tradycyjne które używam do demakijażu??

Może to i głupie pytania, ale po prostu nie wiem :crazy:
Szare mydło - miałam do podmywania się przez początkowy okres po porodzie, a nie dla przemka
rumianek - a niby do czego? Dla dziecka nie jest polecany, bo bardzo często uczula
sól fizjologiczna - można używać do zakrapiania noska przy katarku albo jak jest bardzo suche powietrze, ale wygodniejsza w użyciu jest woda morska. Można też używać do przemywania oczek jeśli ropieją. Przy codziennej kąpieli wieczornej przemywaliśmy oczka wacikiem z przegotowaną wodą.
spirytus - tak, ale 70%, do przemywania pępka. Chyba 2 razy dziennie to się robiło do odpadnięcia pępka i jeszcze kilka dni po
gencjana - nigdy nie miałam
waciki - takie zwykłe watki, niektórzy wolą płatki kosmetyczne, ale dla mnie są zbyt sztywne dla dziecka. Możesz kupić jedno i drugie i sprawdzić, co ci bardziej pasuje

dzięki dziewczyny, czyli mogę zakupić same poszewki a podusie w czasie późniejszym:tak:
Ja nie widzę nowego zdjęcia Amelki??????

Ja szare mydło używałam do zamaczania pieluch, no ale teraz są pampersy, do dzisiaj używam szarego mydła na plamy bo świetnie schodzą:tak::tak:

sól fizjologiczna - można używać do zakrapiania noska przy katarku albo jak jest bardzo suche powietrze, ale wygodniejsza w użyciu jest woda morska. Można też używać do przemywania oczek jeśli ropieją. Przy codziennej kąpieli wieczornej przemywaliśmy oczka wacikiem z przegotowaną wodą.
spirytus - tak, ale 70%, do przemywania pępka. Chyba 2 razy dziennie to się robiło do odpadnięcia pępka i jeszcze kilka dni po
gencjana - nigdy nie miałam

Dzięku Giza, ale co do soli fizjologicznej to lepiej ją kupić czy tą wodę morską? A nosek czym "czyściłaś" (brzydko to brzmi:baffled:)
A co do gencjany to położna w SzR powiedziała że to poleca, no ale częściej się u żywa chyba ten spirytus :szok:

Podsumowując - napisz proszę jak (tzn. czym) wygląda kąpiel oczka myjesz ...., uszka ..... nosek .... pępek...

I jeszcze, pupe smarowałaś przy każdej zmienie pieluszki?? Czy tylko jak "się coś ze skórą zaczęło dziać"? Bo na odparzenia kupiłam kremik z Nivei (zresztą mydełko i krem do buzi na każdą pogodę też kupiłam Nivea)

reklama
Weronika gencjanę to chyba lepiej sobie podarować. Ja mam niemiłe wspomnienia, smarowałam tym czymś Alicji pępek i bardzo długo nie odpadał, wszystkie ubranka były fioletowe, ja przy każdym przewijaniu ręce poplamione, a to nie schodzi błyskawicznie... Jak w końcu przejrzałam na oczy i kupiłam w aptece gaziki nasączane spirytusem pępek odpadł po 3 dniach i zagoił się rewelacyjnie. Teraz też już kupiłam zapas gazików i nie pozwolę w szpitalu smarować mojego dzidziusia gencjaną. W ogóle przy tym porodzie zamierzam być bardziej asertywna niż przy pierwszym.;-)

Do góry