reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Jo_asia właśnie słyszałam że mają już sklep internetowy w decathlonie :-) ale teraz trzeba odkładać pieniążki na najmłodszego członka rodziny :-) więc zakupy w decathlonie muszą zaczekać.

reklama
Mrowkaa - moja gin zapisała mi HEVIRAN - to nie jest jakiś specjalny lek dla ciężarnych "lek może być stosowany w ciąży jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza oczekiwana korzyść dla matki przewyższa zagrożenie dla płodu" - dr powiedziała że nie ma co ryzykować i trzeba zawczasu zapobiegać ewentualnym negatywnym skutkom, a dodam że właśnie dziś z jednej opryszczki odpadł mi strupek a 2 dni temu pojawiła mi się następna - większa, na brodzie.

Dzien dobry!

ja dzisiaj w dobrym humorku sie obudzilam :-) wybil dzisiaj 12 tc :-) i sukcesywnie przesuwamy sie do celu.
karolinusia zgadzam sie z toba w 100% co do sluzby zdrowia panstwowej a z tego co pamietam to ty pracujesz w takowej wiec znasz wszystko od zaplecza ja co sie da (zabiegi,wizyty,badania) robie prywatnie bo na sama mysl o szpitalu panstwowym i tych "przemilych" paniach pielegniarkach(oczywiscie nie wszystkie) robi mi sie niedobrze. Tak jak teraz zalatwili to moja ciocio babcie ktora sie opiekuje jej stan jest na prawde powazny i jak rozmawialam z lekarzem to powiedzial ze to jest pacjentka pilna na onklologie i ze do domu jej nie wypuszcza bo ma gastro stomie nie jest w stanie nic przelknac itd. Nagle po dwoch dniach dzwoni do mnie ciocia ze byl lekarz i powiedzial ze nastepnego dnia do domu z zaleceniem dalszej konsultacji i leczenia w poradni onkologicznej tylko problem polega na tym ze tam ja trzeba zawiezc a ona nie da rady dojsc do toalety nie mowiac o wycieczkach do poradni i tym samym w tym momencie zostalismy bez pomocy zalecenie z karty zamyka nam droge do hospicjum bo zeby miec domowe albo stacjonarne to musi byc zaswiadczenie od lekarza ze leczenie jest zakonczone i wogle bagno i jak sie bedzie pogarszalo to bede musiala powiedziec cioci ze juz na onkologie ona nie pojedzie tylko ja pojade i powiem ze rezygnujemy z takich wizyt bo ona nie jest w stanie dotrzec i poprosze o takie zaswiadczenie a tym samym odbiore jej resztki nadzieji ot i taka u nas sluzba zdrowia. Ja jak zwykle smece z rana....
trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty jak takowe sa i do pozniej :-)

Gratuluję udanych wizyt! :) Oby takie wieści były do samego końca! :)

Moniqa, cieszę się, że w końcu trafiłaś na fajnego lekarza. I odpowiedź z nfz zaskakująco szybka i... pomyślna :)

My dzisiaj wyjeżdżamy, wracamy w niedzielę późnym wieczorem. W sobotę ślub :)

Hej dziewczyny ostatnio zaglądam na forum rzadziej, przez odrobinę gorsze samopoczucie i znowu potworne mdłości. Ale dziś odpukać jest już chyba lepiej.
Czytałam, że piszecie o ćwiczeniach ja zamierzam zapisać się na ćwiczenia w wodzie dla ciężarnych. Organizują to koło mnie na basenie, więc chyba skorzystam :)
Co do lekarzy, to ja zawsze będę bronić swojego na NFZ. To wszystko zależy na prawdę od człowieka. Ja mam gorsze doświadczenia z ginekologami przyjmującymi prywatnie. Tylko kasa im w głowie.
Eh żeby ten dzień był troszkę lepszy niż ostatnie :)

Dzień dobry!! wkoncu przespana noc.. ale chyba przez to ze wczorajszy dzien mi dal w kosc. Od rana do wieczora mdlosci i non stop wizyty w toalecie:(( a myslalam ze pomalu mi odchodzi..

Muszę się pochwalic koncze dzis 23 lata. Ciekawe czy maz pamieta hehe;)) Ewula zmien w tabelce jak mozesz;)

kotti spełnienia marzeń, wspaniałego samopoczucia, bezbolesnego porodu i grzecznie śpiącego dzidziusia:)

ja dziś coś nie mogę tu wystartować, nie chce mi się czytać ani pisać nie mogę myśleć:confused: jakby informacje się odbijały ode mnie i nie mogę ich spamiętać.. jestem już taka zmęczona..

ewa- o tak decathlon bardzo fajny sklep ja tez lubie tam jezdzic i robic zakupy - Karolcia teraz dostała 2 super kurtki z quechua na urodziny jedną wiosenno-jesienną pzreciwdeszczową a druga taka puchowa pzrejsciowke
ewula - ano widzisz zle sobie spojrzalam na suwaczek i obliczylam :P ja rodizlam w sierpniu wiec u mnie sie nie "spiknelo"
pinki- a heviran jest ten doustny?(taki stosuje się pzry ospie wietzrnej)czy masc? ja polecam niedrogi krem Vratizolin (nie miałam od chyba 5 lat bo jak tylko cos dziwneo poczuje czy zawieje mnie to posmaruje raz i tyle) a odradzam bardzo Hascovir na opryszczke (kiedys kupilam, jeszcze w liceum i wypalilo mi skórę! do teraz mam blizne pzry ustach widoczna)
MOniqua - super!!! wreszcie trafilas na sensownego lekarza
co do lekarzy prywatnych i na nfz to uwazam ze na nfz to tylko mlodzi ktorzy chca sie wykazac, zdobyc renome (chocby zeby pozniej otowrzyc prywatny gabinet), ale wszytsko to jak sie trafi i ma szczęście - moj jest mlody (ale prywatnie tez pzryjmuje juz), pracuje w szpitalu (syn ordynatora) i w razie jakichkolwiek watpliwosci/nieobecnosci kieruje do spzitala do ojca lub kolegi, na lepszy spzret itd; wczesniej tez chodzilam na nfz do fajnej lekarki ale jak poszlam powtierdzic 1 ciaze to bardzo mnei zawiodla (mimo ze bylam u niej prywatnie), zbyla, nie przepisala zadnych badan ani witamin(nawet kwasu foliowego), na moje pytanie co gdyby sie cos dzialo odpowiedziala (cóż, natura jest okrutna po porstu dostanie pani nastepna miesiaczke)wiec w ciazy chodzilam prywtanei do ordynatora szpitala po znajomosci a i tak bylo mase niedopatrzen i ledwo Karolcia uszla z zyciem - starcilam zaufanie do lekarza i szpitala -no ale mozan cos pzreoczyc czy zbagatelizowac jak sie pracuje po 20h na dobe zeby wiecje kasy nachapac
kotti - sto lat!
martuszka - lepiej pzrezjdz sie najpierw na jedne i zobacz cyz ci to odpowiada - ja bylam na aqua w ciazy raz i powiem ci srednio mi sie podobalo: mocny nacisk byl na miesnie rak i nog (a mi chodzilo zeby troche kregoslup odciazyc i rozruszac) wiec pzoneij bylam sama na basenie normalnie i wiecej mi to pomoglo tylko pozniej juz nie moglam chodzic
jeszcze raz wszytskim gratki udanych wizyt!

edit.
jeszcze zapomnialam - to usg genetyczne tez moze byc dopochwowe jezeli np macie tylozgiecie i pusty pecherz bo wtedy moze slabo byc widac - ja w 12tc mialam ostatni dopochwowe wlasnie

Ostatnia edycja:
reklama
Kobietki dostałam wyniki, ale nic nie kumam...

[TABLE="width: 99%"]
[TR]
[TD="align: left"] Kość nosowa: prawidłowy; Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowy; Przepływ w przewodzie żylnym: w normie;
[/TD]
[TD="align: right"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Wady płodu:
Czaszka / Mózg: w normie; Kręgosłup: w normie; Serce: w normie; brzuch: w normie; Żołądek: widoczny; Pęcherz moczowy: widoczny; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne;

[TR]
[TD="align: left"] Ryzyko podstawowe - wyliczane na podstawie wieku ciężarnej, obliczone - wyliczone na podstawie wieku i USG
1)Zespół Downa: 1:701 (podstawowe) 1:3503 (obliczone)
[TR]
[TD="align: left"] 2) Zespół Edward'a: 1:1704 (podstawowe) 1:5163 (obliczone)
[TR]
[TD="align: left"] 3) Zespół Patau'a 1:5347 (podstawowe) 1:93751 (obliczone)
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Nowe wątki

reklama
reklama