reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamuśki ze Śląska,odezwijcie się!!!

czy darzymy lekarzy zaufaniem????

• Wszystkich głosujących
    285
Mokkate raczej kolka to nie jest, wczoraj owszem jadła parę nowych rzeczy a w poprzednie dni :no: a to juz się powtarza kilka wieczorów z rzędu i naprawdę wygląda to na złość. Wczoraj np. wszystko było ok.do czasu. wykąpałam ją, była pogodna śmiała się, potem wieczorna toaleta, dziecko pogodne, karmienie, położyłam ją, trochę pofikała po czym zaczęła zasypiać, nagle przebudziła się i krzyk :baffled: . A przedwczoraj już w wanience wydzierała się jakbym jej nie wiadomo jaką krzywde robiła. Naprawdę nie umiem jej zrozumieć, musi się wypłakać i dopiero zasypia.

reklama
Iza- to w takim razie może to być nadmiar bodźców w dzień, dlatego wieczorem Karolinka nie potrafi zasnąć bez płaczu. Może faktycznie potrzebuje więcej snu, albo wcześniejszego zasypiania. Musisz popróbować. Nie ma innego wyjścia. Trzymam kciuki...:tak:

no witam rankiem !!!!

Izka nie wkurzaj sie ;-) ale muszę sie pochwalić ze Liwcia przespała dzis znów do 8 rano :tak: oby juz tak jej zostało.
Zauwazyłam ze związane jest to z
- odstawieniem od cycka ( budziła sie zeby sobie pocycać )
- krótką drzemką w ciągu dnia ( tak spała nawet do 3 godz i potem nie chciało jej sie spać ) teraz spi ok 1h i jest ok
- no i musi byc dzienny rytuał jakczegos zabraknie to klops

no nic teletubisie powiedziały papapa i musze znikac bo Liwusia czeka !!
kurcze u nas ładnie słonko świeci ale wieje jak diabli !! chyba tylko na chwilkę wyjdziemuy

Mokkate dzieki :tak: Od dziś będę ją kąpać trochę wcześniej, mam nadzieję że jej to minie, już nie jedno z nią przeszłam (np. bunty na spacerkach) więc to też przezyjemy, moze ona się buntuje bo nie chce być w łóżeczku. Potrzebuje bliskości, ale wiem że jak pozwolę jej na spanie z nami to już się tego nie oduczy:no:. Zastanawiam się czy to nie ma związku z obniżeniem łózeczka ale raczej nie.

Justyna to super że Liwia Ci tak ładnie śpi, wcale się nie wkurzam, cieszę się że niektóre mamy się wysypiają :tak: i mam nadzieję że mnie też to kiedyś czeka :eek: :laugh2: A jaki macie ten rytuał? Chodzi o kąpiel itp?

Witam,

Jeszcze mam co sprzatac, caly nasz pokoj - gdzie spimy, gdzie Sonia ma zabawki :baffled: Koszmarnie duzo tu rzeczy i sprzatania. Na sama mysl chce uciekac.

Karolina milo, ze zajzalas

Koreczek fajnie znow zobaczyc te powalajace oczka Twojej corki

Mokkate super, nowa kuchnia, ja bym sie nie musiala dawac namawiac :cool2:

Iza w pierwszym momencie pomyslalam, ze potowki, tak mi sie Sonia zachowywala, ale napewno bys to juz zauwazyla. A moze odwrotna teoria - moze nie chce jeszcze spac, a taka kapiel juz jej sie kojazy, ze zaraz bedzie spac... Nie wiem co Ci poradzic.

Moja corka wlasnie zapakowala zabawki do plecaka, ubrala buty i czapke, pojawila sie w progu pokoju i wola "papapa" i posyla buziaki.... Czego te dzieciaczki jeszcze nie wymysla

Pozdrawiam,

Izka rytuał jest taki : kapiel, ubieranie i masaż :-) później siada na łózko i ogląda bajke i je kaszkę potem idziemy myć ząbki i znów siada na kanapie i ogląda dalej bajkę potem pije herbatkę lub wodę, bierzemy książkę i idziemy do sypialni poprzytulamy sie kładę ją do łózeczka i czytam bajkę a ona zasypia albo i nie jak przeczytam i nie spi to wychodze a ona zasypia sama ! Jak braknie któregoś z elementu np nie ma mytych ząbków ( z reguły męzuś nie przestrzega tego) to koniec ze spanie i jeczy marudzi !! Czasami ma takie dni z reguły jak ktos jest u nas ze nie chce iść spać i sie wygłupia

teraz śpi a ja musze cos jej zrobic do papu bo my juz po obiadku no i żelazko juz sie grzeje a potem na spacer bo byłyśmy po 11 i jest bardzo przyjemnie wiec szkoda takiego dnia ......

.Hejka babolki.

.My już po spacerku,Lenka sobie śpi.

.A ja zaraz zabieram się za obiad,chcę dziś zrobić fasolkę po bretońsku.

.mokkate bierz ta kuchnie i się nie zastanawiaj;-),no ale chyba faktycznie lepiej będzie w styczniu dopiero;-).Cieszę się że się cieszysz że się odezwałam:rofl2:.

.iza nie olałam ale już nie mam kasy na kom żeby odpisać na erę:dry:,super że mimo wszystko mnie jeszcze lubisz:cool2:.Ale ty masz pamięć:szok: Lenka faktycznie miała 8 ząbków wcześniej a tu trach patrzę a juz 2 się wykluły:tak:.Nie wiem co ci poradzić na te "buntowanie się"moze trzeba to przeczekać:confused:.A w takim razie z okazji dostania nowych spodni poproszę Karolcię o fotkę w tych nowych ciuszkach:laugh2:.

.justynka dzięki za życzonka :happy:.A ten rytuał to dłuuugi jest:rofl:,już jakiś czas temu zastanawiałam się czy nie czytać Lence książeczki przed spaniem...a jaką macie?

.sandros mam nadzieję ze Sonia jest zadowolona z tego spacerku na który tak cię wyciągała:-D.

.Miłego dnia:-).

Czesc dziewczynki
U ns rytuał wyglada tak
okolo 18 juz wymyslam jakies spokojne zabawy zeby Natalka sie wyciszyła-czytam jej ksiazeczki lub ona mi pokazuje zdjecia aja jej opowiadam,albo rysujemy
okolo 19 kapiel
kapel ttrwa jakies 15-20 minut
potem smarowanie ciałka
ubieramy pizamke
Natalka wypija kasze z butelki i sie przytulamy i mała zasypia ja oczywiscie leze koła niej az zasnie-i spi
A pobudke mamy o 7

Czasem sa oczywiscie odstepstwa jak Natalka idze pozniej spac albo jak np.po kapieli niechce spac to idziemy na góre do dziadkow ale to sporadycznie

Karolinna nie chodziło mi o smsa ale np. byłaś dostępna na gg :baffled: ja do Ciebie pisałam i zero odzewu. No chyba, że to do Ciebie nie dotarło. Poza tym mogłaś puścić smska z neta prawda :confused:. Ale spoko, nie wałkujmy tego już. Cieszę się że u Was wszystko ok. bo trochę się marwiłam.
O tych ząbkach pamiętam, bo Lenka miała jeden więcej niż Karolcia :rofl:

Ja czytam Karolci już od jakiegoś czasu, mam taką książkę 100 bajek Brzechwy to są różne fajne wierszyki, niektóre już umiem na pamięć :laugh2: mam też inne książeczki ale póki co ta idzie w użycie. WIem że Karolcia jeszcze tego nie rozumie, ale czytałam w Maluszku że jak się czyta dzidzi chociaż ona tego nie rozumie ale potem szybciej zaczyna mówić. Poza tym to jest też taki nasz rytuał, który ostatnio został zaburzony :sick:

Justyna całkiem długi ten rytualik, super że dbacie o ząbki Liwusi :tak:

Mokkate ale się masz fajnie że kupujecie nową kuchnię, nam też by się przydała :sorry2: ale musielibyśmy najpierw wygrać w totka :laugh2:

Bernadka u nas jest podobnie (podobne godziny) z tym że Karolcia nie pije kaszki tylko cycusia, potem myję jej ząbki. Nie kładę się razem z nią tylko do łózeczka a ja siadam obok i jej czytam, ona w trakcie zasypia. Przez ostatnie kilka dni było troszkę inaczej :hmm: ale mam nadzieję że wróci do normy.

reklama
hej kobitki:-)
kurcze czasu brakuje :tak:Oliwka wykapana i urzadza harce tak ze mam czasu troche;-)
justyna :szok:jestem ze odzwyczaiłas Liwke od cyca:szok: a zreszta sama sie odzwyczaiła i jak ładnie zasypia:tak:
mokate wow nowa kuchnia supper;-)
karolina i co była fasolka na obiad?
iza masz racje jak zdecydujesz sie na spanie z Karolka w łużku to nie oduczysz wiem cos o tym,przy drugim dziecku juz tych błedów nie popełnie :tak:

Do góry