reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Nie mama pracowała w poradni przeciw gruzlicznej można ale lepiej uniknąć. Ona sama mi odradzala a zna się na tym jako dziecko byla nawet chora na gruźlicę bieda lata powojenne teraz to złapać gruźlicę to jak w totka trafić

Verita... Może w Polsce cieżko jest złapać gruźlicę, ale tutaj jest większe prawdopodobieństwo. Tutaj przyjeżdżają ludzie z całego swiata i z różnymi chorubskami. Ja zaszczepilam swoje dzieci i nie żałuje . Na gruźlicę ( szczepionka bcg) można za darmo zaszczepić do 1 roku życia. Health visited będzie wiedziała jak i gdzie. Bardzo żałuje ze nie dają tutaj rutynowo na hepatitis b ( wzw typu b) , tak łatwo to złapać .. Jedziemy do Polski i tam ich zaszczepie.

A kto ci tak powiedział? W Londynie bylo niecale 400 przypadków co jest nic. Jakby byla duża zachorowalność to by szczepili obowiązkowo. A co do zoltaczki to co ci z typu b a co z a i c?
Nie wiem czy pamiętacie ze jak dziecko ma pesel to muszą je szczepic darmowo w pl. Nie ważne gdzie mieszka.

Verita. Moj ma pesel. Od sierpnia 2013 nie bylismy w PL. Tesciowa nie dostala zadnego wezwania na szczepienie. Czy ma sie spodziewac? Ja nie szczepie (tzn. dostal bcg, dawki na 2 i 3 mies, bo wtedy jeszcze nie swiadoma bylam, ale od sierpnia 2013 nie dostal juz nic i nie dostanie) w UK - myslisz,ze nas znadja i zaczna straszyc?

nie no co ty, szczepienia obowiazuja na teranie kraju w ktorym mieszkasz, czyli w uk,(czyli szczepisz jak chcesz albo i nie) ale ja wtedy nie mieszkalam w pl bylam z synem na wakacjach tylko i dostalam wezwanie (potem zglosilam ze juz tu nie mieszakmy)
i pamietam ze mi pielegniarka powiedziala ze jak ma pesel to moge miec darmowe wizyty i szczepienia do 18 dziecka.

Verita, wzw A juz mamy , tez za darmo, bo lecielismy za granice i moim zdaniem trzeba było, na wzw typu b nie chcieli za darmo szczepić . Ja tam jestem za- bo nigdy nie wiadomo gdzie wyląduje , świat teraz taki mały :)

A gdzieś czytałam , ze dziecko może mieć wizyty za darmo w Pl, tylko ze jak moje zachorowało to kazali mi przynieść paszport i kartę nhs ( ehic) bo inaczej nie przyjmą , a dziecko miało pesel i zameldowanie w Polsce , ale nie miało założonej karty w przychodni ,ktoś wie jak to jest?

400 przypadków ... A nie daj Boże żeby które z naszych dzieci właśnie było z jednym takich przypadków?? Liczyć na lut szczęścia ze nigdy sie nie zarazi?

reklama
400 przypadków ... A nie daj Boże żeby które z naszych dzieci właśnie było z jednym takich przypadków?? Liczyć na lut szczęścia ze nigdy sie nie zarazi?

w wiekszosci to emigranci z Afryki i w wiekosci to Londyn, a po drugie gruzlca rozija sie tam gdzie brud i bieda, my tak nie zyjemy
mi w przychodni kazali wlasnie karte zalozyc i wtedy bez problemu moga przyjmowac dziecko, a po wizycie zglaszam ze wyjezdzam albo nie bo ja zglosilam po wielu latach

Do góry