Ewa Chrupcała
Fanka BB :)
Chodzi o to żeby z pracy dostał urlop jak ja urodzę i do tego potrzebuje tego zaświadczenia tak kurcze słyszałam
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Chodzi o to żeby z pracy dostał urlop jak ja urodzę i do tego potrzebuje tego zaświadczenia tak kurcze słyszałam
Rudzia a to z emito
Złe traktowanie pracownicy ze względu na jej ciążę lub na to, że wzięła urlop macierzyński jest niezgodne z prawem. Takie traktowanie to między innymi:
Bez Twojej zgody pracodawca nie może wprowadzać zmian w warunkach zatrudnienia zawartych w umowie o pracę. Jeśli tak zrobi, będzie to naruszenie umowy o pracę.
- skrócenie Twoich godzin pracy bez konsultacji z Tobą;
- dostarczanie Ci niepełnych raportów pracowniczych;
- dawanie Ci nieodpowiednich zadań do wykonania;
- zwolnienie Cię z powodu ciąży (chociaż możesz zostać zwolniona za co innego podczas ciąży);
- dyscyplinarne traktowanie dni wolnych z powodu choroby związanej z ciążą.
Drukuj ten temat Wyśli znajomemu Twoje uwagi do tematu
Ostatnie uaktualnienie tematu: 20/09/2009
Do góry
Dalsze informacje i porady
Jeśli czujesz, że z powodu ciąży jesteś gorzej traktowana przez przełożonego lub nie stosuje się on do powyższych zasad, masz prawo odwołać się do sądu pracy - Employment Tribunal (www.employmenttribunals.gov.uk) lub Industrial Tribunal www.employmenttribunalsni.co.uk w Irlandii Północnej).
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z prawami pracowniczymi w związku z ciążą, spróbuj najpierw porozmawiać o tym ze swoim pracodawcą. Dalszej, bezpłatnej pomocy możesz szukać m.in. u przedstawiciela związku zawodowego, u pracowników Służby Doradztwa, Pojednania i Arbitrażu - Advisory, Conciliation and Arbitration Service, ACAS (infolinia 0845 747 47 47) oraz w lokalnym Biurze Porad Obywatelskich - Citizens Advice Bureau, CAB.
Agencja ds. Stosunków Pracy - The Labour Relations Agency, LRA udziela informacji i porad w zakresie szeregu spraw związanych z zatrudnieniem w Irlandii Północnej. Z prośbą o poradę czy informacje możesz wystąpić przez telefon (0289 032 14 42), fax lub osobiście.
dala mi do zrozumienia ze tez tak powinnam,ok 30 tyg ciazy na kolanach w drzwiach frontowych brasso robilam a to byl marzec zimno,mokro ludzie chodzili i tylko zerkali a ja ledwo dawalam rade i wtedy odeszlam na maceirzynski a w zastepstwo dalam mija kolezankke z czego moja szefowa nie do konca byla zadowolona,mowila mi ze nie jest tak rewelacyjna jak ja(to sa jej slowa)bylo mi milo ale pozniej sie dowiedzialam ze ona woli tamta ale wie ze ja musze wrocic itd wiem ze bardzo jej sie nie podoba ze mam synka nie jestem juz tak dyspozycyjna,nawet jak bylam u niej to ze sztucznym usmiechem patrzyla na malego wiec zrezygnowalam a z tego co wiem to moja kolezanka tez juz tam nie chce zostac ponoc tak jej daje tylko co chwile pyta sie czy ona w ciaze nie zajdzie
no i teraz na koniec nie ma mi niec do powiedzenie zero papoerow nic