reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Moje dziecię jadło dziś obiad po 5 godzinach od picia mleka (bo po 3,5 nie chciało) i zjadł 80ml. Szału nie było, bo sam buzi nie otwierał, tylko jak otworzył, żeby pogadać, albo coś, to ja mu łyżeczkę do buzi :zawstydzona/y:. Nie wypluwał. Więc może jednak potrzebuje dłuższej przerwy. Tylko w takim razie nie wiem kiedy my mamy jeść podwieczorek, a jakby jeszcze miały dojść śniadania, to chyba z mleka całkiem musiałabym zrezygnować. No jasne, to w dzień zamkne kurki z mlekiem, a na noc otworzę.

reklama
U nas Adi owoce wciąga, aż oczy mruży z rozkoszy, kaszki wszelakie też, obiadki to średnio bardzo, najlepiej jej smakują te rzadkie bez mięsa, może wegetarianka mi się szykuje. Pojadę w weekend po słoiczki, to poszalejemy, bo od 6 miesiąca jest pełno:-)
A jeśli chodzi o wodę, to otwieram kartonik, wlewam do garnka na kilka porcji mleka i gotuję, resztę chowam do lodówki. Po ugotowaniu przelewam do termosu, albo do kartonika zależy czy potrzebuję ciepłe na wyjście. Jak mi się kończy to znowu gotuję. Ale mi to literek idzie dziennie jak nic.
Ja to myślę, że dzieci będą szczęśliwe, jak nie będą musiały jeść tych zmiksowanych okropnych papek, no chyba, że się komuś trafi taki niejad jak mój Kaci:rofl2:

dziś mój blender znów poszedł w ruch.. jabuszko, śliwka i kilka truskawek bo śliwka taka średnio słodka.. zajadał się ;-)
Noi trochę jarzynowej dostał ale bez mięska.. I dziś pierwszy raz dostał flipsa, cała buzia brudna ;-)

Oj rozgotowałyście się dziewczyny :tak::-)
widzę, że naszym maluszkom apetyt dopisuje :-) i dobrze:)

Moja kluska codziennie wcina kaszkę brzoskwiniową bobovita, ale tylko z łyżeczki, z butelki jest beeee !!!
Zjada oprócz mleczka, cały słoiczek 190g obiadku, albo kupne, albo gotowane, zależy jak mam z czasem ;)
no i cos jej tam zetrę zawsze na tarce jabłuszko, bananka, albo tez deserek ze słoiczka
z dodatków to flipsy, mogłaby jeść nonstop, no i piętka z chlebka ( uuuuuwielbia!):tak:

A tak ogólnie co jem to ona troszkę sobie liznie ;) bo musi, patrzy na mnie tymi oczkami i buzke otwiera, a jak jej nie dam, to płakusia ... cyganka mała:sorry:

Żółtko juz jej nie świadomie w słoiczku podalam i było ok

Nagapalma mój indetycznie się zachowuje jak mam coś do zjedzenia.. tylko że on nie poprzestanie na jednym liźnięciu.. a jak mu się zabierze to ryk i krzyk ;-(

Hehe, mój też liże moje kanapki, a jak piję coś z kubka to bardzo go to bawi, śmieje się w głos :-D chyba mu kupię taki specjalny kubeczek dla niemowląt z dziubkiem i będzie sobie z tego pił, skoro to mu się tak podoba.

Dziewczyny pomocy jak wasze dziecko reaguje na kaszki ??? Moja pięknie je z łyżeczki zupkę,owoce ale kaszka podana łyżeczka jest najgorszym złem świata :no: a spróbowałam już chyba rożnych smaków

Mell to jak nie chce kaszki to nie zmuszaj. Dziecko nie potrzebuje kaszki w piereszej kolejności. Samo mleko wystarczy na śniadanie zamiast kaszki. A te kaszki to jakie dajesz? Z lyzeczki czy z butli? Z butli z mlekiem moze spróbuj dosypywac stopniowo jeśli Ci tak zależy na tych kaszkach.

Adas je tak ;

Śniadanie ; mleko z kaszka wielozbozowa na mleku 180 ml
2 sniadanie: micha owoców 190g
Lunch; mleko 180 ml
Deserek ; pol ciastka dla baby plus soczek z koncentratu na wodzie.
Obiad/kolacja cieply posilek ; warzywka
S
Przed snem mleko 180 ml

Czyli 6 posilkow w tym 3 mleka

reklama
Próbowałam podac mleczne,na wodzie, smakowe zwykla kukurydziana a nawet sinlaka to najchętniej je z 60-70 ml zje ale to nie zawsze i kaszki zawsze podaje łyżeczką z butelki nie chce.
U nas jest tak :
miedzy 7a 8 180 mleka
ok 9-10 pruba z kaszka
po 12 180 mleka
ok 14-15 caly sloik obiadku
ok 16 mleko
deserek
po 19 210 mleka i tak spimy do 6;30 7 rano

Do góry