reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mutacja MTHFR A1298C

GreenTea2103

Początkująca w BB
Poronienie zatrzymane w 8tc. Panel tarczycowy ok.badanie pod kątem trombofilii, wykryto nieprawidłowości w: -mutacja Mthfr A1298C C/C (w obu allelach w układzie homozygotycznym) - mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI 1(serpine1) 4G/4G Czy podczas starań o kolejną ciążę jest wskazanie do stosowania heparyny? Miałyście podobną sytuację? Czy zmetylowanw formy witamin powinny pomóc? Jakie miałyście zalecenia od waszych lekarzy?

reklama
Ja mam mthfr hetero i pai 1 hetero, mam zdrowego syna i 2 straty na koncie, teraz jestem w 4 ciazy i od przygotowan przyjmowalam kwas foliowy zmetylowany i od potwierdzenia ciazy heparyne. Z tym ze w ciazy z synem nie wiedzialam o mutacji i nie przyjmowalam nic, tylko zwykle witaminy.

Ja mam mthfr hetero i pai hetero. Pierwsza ciąża zakończona sukcesem bez leków (nie byłam świadoma tych mutacji). 2 poronienia na koncie, ale raczej mutacje tu wypływu nie miały. Genetyk zaleciła zmetylowane witaminy plus acard od pozytywnego testu a ginekolog zalecił zmentylowana witaminy, a od pozytywnego testu acard i dodatkowo heparyna

Ja mam MTHFR i PAI( test dna robiony po 2 poronieniu) pierwsza ciąża bez problemów, później dwa poronienia, aktualnie jestem w ciąży i od samego początku ( od pozytywnego testu) heparyna, acard, kwas foliowy metylowany, magnez + witaminy i stałe leki na tarczycę). Luteina po pierwszej wizycie 4+1.

Ostatnia edycja:
Ja mam MTHFR i PAI( test dna robiony po 2 poronieniu) pierwsza ciąża bez problemów, później dwa poronienia, aktualnie jestem w ciąży i od samego początku ( od pozytywnego testu) heparyna, acard, kwas foliowy metylowany, magnez + witaminy i stałe leki na tarczycę). Luteina po pierwszej wizycie 4+1.
Bierzesz osobno metylowany kwas foliowy i witaminy metylowane z grupy B? Masz specjalnie dedykowane te witaminy dla ciężarnych ?
Pytam bo mi genetyk już teraz od staran kazała brać prenat*ale uno i kontynuować w ciąży. I tak ciekawi mnie co inne ciężarne z tymi mutacjami biorą 😊

Biorę Prenatal Uno( brałam przed ciążą) i dodatkowo kwas foliowy (dokładnie Acidum folicum richter).

Poronienie zatrzymane w 8tc. Panel tarczycowy ok.badanie pod kątem trombofilii, wykryto nieprawidłowości w: -mutacja Mthfr A1298C C/C (w obu allelach w układzie homozygotycznym) - mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI 1(serpine1) 4G/4G Czy podczas starań o kolejną ciążę jest wskazanie do stosowania heparyny? Miałyście podobną sytuację? Czy zmetylowanw formy witamin powinny pomóc? Jakie miałyście zalecenia od waszych lekarzy?
Są lekarze i lekarze, jeden uzna, że te mutacje wpływu nie mają, inny bardzo się nimi przejmie.
Sama mam MTHFR i PAI w homozygocie, z zaleceń witaminy w formie metylowanej (są przeróżne, ja biorę prenatal uno), zalecony mam też acard. Od acardu zaczynałam w dawce 75mg + heparyna w dawce 0,4. Heparyna różnie zalecaja albo od dodatniego testu albo od owulacji. Jak lekarz siedzi w temacie poronień to każe brac już od owulacji. Acard cały czas. Na heparynę nie masz refundacji, ja przeszłam przez kilku lekarzy i żaden mi nie przepisal z refundacja.
Osobiście od heparyny odeszłam bo u nas przyczyną poronień jest translokacja chromosomów, biorę za to większą dawkę acardu 150mg.
Życzę Ci powodzenia i wytrwałości :)

Ostatnia edycja:
Są lekarze i lekarze, jeden uzna, że te mutacje wpływu nie mają, inny bardzo się nimi przejmie.
Sama mam MTHFR i PAI w homozygocie, z zaleceń witaminy w formie metylowanej (są przeróżne, ja biorę prenatal uno), zalecony mam też acard. Od acardu zaczynałam w dawce 75mg + heparyna w dawce 0,4. Heparyna różnie zalecaja albo od dodatniego testu albo od owulacji. Jak lekarz siedzi w temacie poronień to każe brac już od owulacji. Acard cały czas. Na heparynę nie masz refundacji, ja przeszłam przez kilku lekarzy i żaden mi nie przepisal z refundacja.
Osobiście od heparyny odeszłam bo u nas przyczyną poronień jest translokacja chromosomów, biorę za to większą dawkę acardu 150mg.
Mój też nie przepisał mi heparyny na refundację( nie ma kontraktu z NFZ), ale dał zaświadczenie do lekarza rodzinnego i ten bez problemu mi wypisał z refundacją.

reklama
Ja oprocz ginekologa chodze do immunologa i on tez mi przepisuje heparyne za darmo. Dodam ze co 2 miesiace mam badania krwi, konkretnie anty xa, bialko s i wolne bialko s i na tej podstawie mialam zwiekszona dawke heparyny.