reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Muzyka dla naszych maleństw

majandra

Mamusia Maciusia 17/08/07
Miasto
z brzucha mojej mamy ;)
Moze juz czas zaczac oswajac nasze dzieciaczki z ladna muzyka?:-)
Ja osobiscie moge polecic Bacha i bardzo ladny jego utwor z koncertu brandenburskiego G-dur "Allegro - Adagio". Lekki, skoczny i bardzo przyjemny:tak:

reklama
Słyszałam, że słuchanie Mozarta ma bardzo dobry wpływ na rozwój intelektualny i nie tylko maluszka w brzuszku. Specyficzna rytmika jego utworów i wysokie częstotliwości dźwięków są bardzo często wykorzystywane w muzykotareapii. Gdzieś mam nawet zapisane utwory sugerowane dla kobiet w ciąży...jak znajdę to podam:tak:

Ja muzyki poważnej mam mnóstwo, choć na co dzień nie słucham regularnie... ot takie pozostałości z dzieciństwa i okresu szkoły muzycznej. I teraz po latach troszkę z tego korzystam grając mojemu maluszkowi różne rzeczy na pianinie. Podobno też dobrze jest pośpiewać takiemu maluszkowi w brzuszku... choć ja mimo wszystko mam tremę;-)

Ja czytałam, że dzieci, które od 5 miesiąca słuchają przez brzuszek muzyki poważnej (w szczególności Mozarta) lepiej się rozwijają i też mam zamiar zaopatrzeć się w te utwory. Co do śpiewania to ja w ogole nie mam głosu ale uwielbiam śpiewać (w szczególności w samochodzie) więc będę zadręczać mojego maluszka :)
A wiecie, ostatnio wyczytałam, że powinno się co dzień o tej samej porze czytać dziecku jakąś konkretną i tą samą bajeczkę albo np. śpiewać tą samą piosenkę. Ponoć po porodzie będzię ją pamiętało i np. jak się rozpłacze lub będzie marudne właśnie ta bajeczka czy piosenka może je uspokoić bo będzie się kojarzyła z cudownym życiem w brzuchu mamy :).

A wiecie, ostatnio wyczytałam, że powinno się co dzień o tej samej porze czytać dziecku jakąś konkretną i tą samą bajeczkę albo np. śpiewać tą samą piosenkę. Ponoć po porodzie będzię ją pamiętało i np. jak się rozpłacze lub będzie marudne właśnie ta bajeczka czy piosenka może je uspokoić bo będzie się kojarzyła z cudownym życiem w brzuchu mamy :).

:tak::tak::tak: Dokladnie to samo mowili w "Mamo juz jestem",wiec musimy sie juz zaopatrzyc w jakas bajeczke, ja juz sie rozgladalam,ale nie moglam sie zdecydowac. Moze bede czytac mojemu maluszkowi Kubusia,bo mam:-D

:tak::tak::tak: Dokladnie to samo mowili w "Mamo juz jestem",wiec musimy sie juz zaopatrzyc w jakas bajeczke, ja juz sie rozgladalam,ale nie moglam sie zdecydowac. Moze bede czytac mojemu maluszkowi Kubusia,bo mam:-D
Tak tak też to ogladałam i się właśnie zastanawiam jaka bajeczka byłaby najlepsza???

reklama
a wiecie co ? tak sobie myslalam, ze fajnie by bylo gdyby moje dziecko tez lubilo rock :D
A tak powaznie, to moja znajoma caly czas sluchala utworow Enyi ( Enya tylko nie wiem jak odmienic) pozyczonych ode mnie i ma baaardzo spokojne dziecko... ale nie sadze zeby akurat to mialo wplyw :)
Bardzo lubie muzyke powazna... I wierze ze moze miec dobry wplyw na dziecko :)

mam nawet jakis artykul do zaprezentowania ze strony gazeta.pl

Muzykoterapia dla ciężarnej

Wszyscy doskonale wiemy, że wszechobecny w dzisiejszym świecie pośpiech i hałas nie sprzyjają zdrowiu. W przypadku ciąży stres w połączeniu z ciężką pracą może nawet doprowadzić do poronienia - dlatego tak ważne jest, aby kobiety oczekujące dziecka potrafiły się odprężać. Jednym z najlepszych sposobów na relaks jest słuchanie muzyki i gra na instrumentach, co stosuje się np. w muzykoterapii.

Muzyczna wycieczka za miasto

- Muzyka pozwala nam się zdystansować od kłopotów i wynosi nas ponad problemy. Stanowi swoistą formę „wycieczki poza miasto”, która pozwala oderwać się od wszystkiego i odpocząć - mówi psycholog Agata Rusak ze szpitala ginekologiczno-położniczego imienia Świętej Rodziny w Warszawie. - Muzyka pomaga też w walce ze zmęczeniem, mobilizuje do aktywności i skłania do działania. To niezwykle ważne w przypadku kobiet, którym w trakcie ciąży tego brakuje.

Korzystny wpływ na rozwój dziecka

Muzyka ma również pozytywny wpływ na dzieci w okresie prenatalnym. Naukowcy udowodnili, że to co dziecko słyszy, będąc w brzuchu matki, wpływa na jego rozwój i życie także po narodzinach. Człowiek zaczyna reagować na bicie serca matki już w 6. tygodniu ciąży. Ten moment jest częścią najważniejszego dla rozwoju płodowego dziecka – okresu pierwszych trzech miesięcy ciąży. Właśnie wtedy kobieta powinna poświęcić najwięcej czasu własnemu zdrowiu i relaksowi, gdyż wówczas w dziecku kształtują się organy, układ nerwowy i mózg. Wyciszająca muzyka – zwłaszcza klasyczna – jest w stanie stymulować rozwój komórek mózgowych i zwiększać ilość połączeń nerwowych pomiędzy obiema półkulami mózgu. Z czasem dziecko w okresie życia płodowego zaczyna reagować na coraz większą ilość dźwięków. Według badaczy po narodzinach dzieci reagują niechęcią na muzykę i dźwięki, co do których zraziły się podczas rozwoju w brzuchu matki. Są natomiast otwarte na przyjemne dźwięki, które docierały do nich przed urodzeniem. Co więcej noworodki słysząc łagodną muzykę, którą znają z okresu prenatalnego i która przywołuje u nich miłe wspomnienia, uspokajają się.Samodzielne granie odpręża

Samo słuchanie harmonijnej muzyki sprzyja ciężarnym kobietom w odprężaniu się i pozbyciu się stresu, jednak z pewnością jeszcze lepszy efekt otrzymamy samodzielnie grając na instrumencie np. klawiszowym (co wbrew pozorom nie jest takie trudne). Granie na instrumentach nie tylko uspokaja i relaksuje, ale dużo silniej niż słuchanie muzyki oddziałuje na sferę psychiczną i emocjonalną kobiety oraz nienarodzonego dziecka.

- Niektóre rodzaje muzyki pomagają uzewnętrznić młodym matkom emocje. Jest to szczególnie ważne dla kobiet z ciążą zagrożoną, ponieważ muzyka pomaga im uporać się z ukrytymi emocjami - mówi psycholog Agata Rusak.

REKLAMA
Czytaj dalej

NPB("005");

if (NJB('srodtekst')) { document.getElementById('rekSrd05').style.display='block';} Zaszczepić miłość do muzyki

Matki, które podczas ciąży grały na instrumentach, zauważają także, że ich kilkuletnie dzieci chętnie i szybko uczą się grać. Doskonałym przykładem na to, jak muzyka wpływa na rozwój zdolności dziecka jest Fryderyk Chopin. Z informacji podawanych przez biografów wiemy, że matka Chopina uwielbiała grać na fortepianie. Z pewnością nie pozostało to bez wpływu na rozwój małego Fryderyka, który bardzo szybko opanował grę na tym instrumencie i w wieku siedmiu lat już komponował swoje pierwsze utwory muzyczne.

Słuchaj i graj?

Zdrowie kobiet w ciąży i ich maleństw jest zbyt ważne, by je zaniedbać. Kobiety powinny korzystać z wszelkich dostępnych środków i metod, aby walczyć o zdrowie swoje i swojego dziecka. Wbrew pozorom nie wiąże się z wysokimi kosztami. Ceny instrumentów klawiszowych np. keyboardów Casio, pianin cyfrowych marki Privia czy Celeviano nie są wygórowane, natomiast gwarantują kobiecie odprężenie, a ich dzieciom prawidłowy rozwój

Do góry