reklama

Nasze przepisy

Temat na forum 'Mamy z Francji' rozpoczęty przez Mistralka, 30 Styczeń 2014.

  1. Mistralka

    Mistralka Gość

    Hej laski:)
    Kto ma fajny-sprawdzony przepis na cokolwiek,niech tutaj wkleja!
    Do pozniej;)
     
  2. Mistralka

    Mistralka Gość

    Mistralkowe trufelki:
    View attachment 607131
    Ja robie z resztek czekoladowego biszkopta,ale rownie dobrze mozna pokruszyc inne ciasteczka,lub resztki ciasta bez kremu.

    Skladniki;
    Poltorej szklanki pokruszonych ciastek lub ciasta
    Pol szkla wiorek kokosowych
    pol szkl zmielonych orzechow
    4czastki gorzkiej czekolady
    5czastek czekolady mlecznej
    2spore lyzki masla
    Kakao

    Mieszamy wszystkie suche skladniki.
    Czekolade z maslem topimy w mikrofali lub garnuszku.
    Dodajemy do miski z suchymi skladnikami.
    Mala lyzeszka nabieramy porcje i sciskamy formujac kuleczki.
    Wysypujemy kakao na glebszy talerzyk-obtaczamy i wstawiamy do lodowki.

    Ciastka ktore nadaja sie do przepisu;speculous,kruche cherbatniczki,oreo-bez kremu itp
    Dobrze zmielic blenderem zamiast sie meczyc recznie:)

    Propozysja do jasnych trufli;
    Jasne ciasteczka,wiorki kokosowe
    100g bialej czekolady
    2lyz masla
    ew zmielone migdaly

    Czynnosci te same,ale obtaczamy w wiorkach kokosowych lub zmielonych migdalach.

    Biale trufle w czekoladzie:
    Składniki na około 25 kulek:


    200 g wiórków kokosowych
    100 ml śmietany kremówki-creme entiere 35%tluszczu
    70 g cukru pudru
    70 g masła
    opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
    200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)


    W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.


    Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego ( ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

    Po schlodzeniu kulek,rozpuscic czekolade i oblak kazda kulke.Pozostawic w lodowce do zastygniecia.
    600x600-1273233637-a5713ecc35.jpg
    Taka smietana przekladam ciasta,ale jest jeszcze inna w litrowym opakowaniu,chyba z Bretanii,nieco drozsza ale lepsza.
    Takie opakowanie pozostawiam w lodowce na kilka godz a przed ubijaniem wsadzam do zamrazalnika na 20 min.Ubija sie swietnie!!!



    Trufle orzechowe





    pół szklanki nutelli
    pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych (wystudzonych)
    pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych (wystudzonych)
    pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego
    2 łyżki masła, bardzo miękkiego
    120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
    1 łyżka likieru orzechowego (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę wódki)
    Ponadto:


    150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej
    Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień ;).


    Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.


    Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.


    Smacznego :)


    - trufelki już obtoczone w czekoladzie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są dość miękkie w środku, polecam więc przechowywanie w lodówce!!!
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 30 Styczeń 2014
  3. reklama
  4. Mistralka

    Mistralka Gość

    Kremy do ciast pieczonych lub na zimno

    Krem kokosowy z mleka kokosowego.

    Puszka mleka kokosowego
    cukier puder
    opcjonalnie cynamon lub wanilia,ew inny aromat jaki lubicie

    Puszke wstawiamy na noc do lodowki
    Rano-otwieramy i zbieramy do miseczki ta gesta bardzo czesc na wierzchu.
    Pozostawiamy ciecz w puszcze.
    Dodajemy cukier puder(ile kto lubi)
    Miksujemy na malych obrotach,pozniej do najwyzszych.
    Ubijamy do momentu kiedy powstanie puszysty kremik;dodajemy do niego aromacik.
    I przekladamy ciacho:)

    Krem do ptasiego mleczka lub ciast na zimno:
    5 bialek
    2galaretki smak jaki wolicie

    Bialka maja byc zimne.
    Galaretki mieszamy z niecala szklanka wody-pozostawiamy do ostygniecia.
    Bialka ubijamy na sztywno,dodajemy cukru pudru-niewiele bo galaretki sa zazwyczaj slodkie.
    Na koniec wlewamy cieniuutkim strumieniem galaretke.Miksujemy chwilke do polaczenia.
    Wykladamy na nasaczone biszkopty lub inne ciastka i wstawiamy do lodowki.
    Taki krem smakowo pieknie sie laczy z czekolada rozpuszczona z maslem:wylewamy na krem i studzimy:))mmmm pychota!

    Krem budyniowy:
    creme-patissiere-flan.jpg
    Opakowanie kremu
    mleko
    maslo

    Opakowanie creme pat.przygotowujemy wg przepisu-jak budyn.
    Tam idzie na jedna saszetke litr mleka-to bardzo wiele,wiec polecal zrobic z polowy.
    Studzimy budyn pod przykryciem!!!
    Ucieramy miekkie maselko i dodajemy po lyzce budyniu.

    Jezeli lubicie przelamac slodycz kremu polecam dodac do mleka starta skorke z wyparzonej cytryny lub pomaranczy,a jak miksujecie z maslem dodac sok z jednej cytryny:)Wowczas krem w smaku jest o wiele lepszy.

    Istnieje jeszcze jeden przepis ktory czasami lacze z tym kremem;dodaje jedna galaretke cytrynowa w proszku do goracego kremu,na koniec gotowania,mieszamy dokladnie.
    To jest sprawdzony przepis!

    Inny na mase budyniowa:
    Gotuje sie litr soku;przecierowego lub zwyklego pomaranczowego np.
    Wlewamy mieszanke creme pat.
    Taki krem jest lubiany przez dzieci.
    Nie wiem czy robilyscie kiedys krem z soku KUBUS?
    Ja tutaj jeszcze nie znalazlam tak pysznego przecierowego soku,ale sa inne np.z brzoskwini?

    Budyniowy krem na goraco:

    Takim kremem przekladam biszkopty(pieczone)lub cherbatniki a nastepnie zalewam je polewa;)

    Gotujemy creme pat.wg przepisu.
    Dodajemy do smaku cytryne lub inny wanilie,ew kakao jak kto lubi
    Wylewamy na suche cherbatniki lub blat biszkoptu;przykrywamy druga warstwa.
    Forme szczelnie przykrywamy folia i wstawiamy w chlodne miejsce do ostudzenia.
    Po wystudzeniu polewamy polewa.
    Takie ciasto jest bardzo mieciutkie i nie trzeba go nasaczac gdyz goraca para z kremu zrobi swoje:)

    Jak mi sie przypomna inne latwe kremy to tutaj wpisze.
     
  5. Mistralka

    Mistralka Gość

    'Mokre'ciasto czekoladowe
    Skladniki;
    3-4 lyzki kakao
    3 lyzeczki espresso w pudrze(kawa)
    1 i pol szkl wrzacej wody(na oko aby zalac kakao)
    kostka masla w temperaturze pokojowej
    2 szkl cukru
    3 jajka
    2 i pol szkl maki
    1 lyzeczk sody
    szczypra soli
    3/4szkl maslanki
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

    Rozgrzac piekarnik do 180st.
    W kubku wymieszac kakao z kawa i zalac wrzatkiem-wymieszac dobrze i schlodzic.
    W misce zmiksowac maslo z cukrem podajac go stopniowo do czasu gdy ubije sie piekny krem.
    Make,sode i sol wymieszac w osobnym naczyniu
    Jajka kolejno dodawac do maslanego kremu miksujac dokladnie.
    Dodawac po trochu maczna miksturke miksujac.
    Maslanke wymieszac z ekstraktem z wanili i dodawac do ciasta;
    Na koniec dodac stopniowo miksturke z kakao/
    Przelozyc do formy(ja pieklam w okraglej 26') i piec do 'suchego patyczka'-mnie to zajelo okolo godziny.

    Uwagi;ciasto pieknie wyrasta,po upieczeniu pozostawic ok 10 min w formie,potem studzic na kratce.
    Po wyciagnieciu z piekarnika opadlo troszke,ale widocznia tak ma byc bo ciasto wychodzi pyszne!


     
  6. Mistralka

    Mistralka Gość

    No super!Monolog tu prowadze co???!!!

    Przepis na PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA-czyli

    3BIT
    3bit_Y3_medium.jpg
    [h=2]Składniki:[/h]
    • 1 puszka masy krówkowej -czyli puszka mleka skondensowanego,slodzonego,gotowanego 3h
    • ok. 510g herbatników
    • 400- 500ml słodkiej śmietany 35%
    • 2 opakowania śmietan-fix,lub 2 lyzki zelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkla wody
    • ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
    [h=2]Masa budyniowa:[/h]
    • 500ml mleka
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • ok. ¾ kostki masła
    [h=2]Sposób przygotowania:[/h]
    1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
    2. Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
    3. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
    4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
    5. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

     
  7. Mistralka

    Mistralka Gość

    Pizza
    [​IMG]
    Ciasto do pizzy z semoliną
    Składniki na 3 sztuki:


    2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    3/4 szklanki mąki semoliny
    1 i ¼ szklanki letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
    opcjonalnie - pół łyżeczki przyprawy do pizzy
    Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać wodę, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).


    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.


    Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut (lub krócej) w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.


    Podawać gorącą.

    Przepis ze strony;
    Moje Wypieki | Ciasto do pizzy z semoliną (przepis IV)
     
  8. Yasemin

    Yasemin Fanka BB :)

    Muszę coś dodać bo mnie mistralko w monologach przbijesz ;DDD

    SZARLOTKA/JABŁECZNIK...
    zwał jak zwał

    CIASTO:
    3 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do piecznie (ja sypię na wyczucie)
    1 margaryna
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy

    Margaryna najlepiej jak troszkę poleży w temp. pokojowej - łatwiej się ugniatać będzie.
    1. Wszystkie skałdniki tzreba zagnieść - mozolna praca .... :confused2: tak aby się wszystko ładnie połączyło ....
    2. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie czesci jedną większą i jedną mniejszą, którą zetrzemy na tarce i posypiemy nią wierz ciasta
    3. Obie części wkładamy na 30 min do zamrażalnika

    W międzyczasie....
    1. Jabłka kroimy w kosteczkę - ja używam ok 5-6 jabłek (na okrągłą foremkę o średnicy 24 cm)
    2. Wrzucamy do rondelka - podsypujemy cukrem + cynamon , podlewamy troszkę wodą, zeby się nie przypaliły - w przpeisie radzą dodać też masło, ale ja zawsze zapominam i nic sie złego nie dzieje ;D
    3. Podsmazamy w zależności co chcemy uzyskać - raz dłużej je męczę i mi praiw drzem wychodzi a raz krócej i są w miare w całości

    - w długim naczyniu ubijamy pozostałe białke - dodajemy do nich pół szkanki cukru i miksujemy na sztywną pianę - odkałdamy do lodówki

    Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika - większą połówkę staramy się rozwałkować … mi to się jeszcze nigy nie udało, bo mi się łamie, wiec prowizorycznie wałkuję a później wpycham do formy i sama modeluję kształt koła a wszelkie nierówności traktuję pięścią – formuje też obrzeza, żeby jabłka się nie wysypywały … na tak przygotowany spód – wykładam wczesniej przesmażone jabłka - następnie wykładam ubitą pianę z białej i na sam konieć scieram na tarce pozostałą mniejszą częsć ciasta .
    Gotowe ciasto wkąłdamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min – ja ustawiam 30 i podglądam co się dzieje – czekam aż się troszkę zarumieni i gotowe !
    Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem ;)


    BONNE APETITE !
     
  9. Mistralka

    Mistralka Gość

    TRES LECHES(meksykanskie)-przepis na pyszne ciasto

    [​IMG]

    Skladniki na ciasto:
    1szkl maki
    1 i 1/5 lyzeczki proszku do pieczenia
    1/4lyzeczki soli
    5 jajek
    1 szkl cukru-podzielic na 3/4 i 1/4
    1 lyzeczka esencji waniliowej
    3/4 szkl pelnego mleka

    Syrop:
    3/4 puszki mleka zageszczonego
    2/3 puszki mleka skondensowanego slodzonego
    1/4 szkl smietany kremowki

    Krem:
    2 szkla smietany kremowki 35%
    2 lyzki cukrudoslodzic jesli wam za malo:))


    Rirgrzac piekarnik do 175°C.
    Wysmarowac i posypad forme do pieczenia.
    Przygotowac 3 miseczki do mieszania skladnikow.
    W jednej -przesiac make&proszkiem do pieczenia&sola.
    Jajka-oddzielic bialka od zoltek-podzielic do 2 pozostalych misek.
    Ubic zoltka c 3/4 szkla cukru.
    Wlac mleko i extrakt-ubijac do polaczenia.
    Ubic w 3 miseczce bialka na sztywno,na koniec dodac 1/4 szkla cukru.Ubijac do czasu az cukier sie rozpusci.
    Wlac mieszanke zoltkowa do mieszanki macznej-delikatnie wymieszac.
    Stopniowo dodawac ubite jajka-delikatnie wmieszac w ciasto calosc.
    Wylac ciasto do formy,wyrownac i piec okolo 30 min do 'suchego patyczka'.
    Po upieczeniu,wyciagnac ciasto z formy na kratke do przestygniecia,gora do dolu.

    Syrop:
    Przelac wszystkie skladniki do jednego naczynia i dokladnie wymieszac.

    Kiedy ciasto przestygnie,przelosyc je najlepiej do formy i ponakluwac z wierzchu widelcem.
    Polewac powoli syropem ciasto,az do czasu kiedy ono wchlonie calosc.
    Pozostawic na minimum 30 minut do dobrego nasiakniecia.

    Krem;
    Dla lepszego rezultatu-wstawic na 5 min do zamrazalnika miske i trzepaczki do miksera.
    Smietane dobrze schlodzona,przelac do zimnej miski i ubijac na sztywno.Na koniec dodac cukier.

    Rozprowadzic ubita smietane na wierzchu ciasta-wyrownac.
    Udekorowac np TRUSKAWKAMI przed podaniem:)))

    Przepis ze stronki:
    Tres Leches Cake Recipe | NatashasKitchen.com
     
  10. reklama

Poleć forum