reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nie?typowe zachowania niemowlaka

MariaSR

Fanka BB :)
Moja córka ma skończone 5 miesięcy, trochę się martwię czy niektóre zachowania są normalne, mam też starszą córkę, ponad 3 lata, i niej niektóre nie występowały albo nie pamiętam, nie zwracałam uwagi, teraz mam wyostrzony wzrok na takie ruchu itd gdyż u starszej córki są podejrzenia zaburzeń ze spektrum autyzmu (ZA).
Coś co mnie zastanawia, chodzimy do fizjo z tym, odgina czasami głowę do tyłu, leżąc na przewijaku, w bujaku, czy nawet jak ją noszę tyłem do siebie tak jakby się chciała obrócić, tylko głowę odgina przy tym, jak jest na przewijaku to nie da się jej czasem przytrzymać z tym i się właśnie obraca, w bujaku się złości wtedy bo nie ma jak się obrócić. Mamy jakieś ćwiczenia w domu na to bo prawdopodobnie córka ma słabszy brzuszek trochę, bo też niezbyt jest zainteresowana trzymaniem kolanek i stópek 🤷🏼‍♀️ robi powoli pivoty, pływa, przewraca się na brzuch. Miejmy nadzieję że to minie. Od jakiegoś czasu widzę też że jak siedzi np w tym bujaku to tak uderza jakby mimowolnie prawą ręką w swoje udo albo w pałąk, jak ją trzymamy na rękach to też, czasami podkładamy rękę i mówimy że "zbija piątki". Jeszcze się temu przyglądam, czy to tylko jedna strona (prawa ręka).
I chyba ostatnia sprawa czasami jakby kręciła na boki główką, jak bawi się gryzakiem czy inna zabawką no to jakby to jeszcze rozumiem że szuka, próbuje sobie uchwycić dobrze, ale ostatnio czasami jej się zdarzy taki ruch głową płynny na boki, uśmiecha się czasem przy tym, jest to dość energiczne 🤷🏼‍♀️
Czasami już nie wiem czy panikuje czy czekać czy przejdzie czy może jednak gdzieś to sprawdzić na tym etapie...
Po starszej córce gdzie wydawało się że wszystko jest ok w okresie niemowlęcym jestem trochę ostrożniejsza.

reklama
Do góry