Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
To zależy dla jakiego maluszkajeśli niemowlak 0-3,5 mies. to w czym innym nie ponosisz
ale jesli juz ma ok.4 mies. to nam lepiej sprawowało się nosidełko. :-)
Wygodniejsze i dla nas, i dla dziecka...
synka nosilismy w nosidle, małą próbowaliśmy w chuście ale różnie z tym bylo...przede wszystkim zrezygnowalismy z chusty, bo bardzo się w niej pociła...(ale o tym juz pisalam) -teraz znowu nosimy w nosidle
Pozdrawiamy![]()
Hmmmm, a niby dlaczego chusta nie jest bezpieczna? Przy pierwszym dziecku miałam nosidełko. Młody wył w nim już przy wsadzaniu go do nosidełka i za nic nie dał się przekonać do niego. Więc używane było tylko w awaryjnych momentach. A przy córce używałam chusty, prostej kółkowej. I sprawdziła się rewelacyjnie. Dużą zaletą chusty jest dla mnie to, że można dziecku zmienić pozycję. I to, że można nosić już niemowlaczka. Wadą mojej chusty było to, że obciążenie była na jedno ramię. I na dłuższych spacerach musiałam przekładać chustę na drugą stronę.Nosidełko jest wygodniejsze a przede wszystkim bezpieczniejsze dla dziecka. U nas także sie sprawdziło i to rozwiązanie proponuje. Jestem przeciwniczką chusty.

Z racji bycia doradcą noszenia dzieci w chustach jak i mamą noszącą może dodam kilka słów do wszytkiego co było tutaj napisane
Tematem jest : nosidełko kontra chusta
Ze swojego doswiadczenia jako mamy, wiedzy zdobytej na szkoleniach niemieckiej szkoły Trageschule w Dreznie , badań medycznych przeprowadzonych w róznych krajach świata jak i znajomości budowy anatomicznej dziecka nowonarodzonego itd. ...
uwazm że chusta jest bezpieczniejszą pomocą do noszenia, bycia z dzieckiem , wychowywania niż nosidełko .
dlaczego ?
Chusta wiązana prawidłowo zawiązana pomaga w rozwoju panewki stawu biodrowego (dzieci przychodzace na świat nie maja jej wykształconej) dzieki szerokiemu ułożeniu nóżek w pozycji tzw. żabki
Nosidło nie pomaga rozwijać się panewką stawu biodrowego gdyż ma wąski panel i nie pomaga w uzyskaniu prawidłowej postawy nóżek naszego malucha .
W nosidłe maluch cale obciązenie przenosi na krocze (musze pisac co to znaczy , czy jesteście świadome , szczególnie daje nacisk na myslenie mamą chłopców ? )
Chusta otula naturalna krzywiznę kregosłupa a nie prostuję ją i tym samym nie pzreciwstawia sie naturze
Pozawala na rozwijanie się kregosłupa dziecka w jego odpowiednim czasie tak jak to sie dzieje od setek lat ...tak jak zostalismy "zaprogramowani" przez nature
Nosidło dzieki usztywnienią (gąbka, tektura itp) na siłe prostuje kręgosłup i zamiast pomagać bardzo szkodzi .Poza tym nie podtrzymuje nierozwinietego jeszcze układu kostnego i miesniowego naszych maluchów .
Chusta dzieki prawidłowemu dociagnięciu podtrzymuje prawidłowo i bezpiecznie całe ciało dziecka w pozycji pionowej co pomaga szybciej rozwijac sie dziecku szczególnie tyczy to się motoryki
Kolejnym waznym rozwojem ejst rozwój emocjonalny mamy i malucha .Wzrasta On dzieki byciu razem , przy sobie .
Uczenia się siebie na wzajem
Chsta pomaga w rozwoju fizycznym , psychicznym .Maluchy noszone szybciej sie rozwijają i poznają świat z perspektywy naszych oczu ..naszego punktu widzenia
Mam nadzieje że chociaż troche pomogłam
Jezeli macie ejszcze jakies pytania piszcie śmiało ...w miare mozliwośći pomogę , doradze i odpowiem na nutrujące Was pytania .
...a teraz lece karmić maluchy![]()
) to dwie rózne bajki .