reklama

Odskocznia;))))

ano znam troche tego :)

Kawa amarello
mleko
75g likieru morelowego
bita śmietana
Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju.

Kawa curacao
mleko
czekolada
100 g likieru pomarańczowego/curacao
bita śmietana
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą

Kawa zimowa
2 filiżanki espresso
6 żółtek
200 g cukru
1/8 świeżej posłodzonej śmietany
1 mały kieliszek likieru pomarańczowego
Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub... na balkon.

Kawa á la Wenus
ajerkoniak 1/2 filiżanki lub wg uznania
goździk
żółtko
cukier
gorąca kawa
Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać.

TA UWIELBIAM NAJBARDZIEJ :-):-)

Bailey's coffee
45 ml Bailey's Irish Cream
150 ml mocnej, goracej kawy
bita smietana
Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.

Dzięki kochana ale będzie doświadczanie :-D

reklama
Rudzia ja to zawsze chciałam jakąś klimatyczną małą restauracyjkę normalnieee to moje marzenie :D Kiedyś może się spełni :-)

A wiecie w Żorach na rynku jest kafejka "word strid cafe" ma klimacik kawka ochhh nie pytacjcie swojego czasu byłam tam stałą klientką w niedziele mężuś mnie tam na kawkę zabrał jak wracaliśmy od mojej kawki.
To fajny pomysł w sumie kafejek z klimatem u nas jest bardzo mało a takie miejsca mają swoją "magię" :tak:

smacznego kochana - na poczatek sprobuj sobie ta ostatnia naprawde jest super ;-);-)
podobno jak sie bardzo chce to sie marzenia spelniaja - zycze Ci tego kochana :)

Spróbuje na pewno nie ma innej możliwości :tak:

Trzymam kciuki, żeby Wam obu się te marzenie spełniło a wtedy ja podjadę do obu sprawdzić jaka kawka jest podawana :tak::cool2:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry