reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Odstawiamy od cycusia

Baśka
Kasia
Kakaw
Fusik
Mamoot
Sylwia
Heatherek

......wlasnie Maly cycoli, a ja po cichutku stukam w klawiaturke.......
Bedziemy sie odstawiac jak nam noce znormalnieja. Teraz wygodnictwo gora :-D

reklama
My juz mamy ten problem dawnoooooo za soba...I juz nawet nie pamietam jak to jest karmic...Odstawilismy od cyca w 4 miesiacu-ale to tak bardziej na zyczenie Ptysi...Zreszta chyba jako pierwsze "sie odstawilymy":-)Przyznam jednak ze od czasow butli jakos nam lepiej...Tez myslalam ze z cycka to wygoda i ze z butelka bedzie tylko wiecej roboty...Wcale tak nie jest...Z reszta do wszystkiego idzie przywyknac...W nocy mloda je raz ok 02:30 a potem dopiero o ok 6:00 wiec nie jest tak zle zeby ta butle przygotowac...Zreszta mamy pojemnik na mleko Aventu i wieczorem juz sobie odmierzam potrzebna dawke mleka,nalewam w butelke odpowiednia ilosc wody i tylko potem wstawiam do mikroweli wsypuje mieszam i gotowe...
Ja butelki wyparzam dosc zadko...Smoczki czesciej-tak raz na tydzien...myjemy wszystko w zwyklym plynie i jest oki...

Mysle ze nie bedzie tak zle Syla bo nasze dzieci juz sa na takim etapie ze pija mleko max 4 razy na dobe wiec to chyba nie tak duzo;-):-) Jak na moje przygotowanie mleka to pikus w porownaniu z przygotowaniem obiadu:-D

Wierze Wam ze ciezko rozstac sie z cycem bo im dluzej tym czlowiek bardziej sie przyzwyczaja,ale minie kilka chwil i tez przywykniecie-a nawet poczujecie pewnie mala ulge-w koncu nie trzeba bedzie juz niczego sobie odmawiac:-)

Bedzie Gut :))))

Mati od 8 marca jest bez cyca i powiem Wam że byłam zaskoczona ze tak łatwo mi poszło.:confused: Do dziś nie mogę uwierzyc w to. Gdyby nie lekarski nakaz do odstawienia pewnie dalej bym karmiła bo to najwygodniejszy sposób i bardzo ekonomiczny. No ale i tak 8 miesięcy to długo chociaż córkę karmiłam 14 miesięcy.

Baśka
Kasia
Kakaw
Fusik
Mamoot
Sylwia
Heatherek
Irmaa

oj u nas chyba bedzie ciężko , Izunia ciągnie cyca i w dzień i w nocy , może jak wrócę do pracy to się to trochę zmieni. Ale powiem wam że ja lubie karmić ją piersią, nie ma dla mnie bardziej wzruszającego widoku niż dzidziuś przy piersi.:tak::-)

a mam jeszcze pytanie jak wasze piersi zniosły odstawienie? bo u mnie prawa pierś jak długo nie karmię robi się twarda, boję się że zastój mi się zrobi:tak:

Irmaa, chyba trzeba będzie troszkę mleka odciągać, żeby ulżyć piersiom.

Ja powoli chcę przejść na karmienie tylko wieczorem. Po pierwsze po to, żeby całe to kończenie laktacji było rozciągnięte w czasie, a po drugie dlatego, że jak rano Wojtek nie dostanie cycusia, to jest ryk. Taki terrorek. Kiedyś się musi odzwyczaić.
No i tak sobie myślę, że jak już zdecyduję, że koniec z rannym karmieniem, to będę odciągać tylko troszkę mleka, żeby nie mieć takich twardych piersi. A że nigdy się nie odciągnie tyle ile może wyssać maluch, to produkcja pokarmu powinna się zmniejszyć i dostosować do karmienia raz dziennie. No i potem to samo trzeba będzie powtórzyć przy ostatecznym zakończeniu karmienia.
Mam nadzieję, że nie zamąciłam za bardzo. :-)

Na zmiejszenie laktacji dobra jest herbata mietowa...A raczej chyba na zanik bo mi nie kazali pic herbaty mietowej jak jeszcze bylam w szpitalu i tak do sniadanka mialam ochote sobie lyknac:-)

Dokładnie tak, jak napisała Mamoot. Kiedy pierś robi się twarda i bolesna, trzeba odciągnąć trochę pokarmu - tylko tyle, żeby zrobiła się miękka. W moim przypadku wystarczyły 2 dni, żeby piersi się przestawiły. Do tego stopnia wszystko mi się uregulowało, że wieczorem mam więcej pokarmu w lewej piersi, a rano w prawej:-)
I słyszałam też, że przy nawale pokarmu pije się szałwię, więc może i przy odstawianiu pomoże...

U mnie piersi wogóle nic nie odczuły przy odstawianiu. Nawet nie mialam obrzmiałych

moje piersi tez przestawiły się bez problemów- ale myślę, ze to psychika, bo jak wczoraj przytuliłam mała do piersi i pomyślałam sobie o karmieniu,to coś z nich wyleciało:tak: ale ogolnie to są normalne, jedynie co to rozmiar mniejsze niż przed ciaża:baffled:

reklama
U mnie jak się zmniejszała ilość karmień to czasem były twarde - ale wiadomo że zmniejszała się stopniowo - czasem odciagałam - zwłaszcza po powrocie z pracy musiałąm. Irmaa - jak ty na razie na pół etatu to myslę że spokojnie ci się to ureguluje - będą pewnie trochę twardsze ale Iza ściągnie, a z laktatorem tez nie ma co przesadzać bo nadprodukcja będzie - no ale tak, jak dziewczyny piszą - troszeczkę...

Aniab190 - a jeśli można spytać - dlaczego lekarz kazał odstawić?

a mnie jeszcze jedna rzecz martwi - przy karmieniu to mi się jakies nierówne cycki zrobiły - zazwyczaj lewa jest trochę większa (no chyba że akurat z niej nakarmię a prawa pełna) - myślicie ze to się wyrówna kiedyś? nie jest tak mocno - w ubraniu nie widać ale bez - i owszem...

Do góry