reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Oligospremia

L

LadyCaro

Gość
Hej, mój mężczyzna dostał wyniki badań nasienia. Ilość pleminików to 3 mln/ml, przy normie 15. Morfologii nie oznaczono. Czy w tym przypadku mogę przekreślić szanse na naturalne poczęcie?

Wizyta u lekarza 22.02.

reklama
Obowiązkowa wizyta u androloga można znajdzie przyczynę tak małej ilości. Hormony badał?

Nie wiadomo, trzeba oznaczyć morfologie i ruchliwość. Do zapłodnienia wystarczy jeden zdrowy plemnik, ale bez ruchliwości i morfologii nie można stwierdzić czy obecne są potencjalnie zdrowe plemniki w ejakulacie.

Hej, mój mężczyzna dostał wyniki badań nasienia. Ilość pleminików to 3 mln/ml, przy normie 15. Morfologii nie oznaczono. Czy w tym przypadku mogę przekreślić szanse na naturalne poczęcie?

Wizyta u lekarza 22.02.

Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć, mamy troszkę inną sytuację, u mojego M stwierdzono asthenozoospermie, o ile ilość jest troszkę ponad normę, to morfologia wynosi 0% + kiepska ruchliwość. Nie wiem jak długo się staracie, może warto rozważyć jakąś konkretną suplementacje, jeżeli wybierzecie się do lekarza to on na pewno Wam wszystko wytłumaczy, jakie witaminy, suplementy dla mężczyzn. My się teraz maksymalnie skupiliśmy na zdrowym trybie życia plus suple i za 3 miesiące zbadamy nasienie ponownie. Jeżeli nie będzie efektu to zapewne zdecydujemy się na inseminacje bądź in vitro. Wiem na pewno, że suplementami można podnieść ilość plemników, przez to też morfologia powinna pójść w górę. Likopen bardzo dobrze wpływa na ilość, jest go dużo w pomidorach. Warto poczytać o diecie płodnościowej. 🙂

Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć, mamy troszkę inną sytuację, u mojego M stwierdzono asthenozoospermie, o ile ilość jest troszkę ponad normę, to morfologia wynosi 0% + kiepska ruchliwość. Nie wiem jak długo się staracie, może warto rozważyć jakąś konkretną suplementacje, jeżeli wybierzecie się do lekarza to on na pewno Wam wszystko wytłumaczy, jakie witaminy, suplementy dla mężczyzn. My się teraz maksymalnie skupiliśmy na zdrowym trybie życia plus suple i za 3 miesiące zbadamy nasienie ponownie. Jeżeli nie będzie efektu to zapewne zdecydujemy się na inseminacje bądź in vitro. Wiem na pewno, że suplementami można podnieść ilość plemników, przez to też morfologia powinna pójść w górę. Likopen bardzo dobrze wpływa na ilość, jest go dużo w pomidorach. Warto poczytać o diecie płodnościowej. 🙂
Dziękuję za poradę. Suplementy i dietę napewno będziemy wprowadzać, ale martwię się, ze ta ilość jest aż tak niska.

Dziękuję za poradę. Suplementy i dietę napewno będziemy wprowadzać, ale martwię się, ze ta ilość jest aż tak niska.

Nie martw się, trzeba wierzyć, że się to uda poprawić. Powiem Ci, że po informacji z naszymi wynikami, mega się zagłębiłam w temat poprawy nasienia. Z tego co czytałam i czyta też mój M, to np dużo 'łatwiej' jest poprawić ilość plemników niż pracować nad np kiepską morfologią, tak jak jest u nas. Trzeba być dobrej myśli. 🙂

Nie wiadomo, trzeba oznaczyć morfologie i ruchliwość. Do zapłodnienia wystarczy jeden zdrowy plemnik, ale bez ruchliwości i morfologii nie można stwierdzić czy obecne są potencjalnie zdrowe plemniki w ejakulacie.
Właśnie na wynikach jest informacja, ze przez małą ilość plemników nie oznaczyli morfologii. Dziwne.

reklama
reklama
Do góry