reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Lanselotka- to jeśli niebawem wizyta u pediatry, to zapytaj. A może wcześniej zdzwoń do położnej środowiskowej, może coś podpowie. Bo właśnie z tą butlą czasem tak jest z tego co piszą mamy, że potem kruszynka nie chce piersi,tylko ułatwia sobie życie ;-) Acha i mój Filip przybiera teraz ok 1100 g na miesiąc - ważony w 6 i 11 tygodniu. Pediatra powiedziała, ze bardzo ładnie. Powodzonka!

reklama
u nas od 2 dni jest tylko mleko:tak: w jednej piersi nie mam pokarmu:-( w drugiej jest ale tak na dwa razy w ciągu doby:baffled: w końcu stwierdziłam że koniec:zawstydzona/y: jeszcze wczoraj miałam trochę wyrzuty sumienia ale jak mała wczoraj wieczorem zrobiła kupkę i dziś rano to od razu humor mi się polepszył:tak:

Sylvietto pieluszki są jednokolorowe (ja mam białą, żółtą, fioletową i zieloną) przy zakupie do każdej pieluszki dostajesz od razu dwie wkładki chłonące. Właśnie zabieram się do kupna kolejnej 'porcji' pieluszek ;-) niestety teraz z finansami u nas trochę gorzej bo wszystkie oszczędności poszły na wykończenie mieszkania i odbijamy dopiero, ale myślę że za trzy miesiące już będę miała wystarczająco dużo pieluszek i wkładów żeby używać już tylko ich :tak::tak: No i rzeczywiście rzepy są bardzo wygodne przy tym są bardzo mocne, myślę że pieluszki są zdecydowanie warte kupienia a 32zł za sztukę już tak nie przeraża ;-)
Także wiesz, jeśli myślisz już o kolejnym dziecku niebawem, to... ;-)

Co do karmienia Lanselotko u nas jest cały czas tylko pierś... Bez wody i herbatek. Czasem Ania jak nie doje to wcześniej się domaga piersi, a ja, widząc że jadła krótko, piję na potęgę, żeby następnym razem też coś dla niej w piersiach było...

A sprawdź po karmieniu czy masz jeszcze mleko w piersiach, możliwe że nie chce jej się ciągnąć mocniej (bo potem mleko leci mniejszym strumieniem) i dlatego marudzi. Ania tak robiła ale nie podawałam jej butli, ewentualnie jeszcze raz przystawiałam do pierwszej piersi, chociaż rzadko się to zdarzało bo u nas jest tak że na jedno karmienie wystarcza jedna pierś.

Martwie się tymi ząbkami, idę do lekarza. A jak to nie ząbki, coś wcześnie...

A ja mam pytanie z innej beczki: czy któraś z was karmiąca piersią dokarmia tez butlą? Bo ja od jakiegoś czasu czasami po oproznieniu przez Małą dwoch cyców muszę dorabiać np 90 ml albo 120 ml bo zaczyna robic awanturę i dopiero po wydojeniu butli wydaje sie najedzona. W nocy cycus jej wystarcza.
Coś ewentualnie możecie polecić w tej kwestii?

A ile pijesz?

Ostatnia edycja:
Łyżeczka wyda dźwięk dopiero przy wyrżniętym ząbku, a wtedy to już po ptokach;-) Więc możliwe, że ząbek też idzie. Chyba, że lekarka temu zaprzeczyła.

Abejka a jak z kupką Agatki ???? Pomagaliście ??? :happy2:

Pytam, bo u nas ostatnia była w sobotę :confused: jakoś z tego powodu nie cierpi bardzo, troszkę się spina i próbuje od wczoraj sama ale jej nie idzie :no:.

moja też kupkę ostatnią w sobotę robiła ale nie spina się nic.. tylko bąki ma takie że uciekać tylko można masakra...raz jej włożyłam 1/3 czopka glicerynowego i nic to nie dało...

Byłam u lekarza. Patrzył na "ząbki" i powiedział, że trochę wcześnie jak na ząbki :baffled: Powiedział o sposobie z łyżeczką. Ale proszę, jak ja mam to zrobić, jak te punkciki są równe z dziąsłami :confused::confused::confused:
Dał nam skierowanie na badanie moczu, twierdzi, że może być marudna przez infekcję ... :baffled::sorry2: Ale mi coś nie pasuje, ewidentnie ma dwa malutkie białe punkciki na dziąsłach.

Petinka
, a o pleśniawce nic mi nie mówił.

Amelkowa, pomocy :-) opisywałaś sposób złapania moczu. Muszę złapać do pojemniczka sterylnego, nie do woreczka, a do tego mała ma być umyta.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja mam pytanie z innej beczki: czy któraś z was karmiąca piersią dokarmia tez butlą? Bo ja od jakiegoś czasu czasami po oproznieniu przez Małą dwoch cyców muszę dorabiać np 90 ml albo 120 ml bo zaczyna robic awanturę i dopiero po wydojeniu butli wydaje sie najedzona. W nocy cycus jej wystarcza.
Coś ewentualnie możecie polecić w tej kwestii?

Na moje oko ładnie bo teraz waży okolo (waga domowa) 6 kg 14 tydz, a w 9 tyg ważyła 4900 czyli około 30 g dziennie. We wtorek idziemy na szczepienie to ją zważymy dokładnie
Ja karmiłam tak ale moja dostawała moje mleko, które zostawiła po jedzeniu.
Jesteś pewna, że opróżnia piersi do końca. Bo mój leniuch to tylko trochę possał i później wolała butlą dojeść.
Tak jak pisały dziewczyny spróbuj ściągnąć pokarm po jedzeniu i zobaczysz czy coś zostaje.
Może rzeczywiście mała potrzebuje więcej mleczka.
Ładnie przybiera na wadze.

Do góry