• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

Mamoot, świetny pomysł! Może padniesz do nas z "prelakcją"?;-):-)

spoko!
:-)
Mamoot, ale o ustawie o odpadach też wspomnisz?.... :-p

To za rok :-D A za dwa przerobimy katalog odpadów ;-):-D:-D

Lekcja udana. Tak mi się wydaje. :-)
Heatherku, pozwolę sobie przekopiować to, co napisałam Ci już w maliu. :-)
Wyszło fajnie, choć dzieci były moim zdaniem tak zainteresowane moją osoba, że mało się skupiały na robocie.
Przygotowałam wcześniej czyste plastki i papiery, bezpieczne, nieostre puszki i małe słoiczki (do małych rączek). Pani na moja prośbe zorganizowała 4 kolorowe kosze/skrzynki (w kolorach pojemników na odpady). Ja wczesniej przygotowałam i wydrukowałam kartki ze zdjęciami grup odpadów i napisami w odpowiednich kolorach.
Jeżyk (maskotka Wojciaszkowej grupy) poprosił dzieci o posegregowanie odpadów rozsypanych na środku sali. Wyjaśnił co gdzie należy wkładać. No i do roboty. Chyba największy kłopot był z plastikami, ale Jezyk pomagał. Na koniec wspólnie obejrzeliśmy czy wszystko jest dobrze pogrupowane i były drobne poprawki.
Potem pokazałam maluchom co można zrobić z odpadów (miałam blok rysunkowy, książeczkę, papier toaletowy, puszkę coc-coli, konserwę, folię aluminiową, jakiś jogurt i słoik).
Potem dzieci dostały w nagrodę naklejki z zielonym znaczkiem recyklingu.
Maluchy próbowały tez zgniatac butelki. Najpierw zakręcone, a potem odkręcone :-)
A na sam koniec był wierszyk od Heatherka. Musiałam czytać dwa razy, a dzieci zarzyczyły sobie jeszcze raz do spania.
Na pewno starsze dzeci lepiej by sobie poradziły, ale w sumie trzeba zacznać od małego. :-)

reklama
Ale super! Mamoot, może zrobisz objazdówkę po Polsce?:-D
Miki po przerwie nawet o.k., choć ciut gorzej jak przed. Ale myślę, że z każdym dniem będzie jeszcze lepiej:tak:
Pati, jak Noemi ma ospę, to teraz zaraża;-)

Ah,no pochwale sie ,a co tam :-) Wczoraj Noemi Pani w przedszkolu bardzo pochwalila ja do Adama ,ze pieknie maluje,ze ma w tym kierunku zdolnosci...Ze jest naprawde lepsza niz niejeden 4-5 latek ze starszych grup :-)

Dzis w domu namalowala samochod (przynajmniej tak twierdzi :-D) ktory ma plecak ,nad glowa parasol i czapke ubrana:-D:-D:-D:-D z przodu myslalam ze to moze swiatla ale to niby rece...pozniej wkleje kilka jej prac...Teraz pedze myc okno i zawiesimy sonbbie w kuchni lampki :-) Obiecalam Noemi...wiec dotrzymac musze slowa....U nas juz ludzie stroja pelna para wiec nie mozemy byc gorsi ;-)

A pewnie, że się chwal, a co tam! Masz się kim chwalić :-) bo rzeczywiście rysunki Noemi są super!
Ja przez to zamieszanie z szukaniem mieszkania jakoś nie czuję, że święta się zbliżają :tak:

reklama
A ja sobie poczekam bo okazalo sie zekarton ktory mam w domu jest ze starymi lampkamia te takie do dupy bo polowa sie tylko swieci...A dobre s a w piwnicy...tyle ,ze nie mam klucza bo ammy jeden a ma go Adam...A Adama nie ma:-D:-D:-D
Ale jutro skocze sobie z mloda moze po jakie snowe lamki :-) Do tego dokupie troche "zieleniny2 i jakies stroiki moze zaczne robic :-)
Juz mi swietami zapachnialo :cool2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry