reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Palce lizać, czyli październikowe Mamusie gotują

Zupa meksykańska
Mięso mielone podsmażyć na patwlni z cebulką
Potem włożyć do garnka zalać 1l wody. Pogotować
Dodać 2 kostki rosołowe. Pogotować
Dodajemy puszke kukurydzy konserwowej, fasoli czerwonej i groszku (ze wszystkim tzn. nie odcedzamy ). Pogotować
Dodać całe opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich lub węgierskich. Pogotować
Po nalaniu na talerz posypać startym serem żółtym
Smacznego:tak:

BOMBA!!!!!

Minisia pytałaś o ten przepis na Gyrosa
Ja robie tak:
układam warstwowo (w takiej kolejności)
-2 piersi kroje na kawałki obsypuje przyprawą Gyros obsmażam na oleju.
-Jedna cebulka drobno pokrojona
-Ketchup (polewasz na cebuli- nie musi byc cała zakryta)
-Ogórki konserwowe (5 szt średniej wielkości) kroje na plasterki
-Majonez (co niektórzy dają sos czosnkowy zamiast majonezu ale ja wole majonez wtedy jest smak gyrosa nie czosnku) -pokrywasz nim cała warstwe.
-puszka kukurydzy konserwowej (odcedzonej)
-Kapusta pekińska (porwana lub pokrojona) delikatnie ją posolić z wierzchu
-papryka czerwona surowa drobno pokrojona na wierzch

Ja to robie w naczyniu żaroodpornym, fajnie widać warstwy. A i dobrze by było najpierw pokroic i przygotować wszystkie składniki i układać to na gorące mięso i przykryć, wtedy szybciej przechodzi smak;-)
SMACZNEGO
 
reklama
A ja mieszam normalnie, nie warstwowo, dodaje jeszcze czerwoną fasolke. Mieso marynuje w przyprawie Gyros z kilkoma kroplami oleju na kilka godzin przed smazeniem albo nawet dzien wczesniej :-) Cebulke po posiekaniu posypuje odrobiną soli i cukru i po około 30min wylewam syrop i wtedy daje cebulke do sałatki i jest ładnie mieka. No i robiłam z keczupem i majonezem, a drugi raz z sosem czosnkowym i jest lepsza, ale co kto lubi :-)

A sos czosnkowy:
duzy jogurt naturalny
posiekany koperek
6-7 zabków czosnku przecisnietych przez praske lub drobno posiekanych
2-3 lyzki majonezu
pieprz, sol
 
BOMBA!!!!!

Minisia pytałaś o ten przepis na Gyrosa
Ja robie tak:
układam warstwowo (w takiej kolejności)
-2 piersi kroje na kawałki obsypuje przyprawą Gyros obsmażam na oleju.
-Jedna cebulka drobno pokrojona
-Ketchup (polewasz na cebuli- nie musi byc cała zakryta)
-Ogórki konserwowe (5 szt średniej wielkości) kroje na plasterki
-Majonez (co niektórzy dają sos czosnkowy zamiast majonezu ale ja wole majonez wtedy jest smak gyrosa nie czosnku) -pokrywasz nim cała warstwe.
-puszka kukurydzy konserwowej (odcedzonej)
-Kapusta pekińska (porwana lub pokrojona) delikatnie ją posolić z wierzchu
-papryka czerwona surowa drobno pokrojona na wierzch

Ja to robie w naczyniu żaroodpornym, fajnie widać warstwy. A i dobrze by było najpierw pokroic i przygotować wszystkie składniki i układać to na gorące mięso i przykryć, wtedy szybciej przechodzi smak;-)
SMACZNEGO
Czarna wielkie dzieki!!!!
zrobie chyba w weekend :tak:
 
A ja mieszam normalnie, nie warstwowo, dodaje jeszcze czerwoną fasolke. Mieso marynuje w przyprawie Gyros z kilkoma kroplami oleju na kilka godzin przed smazeniem albo nawet dzien wczesniej :-) Cebulke po posiekaniu posypuje odrobiną soli i cukru i po około 30min wylewam syrop i wtedy daje cebulke do sałatki i jest ładnie mieka. No i robiłam z keczupem i majonezem, a drugi raz z sosem czosnkowym i jest lepsza, ale co kto lubi :-)

A sos czosnkowy:
duzy jogurt naturalny
posiekany koperek
6-7 zabków czosnku przecisnietych przez praske lub drobno posiekanych
2-3 lyzki majonezu
pieprz, sol

Martyna jest wiele wersji tej sałatki.

My sos czosnkowy robimy tak
Pół na pół majonez +jogurt naturalny
wciskamy czosnek 4-5 ząbków (zależy od wielkości i czy chcecie ostry czy nie)
tak pół paczuszki sos włoski Knorr-a (ten sałatkowy)

Minisia na bank będziesz zadowolona:tak::tak::tak:
U nas ona króluje na każdej imprezce:cool2::cool2:
 
MamaMaksa - przy najbliższej okazji zrobię zupę meksykańską... smaka sobie narobiłam.
A oto przepis na kurczaka po tajsku.... jak dla mnie rewelacja, a i znajomi i rodzinka zajadali się bardzo:
3 filety z kurczaka,
mrożone warzywa chińskie,
orzeszki ziemne lub (lepiej) nerkowce (1 opakowanie, chyba 200g),
pasta curry (są w Lidlu i Carrefourze, najlepiej zielona)
puszka mleka kokosowego (Lidl, carrefour i pewnie pełno innych sklepów też).

W woku, dużym garnku czy dużej patelni podgrzewamy ok 5 łyżek oleju, dodajemy pastę curry i podgrzewamy... dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy. Podlewamy wodą.
Gdy się lekko zarumieni dodajemy warzywa po chińsku i dusimy całość... następonie dolewamy mleko kokosowe i dusimy, aż warzywa będą miękkie..na koniec orzeszki i....zjadamy z ryżem. Pycha!
 
MamaMaksa - przy najbliższej okazji zrobię zupę meksykańską... smaka sobie narobiłam.
A oto przepis na kurczaka po tajsku.... jak dla mnie rewelacja, a i znajomi i rodzinka zajadali się bardzo:
3 filety z kurczaka,
mrożone warzywa chińskie,
orzeszki ziemne lub (lepiej) nerkowce (1 opakowanie, chyba 200g),
pasta curry (są w Lidlu i Carrefourze, najlepiej zielona)
puszka mleka kokosowego (Lidl, carrefour i pewnie pełno innych sklepów też).

W woku, dużym garnku czy dużej patelni podgrzewamy ok 5 łyżek oleju, dodajemy pastę curry i podgrzewamy... dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy. Podlewamy wodą.
Gdy się lekko zarumieni dodajemy warzywa po chińsku i dusimy całość... następonie dolewamy mleko kokosowe i dusimy, aż warzywa będą miękkie..na koniec orzeszki i....zjadamy z ryżem. Pycha!
Fajnie wygląda ale ja taka głodna...:sorry:


A może macie jakieś przepisy na obiadek dietetyczny?:-p
 
No no...... fajne przepisy a ja sobie zbieram i na komunię będę mieć jak znalazł:-) kochane jesteście:tak::tak:zaskoczę moją teściową:-D
 
Asia podaję przepis na przekładańca:tak:
CIASTO
30 dag mąki
20dag margaryny
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dag cukru puru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zarobić ciasto, podzielić na 2 części i upiec w 170-180 st. ok 30min.

CIASTO KOKOSOWE
20dag kokosu
1szkl. cukru
5białek
Białka utrzeć z cukrem, dodać kokos, lekko wymieszać, wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temp.170st. okolo30min.

CIASTO ORZECHOWE
15dag orzechów
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Połowę orzechów pokroić a drugą połowę zemleć.Białka ubić z cukrem dodać resztę składników lekko wymieszać i piec na blaszce wyłożonej pergaminem w 170st. okolo 30min.

KREM
2szkl mleka
1 cukier waniliowy
5 zółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
2 i pół łyżki mąki pszennej
2 kostki masła roślinnego

W 0,5szklanki zimnego mleka rozrobić budyń z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać przygotowany budyń. Utrzeć masło i dodawać ostudzony krem ciągle ucierając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę kawalki ananasa i wymieszać.

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Placek kruchy + krem+ ciasto kokosowe+ krem+ciasto orzechowe+ krem +placek kruchy.
Polać polewą , posypać kokosem wedle uznania.
SMACZNEGO:tak:

Ps. ja zamiast ciasta kruchego robię biszkopt i przekrawam go na pól i mam na górę i dół placka i też jest pyszny.:tak::tak:
 
reklama
Do góry