Dziewczyny posprawdzać forumową pocztę w sprawie zaproszeń do grupy,jeśli któraś z dłużej forumujących na pażdzierniku nie dostała zaproszenia , a pisała do Zapominajki pisać do mnie na pw.
Mamy z 2-3 dniowym stażem na wątku do grupy będą dołączone po odbycie "stażu " na wątku
PS
Ja teraz podesłałam Zapominajce listę udzielających się -przepraszam ,że dopiero dziś ,ale ten mój komp mnie dobija,jak pominęłam zasłużonych to z góry przepraszam
hey

pomoradzcie mi cos.. pomimo tego , ze mam srake 2x dziennie. czyli zero zaparc to wyszly mi hemoroidy;/
co mam zrobic bo nie da sie wytrzymac. biore czopki i masc posterisan ale srednio dziala..
macie jakies sposoby?
Domowe leczenie i profilaktyka hemoroidów, przeprowadzone według poniższych wskazówek trwale zapobiega kłopotliwej wizycie u lekarza:
Leczenie zewnętrzne:
Nasiadówka czyli siedzenie z podkurczonymi nogami w wannie wypełnionej ciepłą wodą na 7-10cm. Według wielu fachowców najskuteczniejsza metoda walki z hemoroidami. Ciepła woda łagodzi ból i wspomaga przepływ krwi w okolicach odbytu - ustępuje obrzęk powiększonych żył. W wodzie można rozpuścić łagodny środek przeciwzapalny lub olejek leczniczy
Olejek Lawendowy
Olejek Jałowcowy z jagód
Olejek Rozmarynowy
Olejek Cytrynowy
Leki zewnętrzne w postaci kremów i czopków na ogół nie leczą hemoroidów ale skutecznie zmniejszają ból i obrzęk. Przy czym kremy i maści są lepsze, gdyż czopki nie pomagają w przypadku hemoroidów zewnętrznych i często także przy żylakach wewnętrznych - zwykle przesuwają się wyżej nie wywierając pożądanego skutku.
Maści doodbytnicze:
Aesculan - suchy wyciąg z kory kasztanowca
Esceven - gęsty wyciąg z nasion kasztanowca
Posterisan - martwe bakterie Eschericha coli i hydrokortyzol
Rutoven - trokserutyna
Sapoven T - wyciąg z nasion kasztanowca, trokserutyna
Venoruton - okserutyna
Czopki:
Hemorectal - sole bizmutu, tlenek cynku, kwas borowy, balsam peruwiański
Wywar z oczaru wirginijskiego obkurcza naczynia krwionośne i zatrzymuje krwawienie. Należy nasączyć nim wacik i umieścić w odbycie - jeden z najskuteczniejszych sposobów na zewnętrzne hemoroidy zwłaszcza krwawiące.
Wazelinę lub inny tłusty krem należy nałożyć wacikiem lub palcem na głębokość 1,5cm.
Biszofit to sole mineralne prehistorycznego pochodzenia. Można je stosować zamiast wazeliny lub kremów, często z lepszym skutkiem. Równie efektywna jest maść majerankowa.
Biszolin - żel z biszofitem
Maść majerankowa
Zimny okład. Przykładanie woreczka z lodem pomaga złagodzić silny ból towarzyszący zakrzepicy hemoroidów.
Okłady z gotowanej cebuli. Należy ugotować cebulę w całości, następnie pociąć w plastry i jeszcze ciepłą przyłożyć do odbytu aż wystygnie.
Polewanie naprzemienne kolan (gorąca-zimna) kilka razy po 8-10 sekund. W ten sam sposób można polewać prysznicem pupę stojąc w wannie lub brodziku, co poprawia krążenie w obrębie odbytu.
Ciąża sprzyja tworzeniu się hemoroidów - powiększona macica uciska naczynia odprowadzające krew z żył hemoroidalnych. Należy kilka razy w ciągu dnia kłaść się na lewym boku na około 20 minut, co zmniejsza ucisk na żyłę główną dolną.
POMOCNE ŹRÓDŁA
Hemoroidy - Krasowski Grzegorz, Kruk Marek